tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ceny vzrástli o 0,9 % oproti revidovanej aprílovej úrovni.

Svetový index cien potravín Organizácie spojených národov v máji tretí mesiac po sebe vzrástol, keďže vyššie ceny obilnín a mliečnych výrobkov prevážili nad poklesom cien cukru a rastlinných olejov.

Cenový index Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo, ktorý sleduje najviac celosvetovo obchodované potravinové komodity, dosiahol v máji v priemere 120,4 bodu, čo je o 0,9 % viac ako v revidovanej aprílovej úrovni, uviedla v piatok FAO. Májová hodnota bola napriek tomu o 3,4 % nižšia ako pred rokom.

Index FAO dosiahol vo februári trojročné minimum, keďže ceny potravín naďalej klesali z rekordného maxima dosiahnutého v marci 2022 po invázii Ruska na Ukrajinu, ktorá je významným vývozcom plodín.

Májový nárast podporili ceny obilnín, ktoré medzimesačne vzrástli o 6,3 % v dôsledku rastúcich obáv z nepriaznivých podmienok úrody, ktoré obmedzia úrodu v roku 2024 v kľúčových produkčných oblastiach, ako je severná Amerika, Európa a oblasť Čierneho mora.

Ceny mliečnych výrobkov sa v máji oproti aprílu zvýšili o 1,8 %, uviedla FAO, pričom ich podporil zvýšený dopyt po výrobkoch pred letnými prázdninami v súvislosti s obavami, že produkcia mlieka v západnej Európe môže klesnúť.

Májový index FAO pre cukor prudko klesol, medzimesačne o 7,5 %, keďže v Brazílii, ktorá je najväčším producentom, sa ukazuje dobrý začiatok novej úrody. Ceny rastlinných olejov za mesiac klesli o 2,4 %, keďže kotácie palmového oleja sa znížili v dôsledku rastúcej sezónnej produkcie.

V samostatnej správe o ponuke a dopyte po obilninách FAO predpovedá na rok 2024/25 svetovú produkciu obilnín na úrovni 2,846 mld. ton, čo je približne na úrovni rekordnej produkcie v roku 2023/24, keďže sa predpokladá nárast produkcie jačmeňa, ryže a ciroku, ktorý kompenzuje pokles produkcie kukurice a pšenice.

FAO však upozornila, že "nedávne nepriaznivé poveternostné podmienky v čiernomorskom regióne budú mať pravdepodobne za následok zníženie svetovej produkcie pšenice, čo sa zatiaľ v prognóze neodráža".

Svetové využitie obilnín v roku 2024/25 sa podľa FAO medziročne zvýšilo o 0,5 % na novú rekordnú úroveň 2,851 mld. ton. Dodala, že svetové zásoby obilnín sa pravdepodobne zvýšia o 1,5 % oproti ich počiatočnej úrovni na rekordných 897 mil. ton.

 

Z Thecattlesite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: food.unl.edu/article/food-groups

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov