tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ostatný týždeň sme videli v západnej Európe prevažne stabilný vývoj cien jatočných ošípaných ako i cien mliečnych komodít a pokles cien ropy.

V aktuálnom týždni mierne rastú ceny jatočných býkov na nemeckom trhu.

Jatočné ošípané

Na trhu s jatočnými ošípanými v Európe prevláda stabilita. Ceny jatočných ošípaných v Nemecku v tomto týždni stagnujú na 2,50 EUR/kg jat. hm. Na burze ISN v krajine sme však na dvoch aukciách v ostatnom týždni videli pokles realizačných cien v priemere o 5 eurocent/kg jat. hm., pričom jej účastníci zobchodovali komoditu na dnešnej najčerstvejšej aukcii za cenu 2,56 EUR/kg jat. hm.(dnešný pokles o 3 eurocent/kg jat. hm.) Tento vývoj by tak mohol vytvoriť určitý tlak na mierny pokles cien komodity aj v regióne krajín V4.

Dánske ceny v tomto týždni stagnujú na 1,98 EUR/kg jat. hm., rovnako tak v Španielsku ceny komodity na Mercolleide ostávajú už 14 týždňov bez zmeny na 2,03 EUR/kg ž. hm.

Predpokladáme, že ceny jatočných ošípaných v SR v tomto týždni skorigujú nadol o 2 až 4 €centy/kg jat. hm. do intervalu 2,55 – 2,60 EUR/kg jat. hm.

Na európskom trhu sa nateraz ceny odstavčiat ďalej pohybujú blízko svojich rekordov a i preto to zatiaľ nevyzerá na príchod citeľnejšej korekcie cien jatočných ošípaných.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných medzitýždenne posilnili o 5 eurocent/kg ž. hm. na 1,80 EUR/kg jat. hm., kým na burze Dalian futures ceny živých ošípaných medzitýždenne poskočili o 139 EUR/t ž. hm. na 2152 EUR/t ž. hm. Čínske ceny ošípaných na burze pritom evidujú silný cenový vzostup ostatné dva dni, čo by mohlo naznačovať, že v krajine opäť začína rásť dopyt po komodite.

Farmárske ceny v USA v štátoch Iowa a Minnesota sa v ostatnom týždni hýbali len mierne, keď klesli o 0,5 % na 2,28 USD/kg jat. hm. Ceny futures jatočných polovičiek v krajine medzitýždenne vzrástli o 4 % na 1,90 USD/kg jat. hm. Farmárske ceny v krajine reagujú pozitívne na avíza niektorých veľkých podnikov so začiatku leta o možnom pláne redukcie svojej produkcie, keďže farmári vyrábali ešte nedávno každú ošípanú so stratou 80 USD.

Jatočný dobytok

Ceny jatočných kráv v Nemecku (trieda O3) tento týždeň ostali bez zmeny na 3,85 EUR/kg jat. hm., kým ceny jatočných býkov (R3) medzitýždenne posilnili o 4 eurocent/kg jat. hm. na 4,44 EUR/ kg jat. hm.

Na EÚ trhu v 29. týždni 2023 priemerná cena jatočných býkov (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) stagnovala na 4,83 EUR/kg jat. hm. Ceny kráv v EÚ-27 (trieda O3) korigovali medzitýždenne nadol o 4 eurocent/kg jat. hm. na 4,10 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R3 v 29. týždni 2023 posilnili medzitýždenne o 1,44 EUR/kg jat. hm., keď sa obchodovali za priemernú cenu 4,61 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných kráv triedy O3 v SR medzitýždenne stúpli o 8 eurocent/kg jat. hm. na 2,98 EUR/kg jat. hm.

V najbližších dvoch týždňoch očakávame v SR stagnáciu cien jatočných kráv a mierny rast cien jatočných býkov.

Mlieko

Európske mliečne komodity sa ostatný týždeň hýbali relatívne málo. Cena masla na burze EEX v Nemecku oslabila o 2 EUR/t na dnešných 4 575 EUR/t, cena SOM skorigovala nižšie o 8 EUR/t na 2 425 EUR/t. Teoretická, resp. trhová cena mlieka medzitýždenne klesla o 1,3 % na 36,06 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní za 29. týždeň 2023 vykázali medziročný rast o 1,3 %. Nemecké spotové ceny mlieka, za ktoré si mliekarne medzi sebou nakupujú mlieko, v minulom týždni posilnili o 4 EUR/100 kg na severe krajiny na 39,5 EUR/100 kg, kým na juhu krajiny vzrástli skromnejšie, a síce o 1,5 EUR/100 kg na 40,5 EUR/100 kg. Holandské spotové ceny v sledovanom období vzrástli o 2 EUR/100 kg na 38,5 EUR/100 kg.

Produkcia mlieka v EÚ-27 v máji vzrástla na medziročnej báze o 0,7 %. Lídrami v raste sú Belgicko, Holandsko a Nemecko.

Burzové ceny mlieka v USA určeného na výrobu syrov medzitýždenne klesli o 0,7 % na aktuálnych 39,00 USD/100 kg. Sú tak zhruba na úrovni júnovej priemernej farmárskej ceny mlieka v USA, ktorá sa pohybovala na 39,5 USD/100 kg (36,90 EUR/100 kg).

V Oceánii na dnešnej aukcii mliekarne Fonterra klesli ceny zobchodovaných kontraktov mliečnych komodít oproti minulej aukcii z polovice júla o 4,3 % na aktuálnu priemernú cenu 3100 USD/t (2812 EUR/t). Razantne klesali ceny sušeného plnotučného mlieka, ktoré odpísali zo svojej ceny z minulej aukcie 8 %. Bude tak zaujímavé sledovať, či dnešná aukcia v Oceánii nestiahne nasledujúce dni nadol i ceny európskych mliečnych komodít. Predsa len ceny v Oceánii v ostatných troch obchodných seansách od začiatku júla poklesli o takmer 9 %.

Hlavné európske mliekarne v júni 2023 pokračovali v poklese cien surového kravského mlieka vyplácaných farmárom, keď oproti aprílu znížili ceny štandardizovaného mlieka (4,2 % tuku a 3,4 % bielkovín) v priemere o 1,1 EUR/100 kg na 42,65 EUR/100 kg. Dobrou správou je, že tempo poklesu cien výrazne spomaľuje, pričom viaceré mliekarne sa už rozhodli ponechať júnové ceny bez zmien na úrovniach z mája.

Predpokladáme, že v auguste by slovenské ceny surového kravského mlieka mohli zaknihovať svoje minimum v pásme 39 až 40 EUR/100 kg (po prepočte na reálne dodané zložky) a následne v septembri sa znovu dostať nad 40 EUR/100 kg a to hlavne vďaka očakávanému sezónnemu začiatku rastu obsahu mliečnych zložiek v mlieku. Štandardizované ceny mlieka by sa mali v septembri zastabilizovať.

AGROMAGAZÍN dopĺňa svoju prognózu o očakávané ceny mlieka za mesiac október. Súčasne mierne upravuje nadol ceny mlieka pre august (o 0,1 EUR/100 kg) a ponecháva nezmenenú cenu pre mesiac september.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): august 2023: 42,05 EUR/100 kg, september 2023: 42,05 EUR/100 kg, október 2023: 42,10 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): august 2023: 39,75 EUR/100 kg, september 2023: 40,45 EUR/100 kg, október 2023: 41,15 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Ropa Brent si ostatný týždeň dokázala pripísať ďalšie cenové zisky a to napriek tomu, že Americká centrálna banka FED ako aj Európska centrálna banka ECB zdvihli základnú úrokovú sadzbu o 0,25 percentuálneho bodu. Trhy však s týmto scenárom počítali a tak sa sústredili pri rope na jej fundamenty. Medzinárodná energetická agentúra navýšila svoj odhad spotreby ropy vo svete pre aktuálny rok na 102,1 mil. barelov denne, čo je nový rekord. Keďže Saudská Arábia a Rusko od augusta znižujú svoju ťažbu sumárne o 1 mil. barelov denne, je predpoklad, že spotreba ropy v druhom polroku 2023 prevýši jej ponuku na trhu. Ceny tak reagovali na túto skutočnosť rastom. Stabilita ekonomiky USA je ďalším faktorom, vďaka ktorému si ropa Brent dokázala v ostatnom týždni pripísať cenový prírastok vo výške 2 USD za barel a dostať sa na 85 USD za barel. Kým ekonomika USA vykazuje stabilitu, ekonomika eurozóny sa prepadla do miernej recesie a ekonomický rast je pod svojím potenciálom aj v Číne. Tieto riziká tak môžu ceny ropy ďalej brzdiť v raste aj napriek momentálnym projekciám očakávaného poklesu globálnych zásob komodity.

Komoditu navyše v aktuálnom rastovom trende čaká silná cenová rezistencia v pásme medzi 86 až 88 USD za barel, ktorú môže mať problémy prekonať. Z technického hľadiska je trh s ropou navyše prekúpený, čo naznačuje na možnú dočasnú korekciu cien k 79 USD za barel. Ak by bol pokles náhodou razantnejší a cena padla pod 79 USD/barel, komodite znovu otvorí priestor pre pokles k 71 USD za barel. Predpokladáme, že najbližšie dva týždne sa bude komodita obchodovať v okolí 80 USD za barel. Nevylučujeme ani pokusy o prekonanie cenovej hladiny 88 USD za barel, keďže ropa sa technicky nachádza v rastovom trende a teda vykazuje zvýšenú pravdepodobnosť pre pokračovanie rastu.

Na európskom trhu sme ostatný týždeň videli pomerne razantný rast cien PHM, ktorý prekonal i naše očakávania. Ceny palív totiž posilnili výrazne viac ako sme prognózovali minulý týždeň. Ceny nafty pritom rastú razantne aj dnes, napriek tomu, že cena ropy mierne koriguje nadol. Zdá sa tak, že ceny PHM v SR v tomto týždni naviažu na minulotýždňový rast a budú pokračovať v smerovaní na vyššie úrovne.

Predpokladáme, že v tomto týždni vzrastú ceny nafty na čerpacích staniciach v SR o 3 eurocent/l na 1,60 EUR/l a ceny benzínu Natural 95 o 3 eurocent/l na 1,72 EUR/l. Ak ale ropa ďalšie dni skoriguje mierne nadol (v reakcii na technicky prekúpený trh), mohlo by to budúci týždeň priniesť aj mierne zlacnenie cien PHM.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov