tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu neutrálny až mierne poklesný cenový trend jatočných ošípaných, rast cien mliečnych komodít a mierne pokles cien ropy. Nemecko eviduje v tomto týždni stagnáciu cien jatočného dobytka.

Jatočné ošípané

Európsky trh s jatočnými ošípanými vykazuje premenlivý trend cien. Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ďalej stagnujú na cenovke 2,25 EUR/kg jat. hm. Na burze ISN sa stále kvôli poklesu dopytu neobchoduje, posledný zrealizovaný obchod sa udial v tretej dekáde septembra za cenu 2,33 EUR/kg jat. hm.

Dánske ceny jatočných ošípaných v tomto týždni stagnujú na 1,81 EUR/kg jat. hm., zatiaľ čo v Španielsku pokračuje pokles cien. Tie medzitýždenne stratili zo svojej ceny 3 eurocent/kg ž. hm., keď klesli na 1,80 EUR/kg ž. hm. Za poklesom cien sú údajne ekonomické problémy španielskych bitúnkov, ktoré realizovali veľké straty v období od apríla až júla 2023, keď sa cena ošípaných v krajine pohybovala na rekordných hodnotách. Predpokladá sa tak, že ceny v krajine budú ďalej klesať až do bodu, kedy bitúnky neprestanú generovať straty. Napokon, aktuálna cena ošípaných v Španielsku je stále o niečo vyššia ako v Nemecku.

Pre SR Európska komisia v 38. kalendárnom týždni reportovala ceny komodity v pásme medzi 2,39 až 2,43 EUR/kg jat. hm. Predpokladáme, že v aktuálnom týždni sa ceny jatočných ošípaných v SR výraznejšie meniť nebudú. Slovenské ceny by sa tak mali pohybovať v pásme 2,28 – 2,38 EUR/kg jat. hm.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných sa v ostatnom týždni klesli o 4 eurocent/kg ž. hm. na 2,07 EUR/kg ž. hm. Na burze Dalian ceny živých ošípaných vzrástli o 16 EUR/t ž. hm. na 2154 EUR/t ž. hm. (2,15 EUR/kg ž. hm.). Ceny v regióne tak ostatné obdobie prevažne stagnujú. Domáci dopyt po ošípaných v krajine ostáva utlmený, čo brzdí i tempo importov bravčoviny. Môžeme očakávať, že exporty bravčoviny z krajín EÚ smerom do Číny budú naďalej vykazovať pomalé tempo. To môže zo strednodobého hľadiska ďalej tlačiť európske ceny jatočných ošípaných nižšie.

Farmárske ceny ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA ostávajú pod sezónnym vplyvom cenového poklesu, keď medzitýždenne oslabili o 5 % na 1,65 USD/kg jat. hm. Ceny živých ošípaných na trhu futures na burze CME ich nasledovali, keď klesli o 4 % na 1,54 USD/kg jat. hm.

Na globálnom trhu rastú ostatné týždne exporty bravčoviny z Brazílie, ktorá tak konkuruje americkým a európskym exportom.

 

Jatočný dobytok

Na nemeckom trhu sa ceny jatočného dobytka v tomto týždni nemenia. Ceny jatočných kráv (trieda O3) ostávajú na 3,80 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných býkov (R3) ostávajú rovnako medzitýždenne bez zmeny na 4,62 EUR/kg jat. hm.

Trh EÚ: V 38. týždni 2023 priemerná cena jatočných býkov v EÚ-27 (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) medzitýždenne skorigovala nepatrne o 1 eurocent/kg jat. hm. na 4,83 EUR/kg jat. hm. Ceny kráv v EÚ-27 (trieda O3) klesli o 2 eurocent/kg jat. hm. na 4,09 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R3 v 38. týždni 2023 posilnili medzitýždenne o 7 eurocent/kg jat. hm. na 4,67 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných kráv triedy O3 v SR medzitýždenne korigovali nadol o 41 eurocent/kg jat. hm. na 2,83 EUR/kg jat. hm.

Najnovší vývoj v Nemecku naznačuje na minimálne cenové pohyby jatočného dobytka na slovenskom trhu v aktuálnom týždni.

 

Mlieko

Faktorov hovoriacich za vzostup cien mliečnych komodít na európskom ako aj globálnom trhu pribúda. Zdá sa tak, že zo strednodobého hľadiska sa nachádzame vo fáze formovania cenového dna surového kravského mlieka. Rastúce ceny na spotovom trhu v západnej Európe sa už premietajú aj do cien futures kontraktov na burzách. Európske maslo na nemeckej burze EEX medzitýždenne zdraželo o 113 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 4863 EUR/t. Ceny SOM medzitýždenne pridali k svojej cene 62 EUR/t, keď sa dnes obchodovali za 2550 EUR/t. Tento vývoj tak jednoznačne posúva trhovú cenu mlieka vypočítanú z cien SOM a masla smerom k 40 EUR/100 kg. Presnejšie, trhová cena mlieka medzitýždenne vzrástla o 2,9 % na 39,88 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 38. kalendárnom týždni 2023 boli na medziročnej báze vyššie o 0,2 %, čo ďalej signalizuje spomaľovanie rastu produkcie mlieka najväčšieho výrobcu v EÚ. Ceny na nemeckom spotovom trhu minulý týždeň posilnili o 1,5 – 2,5 EUR/100 kg do pásma 47,5 - 48 EUR/100 kg. Holandské spotové ceny mlieka medzitýždenne pridali 1,5 EUR/100 kg, čím sa dostali na 47 EUR/100 kg.

V Oceánii na dnešnej aukcii mliekarne Fonterra mliečne komodity potvrdili prorastový trend. Ceny zobchodovaných kontraktov mliečnych komodít oproti minulej aukcii z polovice septembra totiž vzrástli o 4,4 % na aktuálnu priemernú cenu 3104 USD/t. Prilepšili si hlavne ceny SOM, ktoré posilnili o 6,6 %.

Ceny mlieka určeného na produkciu syra v USA medzitýždenne klesli o 1,1 % na 38,18 USD/100 kg.

Hlavné európske mliekarne v auguste 2023 ďalej znižovali ceny surového kravského mlieka vyplácané farmárom, keď oproti júlu znížili priemernú cenu štandardizovaného mlieka (4,2 % tuku a 3,4 % bielkovín) v priemere o 0,75 EUR/100 kg na 41,65 EUR/100 kg. Pokles štandardizovaných cien surového mlieka v SR tak bude pokračovať aj počas októbra, no ceny reálne dodaného mlieka do mliekarní by mal ďalej vylepšovať sezónne narastajúci obsah mliečnych zložiek v dodanom mlieku. Slovenským farmárom sa v auguste podarilo dodávať do mliekarní mlieko s relatívne vysokým obsahom mliečnych zložiek, čo dokázalo ceny udržať nad 40 EUR/100 kg. Vzhľadom na aktuálnu situáciu na trhu očakávame, že mliekarne v Európe začnú od októbra dvíhať nákupné ceny mlieka. Verme, že minulotýždňové ohlásenie medzimesačného poklesu minimálnej garantovanej ceny mlieka zo strany mliekarne FrieslandCampina na mesiac október (pokles o 0,25 EUR/100 kg na 41 EUR/100 kg) bude len ojedinelým úkazom. Napokon viaceré nemecké i holandské mliekarne už neznižovali ceny mlieka ani v septembri, aj keď je možné, že v sumári v septembri k určitej malej korekcii cien mlieka vyplácaných mliekarňami na medzimesačnej báze ešte dôjde (napr. FrieslandCampina v septembri cenu ešte tlačila pomerne citeľne nadol).

AGROMAGAZÍN dopĺňa svoju prognózu o očakávané ceny mlieka za mesiac december a vzhľadom na dáta z Európy mierne upravuje očakávané ceny štandardizovaného mlieka za mesiace október a november. Od decembra očakávame obrat ceny surového kravského mlieka v SR smerom k rastu.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): október 2023: 40,94 EUR/100 kg, november 2023: 40,30 EUR/100 kg, december 2023: 40,90 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): október 2023: 40,45 EUR/100 kg, november 2023: 40,15 EUR/100 kg, december 2023: 40,80 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Ropa Brent si ostatný týždeň prešla miernou cenovou korekciou, za ktorou stál dominantne posilňujúci dolár voči košu svetových mien. Ropa sa tak zosunula k 90 USD za barel, čo znamená, že medzitýždenne oslabila o 3 USD za barel. Aktuálne cena komodity znovu rastie, keď sa dostala na 91 USD/barel. Pokles produkcie Ruska a Saudskej Arábie by mal v najbližšom kvartáli priniesť na trh deficit komodity medzi 2 až 3 mil. barelov denne. Rusko okrem toho redukuje exporty ropy na globálny trh a tiež zastavilo exporty nafty a benzínov na ostatné trhy v snahe zastabilizovať deficit PHM na domácom trhu.

Predpokladáme, že rast úrokov amerických dlhopisov by si po svojom výraznom vzostupe počas septembra 2023 mohol dať prestávku v raste, čo by mohlo pomôcť doláru mierne oslabiť (pripomíname, že vysoké úroky predražujú i skladovanie komodít, čo núti skladovateľov k intenzívnejšiemu umiestňovaniu zásob na trh a tým sa zvyšuje ponuka ropy na trhu). Ropa by sa tak mohla znovu začať štverať vyššie k nami avizovanému cieľu 99 USD za barel. Pomôcť cenám ropy nahor by mal i vyšší dopyt zo strany Číny, ktorá navyšuje zásoby ropy do svojich strategických rezerv.

Tesnejšia bilancia nafty sa stará o pretrvávanie vyšších cien tohto paliva na európskom trhu, na čo reaguje i slovenský trh s PHM. Najnovší vývoj na trhu naznačuje, že ceny benzínu Natural 95 v SR po minulotýždňovom výraznejšom poklese v porovnaní s naším očakávaním (ceny klesli o 2,5 eurocent/l vs. nami avizovaný pokles o 1 eurocent/l) by mohli v tomto týždni klesnúť o ďalšie 3 eurocent/l na 1,67 EUR/l, kým ceny nafty majú pri súčasných cenách potenciál pre pokles len o 1 eurocent/l na 1,715 EUR/l. Cenová prirážka nafty voči benzínu sa tak ďalej rozšíri.

Ak však vychádzame z predpokladu, že cena ropy Brent sa čoskoro znovu vráti nad 95 USD za barel, potom súčasné znižovanie cien PHM bude mať len krátke trvanie.

 

AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov