tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ceny plodín uplynulý týždeň odovzdávali časť predchádzajúcich ziskov.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 25 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 240 EUR/t. Kukurica korigovala nadol o 12 EUR/t na dnešných 237 EUR/t. Repka na MATIFe si odpísala 45 EUR/t, čo ju poslalo na dnešných 445 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne oslabila o 29 EUR/t na dnešných 533 EUR/t, kým austrálska repka zlacnela o 9 EUR/t na 471 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena čiernomorskej pšenice o 2 EUR/t na 218 EUR/t, cena mäkkej pšenice v USA korigovala nadol o 28 EUR/t na 223 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne oslabila o 17 EUR/t na 181 EUR/t a sója zlacnela aj vplyvom rolovania kontraktov o 47 EUR/t na 458 EUR/t.

Pšenica

Po tom, čo ostatný týždeň ustali útoky Ruska na prístavnú infraštruktúru Ukrajiny, sa investori začali opäť viac sústrediť na fundamenty trhu s pšenicou. Keďže sa naďalej očakáva rekordná svetová produkcia plodiny (odhad 796 mil. ton), pšenica korigovala ostatných niekoľko obchodných dní nadol, pričom zo svojich júlových maxím stratila zhruba desatinu svojej ceny.

Analytici SovEconu navýšili odhad tohtoročnej produkcie pšenice v Rusku medzimesačne o 0,3 mil. ton na 87,1 mil. ton. Rusko tak bude mať k dispozícii na export v aktuálnej sezóne takmer 50 mil. ton pšenice. SovEcon odhaduje, že v júli krajina vyviezla 4,4 mil. ton pšenice, čo je výrazne viac ako 2,5 mil. ton počas júla 2022. Takýto objem (vývoz 45 – 50 mil. ton pšenice) jasne naznačuje, že Rusko potrebuje aj v nasledujúcich mesiacoch udržať tempo exportov na súčasnej úrovni. Problém môže nastať, ak sa skomplikuje logistika v oblasti Čierneho mora, keďže ako ruská, tak i ukrajinská strana avizovala, že každú loď môže považovať za potenciálnu hrozbu pre svoju bezpečnosť. Ak by sa zastavila lodná doprava v regióne, môžeme očakávať ďalší skokový nárast cien pšenice.

Na druhej strane z pohľadu fundamentov je na globálnom trhu pšenice dostatok, čo by malo technicky brániť cenám výraznejšie rásť. Ak teda situácia nebude eskalovať, pšenica by sa mala ďalej obchodovať v intervale medzi svojím 50 – dňovým a 200 – dňovým priemerom, čo je interval medzi 235 až 270 EUR/t (MATIF).

Ukrajina doteraz zožala 8 mil. ton pšenice, pričom aktuálne hľadá cesty ako obilniny dostať na globálne trhy. Analytici UkrAgroConsult odhadujú, že cez vnútrozemie EÚ a cez Dunaj existuje mesačný potenciál vývozu na úrovni 4 až 5 mil. ton. Technicky by tak Ukrajina mohla vyviezť celú produkciu bez toho, aby tá prúdila po mori. Otázkou sú ceny, keďže vnútrozemská doprava sa výrazne predražuje a ekonomicky efektívna nie je ani doprava po Dunaji (v porovnaní s dopravou po mori).

Očakávame, že korekcia ceny pšenice na burze MATIF bude pokračovať až k značke 235 EUR/t, čo je súčasne 50 – dňový cenový priemer komodity a odtiaľ sa cena znovu odrazí vyššie. Ak by cena klesla pod 230 EUR/t, potom je tu riziko, že korekcia môže pokračovať ďalej k májovým minimám 218 EUR/t a možno i nižšie. Aktuálne ale vzhľadom na tenzie a neistou na trhu vidíme ako viac pravdepodobný scenár odrazu cien od 235 EUR/t a pohyb v intervale medzi 235 až 265 EUR/t. Ako sme už avizovali, útoky Ukrajiny na ruskú prístavnú infraštruktúru či lode môžu viesť k skokovému rastu cien.

Pozornosť treba upriamiť aj na Kanadu, kde sucho citeľne zhoršilo kvalitu tamojších pšeníc, čo dáva predpoklady pre to, že aj na európskom trhu by sme v ďalších týždňoch mohli vidieť rásť cenové prémie za pšenice s vyšším obsahom dusíkatých látok.

V Taliansku pritom už dva týždne rastú ceny tvrdej pšenice.

Kukurica

Ceny kukurice na burze MATIF kopírujú ceny pšenice a i preto kukurica korigovala ostatné dni nadol, keď sa dostala späť k 235 EUR/t. Proti cenovému rastu plodiny sa momentálne stavia aj rekordná produkcia v Brazílii, kde po rekordnom zbere sóje túto jar chýbajú skladovacie kapacity, čo znamená, že Brazília aktívne exportuje pšenicu na globálny trh.

Potenciál pre ďalší cenový rast kukurice nateraz ostáva obmedzený i preto, že väčšina USA sa počas júla dočkala zrážok, čo pomohlo kukuriciam k úspešnému opeľovaniu. Keďže ale časť pestovateľských regiónov napriek tomu stále evidovala zrážkový deficit, môžeme očakávať, že USDA bude ďalšie mesiace pokračovať v redukovaní očakávaného priemerného hektárového výnosu v USA a tým aj celkovej produkcie krajiny.

USDA včera opäť avizovalo zhoršenie kondície porastov kukuríc v USA, keď v dobrej až excelentnej kondíciu ohodnotilo 55 % všetkých porastov, čo je o 2 percentuálne body menej ako pred týždňom. Môžeme sa tak domnievať, že súčasné odhady globálnej produkcie kukurice v sezóne 2023/24 na severnej pologuli sú na svojom maxime a do začiatku žatvy budú mať tendenciu klesať.

Zabúdať pritom nemôžeme ani na rastúce geopolitické napätie v regióne Čierneho mora, ktoré môže kedykoľvek potiahnuť ceny výrazne nahor. Zdá sa, že Rusko nateraz nepočíta s obnovením exportnej dohody a je tu možnosť, že situácia bude eskalovať do väčších komplikácií s logistikou tovaru po Čiernom mori. Tiež platí, že investori by mohli najbližšie mesiace mať viac apetítu nalievať do komodít nový kapitál, keďže na trhu panuje optimizmus z toho, že USA by sa mohli vyhnúť ekonomickej recesii. Očakávame, že kukurica sa bude najbližšie dva týždne hýbať naviazaná na ceny pšenice v pásme medzi 230 až 265 EUR/t. Prípadný útok na ruské lode s tovarom či ich prístavnú infraštruktúru ale môže ceny krátkodobo vytiahnuť ešte vyššie.

Podobne ako pri pšenici, aj pri kukurici platí, že ak cena komodity klesne pod 230 EUR/t, korekcia nadol sa môže zintenzívniť a ceny zamieriť k májovým minimám. V tomto momente však vidíme ako značne pravdepodobné, že vzhľadom na riziká na trhu kukurica nebude mať veľa motivácií klesnúť pod 230 EUR/t.

Olejniny

Ceny repky na burze MATIF za ostatných niekoľko obchodných dní odovzdali značnú porciu svojich predchádzajúcich ziskov, pričom čoskoro končiaci augustový kontrakt sa dnes prepadol dokonca k 405 EUR/t. Pre trh má však tento kontrakt už len marginálny význam, keďže gro obchodov sa už viaže na novembrový kontrakt plodiny, ktorý sa dnes obchoduje za 445 EUR/t, čo je zhruba úroveň jeho 50 – dňového priemeru. Predpokladáme, že repka sa bude snažiť udržať sa nad touto technickou úrovňou podpory, aj keď je pravdou, že cenová korekcia ceny má aktuálne značné cenové momentum a to nielen pri repke, ale aj pri cenách sóje na burze CBoT.

Európska komisia minulý týždeň zredukovala očakávaný priemerný hektárový výnos repky v EÚ-27 z júnových 3,29 t/ha na aktuálnych 3,2 t/ha, čo naznačuje na pokles odhadu produkcie do pásma medzi 20 až 20,5 mil. ton. Naproti tomu Ukrajina očakáva medziročne vyššiu úrodu repky (medzi 2,8 až 3 mil. ton), pričom do 28.7.2023 miestni farmári podľa zdrojov UkrAgroConsult zozbierali z polí už 2,5 mil. ton komodity.

Pozornosť trhov sa aktuálne uberá smerom do Kanady, kde hlavne v štáte Saskatchewan zrážky kopírujú letné sucho roku 2021, pričom tamojšie pôdy trpia rastúcim deficitom. Na rozdiel od roka 2021 však Kanada tentoraz nebojuje s extrémne vysokými teplotami, čo dáva rastlinám repky predpoklady pre lepšie zvládnutie stresu. Napriek tomu môžeme očakávať, že odhady produkcie repky v Kanade pôjdu najbližšie mesiace nadol (aktuálne 20,5 mil. ton).

Nateraz sa však naďalej prognózuje svetová produkcia repky v blízkosti rekordu (nad 84 mil. ton), čo dáva obmedzený potenciál pre rast cien komodity.

No tenzie v regióne Čierneho mora ako aj fundamenty trhu dávajú slušné šance na to, aby sa cena repky odrazila od 445 EUR/t nahor a opäť sa v dohľadnej dobe pokúsila o vzostup k 520 EUR/t.

Zastabilizovanie cien očakávame aj pri cenách sóje na burze CBoT, ktoré v priebehu niekoľkých dní skorigovali nadol takmer o 60 USD za tonu z 15,3 na 13,6 USD za bušel, z 562 USD/t na 500 USD/t). USDA včera označilo v USA v dobrej až excelentnej kondícii 52 % všetkých porastov, čo je o 2 % menej ako pred týždňom.

Je predpoklad, že ministerstvo ešte bude korigovať do jesene nadol americkú produkciu sóje. Na druhej strane vzhľadom na silnú exportnú aktivitu Brazílie nateraz neočakávame ani výraznejší vzostup cien komodity. Sója sa tak môže ďalej obchodovať medzi 13,5 až 15,3 USD za bušel (496 až 562 USD/t).

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 32. týždňa 2023: pšenica 235 – 270 EUR/t, kukurica 230 – 265 EUR/t, repka 440 – 520 EUR/t.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

 

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov