tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Rusko ostatné dni útočí na ukrajinské prístavné terminály pre plodiny. Okrem infraštruktúry v Odese sa po prvýkrát útoky odohrali aj na terminály na Dunaji len 200 m od hranice s Rumunskom. Ceny plodín na situáciu reagujú výrazným cenovým rastom.

Na burze MATIF medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 33 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 265 EUR/t. Kukurica posilnila o 14 EUR/t na dnešných 249 EUR/t. Repka na MATIFe pridala 17 EUR/t, čo ju poslalo na cenu 487 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne vzrástla o 4 EUR/t na dnešných 562 EUR/t, kým austrálska repka posilnila o 13 EUR/t na cenu 480 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne vzrástla cena čiernomorskej pšenice o 13 EUR/t na 220 EUR/t, cena mäkkej pšenice v USA posilnila o 34 EUR/t na 251 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne zdražela o 24 EUR/t na 199 EUR/t a sója pridala 21 EUR/t, keď dnes otvorila na 505 EUR/t.

Pšenica

Pšenica má za sebou pekný cenový vzostup po tom, čo Rusko po vypovedaní čiernomorskej exportnej dohody pristúpilo k cieleniu svojich útokov na prístavnú infraštruktúru Ukrajiny a to nielen v Odese, ale aj na terminály pri Dunaji. Včerajší útok na terminál v Reni sa pritom odohral len 200 m od hraníc s Rumunskom, na čo pšenica na burze CBoT zareagovala nárastom svojej ceny o denný limit, pričom po väčšinu obchodného dňa ostala na ňom uväznená.

Na MATIFe sa pšenici podarilo dostať opäť bližšie k jej 200 – dňového priemeru (leží na 275 EUR/t), keď posilnila na 266 EUR/t. Útoky na terminály na Dunaji sú novou ruskou stratégiou, keďže cez Dunaj má Ukrajina potenciál vyvážať až 2 mil. ton plodín mesačne. Keď sa k tomu napočíta potenciál 1 mil. ton vývozov mesačne cez vnútrozemie do EÚ, v celkovom zúčtovaní by sa Ukrajina mohla zaobísť aj bez exportov po mori, keďže potrebuje vyviezť v novom ročníku odhadovo okolo 40 mil. ton agrokomodít.

Vzhľadom na očakávania rekordnej produkcie pšenice vo svete však aktuálne vidíme stále obmedzený potenciál pre ďalší cenový rast pšenice na trhoch i napriek komplikáciám exportov zo strany Ukrajiny. Situácia by sa však mohla diametrálne zmeniť v prípade, že Ukrajina by začala útočiť na lode s ruskou pšenicou. Pretože Rusko je kľúčovým exportérom pšenice a i túto sezónu bude mať k dispozícii na export takmer 50 mil. ton komodity. Ceny pšenice na burzách by tak mohli opäť skokovo vzrásť v prípade, že by sa odohral takýto útok v opačnom garde, teda na ruskú infraštruktúru či lode.

Momentálne vidíme pre ceny pšenice potenciál pre ich vzostup smerom k 200 – dňovému priemeru na burze MATIF, teda do okolia 270 – 275 EUR/t.

Pozornosť je však vhodné obrátiť na Kanadu, kde hlavne v Saskatchewane farmári evidujú citeľný zrážkový deficit, pričom tamojšie pšenice môžu mať problém s dostatkom dusíkatých látok. Podobné správy putujú k nám aj od našich kolegov z KS Agrar v Nemecku, kde sa hovorí o pšeniciach s nízkym obsahom NL zberaných na juhozápade krajiny.

A do tretice výrazné sucho ostatný mesiac eviduje aj Austrália, čo môže mať s postupom času negatívny efekt na tamojšie úrody pšenice ako aj repky.

Na trh sa nám vrátila volatilita, ktorá zrejme bude pokračovať aj ďalšie dni. Pšenica na MATIFe sa môže najbližší týždeň pohybovať v relatívne širokom intervale medzi 245 až 275 EUR/t, teda medzi jej 100- a 200–dňovým cenovým priemerom.

Celý komoditný sektor ostatné dva týždne dostal zaujímavý cenový boost vplyvom správ o tom, že americká ekonomika sa môže vyhnúť ekonomickej recesii. K tomu zvýšenie geopolitického napätia na Ukrajine pomáha nahor i cenám ropy. Hlavný komoditný index sledujúci ceny všetkých hlavných komodít si ostatný týždeň pripísal ďalšie zisky a je na prahu nového rastového trendu. Technicky však tento ešte zatiaľ stále nie je potvrdený a i preto stále vidíme potenciál aj pre možnú cenovú korekciu do ďalších dní. Pohyby do obidvoch strán tak môžu ďalšie dni dominovať trhu s pšenicou.

Na slovenskom trhu, žiaľ, cenové ponuky nateraz príliš nereagujú na vývoj na burzách, keď sa tieto pohybujú v niektorých prípadoch viac ako 80 EUR/t pod cenami MATIF, čo je historicky výrazná odchýlka od dlhodobého trendu. Predpokladáme ale, že po žatve sa tieto negatívne cenové prémie na našom trhu voči burze MATIF začnú opäť znižovať na primeranejšie úrovne.

Ceny tvrdej pšenice vo Francúzsku sa vďaka súčasnej cenovej rally opäť prehupli cez 400 EUR/t, aktuálne sú na 410 EUR/t.

Cenám pšenice by mohla poskytnúť oporu aj správa o tom, že India zakázala vývoz všetkej ryže druhu non – basmati v snahe stabilizovať ceny na domácom trhu.

Kukurica

Kukurica na burze MATIF tentoraz na sled udalostí na Ukrajine reagovala menej impulzívne ako pšenica, pričom posilňovala približne len polovičným tempom v porovnaní s posilňovaním svojej sestry pšenice. Rovnako ako pšenica sa však priblížila k úrovni svojho 200 – dňového priemeru (ktorý dnes leží na cenovke 269 EUR/t), keď včera posilnila na 257 EUR/t. Opäť podobne ako v prípade pšenice, aj cena kukurice má potenciál ďalšie dni posilniť k avizovanej úrovni svojho 200 – dňového priemeru.

Kondícia porastov kukurice v USA sa zastabilizovala, keď v dobrej až excelentnej kondícii sa nachádza 57 % porastov, čo je rovnaký podiel ako pred týždňom. Zrážky v USA sa v júli prevažne znormalizovali, no niektoré regióny na americkom stredozápade stále vykazujú pomerne značný zrážkový deficit. Väčšina kukuríc už má za sebou kľúčovú fázu tvorby úrody, keď opelením prešlo už 70 % všetkých porastov v krajine.

V dôsledku sucha v časti západnej Európy Európska komisia vo svojom najnovšom odhade znížila očakávaný priemerný výnos kukurice v EÚ zo 7,61 t/ha na 7,53 t/ha, čo však je stále 1 % nad svojím päťročným priemerom. Ukrajinská produkcia sa nateraz odhaduje na 25 mil. ton, čo je rovnako pomerne dobrý výsledok vzhľadom na to, že pestovateľské výmery plodiny medziročne poklesli.

Pšenica i kukurica na MATIFe ďalej vykazujú slušné rastové momentum, ktoré by im malo pomôcť posilniť k 200 – dňovému priemeru. Treba sa však pripraviť na pokračovanie cenovej volatility a je tu i reálna šanca, že obidve komodity najbližšie dni vyklesajú k 100 – dňovému priemeru (pšenica 245 EUR/t, kukurica k 240 EUR/t).

Olejniny

Repka na burze MATIF minulý týždeň predviedla priamočiary výpad nahor k nami avizovanej cenovej úrovni 520 EUR/t po tom, čo sa jej podarilo v strede týždňa uzatvoriť nad 475 EUR/t. Presnejšie, komodite sa podarilo posilniť na 520,75 EUR/t, následne skorigovala nadol. Plodinu ťahal nahor hlavne sentiment, ktorý bol ovplyvnený dianím na Ukrajine, no olejniny majú ďalej slušnú podporu aj v rámci fundamentov sóje po tom, čo sa znížili výhľady budúcej úrody komodity v USA vplyvom prekvapivého poklesu pestovateľských výmer plodiny v krajine.

Cena vlaňajšej úrody sóje sa na burze CBoT opäť vyšplhala na 15,3 USD/bušel (562 USD/t), čo je z technického hľadiska významná cenová rezistencia, ktorú ak si pamätáte, mala sója problém prekonať počas celej jari 2023. Aktuálne sa však trh už sústredí na novú úrodu, ktorá sa obchoduje za 14,2 USD/ bušel (518 USD/t). Technicky by sa táto mohla ďalej ťahať na spomínanú rezistenciu 15,3 USD/bušel, obzvlášť, ak sa bude v USA ďalej zhoršovať kondícia porastov sóje. V ostatnom týždni USDA znížilo podiel porastov v dobrej až excelentnej kondícii v USA o 1 percentuálny bod na 54 %.

Európskych pestovateľov však dominantne aktuálne zaujíma cenotvorba repky, pri ktorej postupne finišuje žatva.

Analytická jednotka Európskej komisie MARS v najnovšom odhade znížila priemerný očakávaný hektárový výnos plodiny o 0,09 t/ha na 3,2 t/ha, čo naznačuje na medziročný pokles výnosu o 3 %. Produkcia komodity v EÚ sa tak očakáva v okolí 20,2 až 20,5 mil. ton, čo však je stále pomerne robustné číslo. Keď sa k tomu pripočíta očakávaná produkcia Ukrajiny na 3,5 mil. ton (čo znamená jej medziročný nárast o 10 %), stále vidíme obmedzený potenciál pre širší cenový vzostup repky na trhu.

Na druhej strane však sucho v kanadskom štáte Saskatchewan môže zamiešať kartami na jeseň, keď sa bude zberať tamojšia produkcia repky. Rovnako to platí aj pre Austráliu, ktorú vplyvom fenoménu El Nino rovnako trápi zrážkový deficit.

Technicky momentálne vidíme rastový potenciál repky na MATIFe obmedzený na úroveň jej 200 – dňového priemeru, čo je cena 520 EUR/t. Je možné, že repka ďalšie dni skoriguje k svojmu 100 – dňovému priemeru, ktorý leží v okolí 450 EUR/t, no tenzie na agrárnom trhu vplyvom geopolitického napätia na Ukrajine môžu komoditu opäť zdvihnúť k 520 EUR/t. Ak repka prekoná cenu 520 EUR/t, jej ďalším cieľom by mala byť cenovka 569 EUR/t. Repka, samozrejme, môže posilniť aj viac a to v prípade, že Ukrajina opätuje útoky Ruska a zaútočí na prístavnú infraštruktúru Ruska, či na lode s ruským obilím. Je ale otázne či k tomu dôjde.

V tomto momente svet očakáva ďalšiu rekordnú produkciu repky na úrovni 84,5 mil. ton a i preto treba súčasný cenový rast vnímať ako príležitosť pre realizáciu obchodov za lepšie ceny. Myslíme si však, že napokon finálna produkcia repky nedosiahne na vlaňajší rekord a bude nižšia. Naznačuje na to aj súčasný priebeh počasia v Kanade a Austrálii. Je tak pravdepodobné, že ceny repky na MATIFe v máji dosiahli cenové dno za rok 2023, aj keď nič nie je isté. Príchod recesie by mohol cenám komodít opäť ublížiť a vyvolať ich pokles, no momentálny sentiment investorov ohľadom sily globálnej ekonomiky ostáva pozitívny a to je signál, že môžeme mať pred sebou niekoľkomesačné obdobie, kedy sa cenám komodít môže dariť. Obzvlášť vtedy, ak sa hlavnému komoditnému indexu podarí vrátiť do dlhodobého rastového trendu, ktorý má z technického hľadiska na dosah.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 30. týždňa 2023: pšenica 245 – 275 EUR/t, kukurica 240 – 269 EUR/t, repka 450 – 522 EUR/t.

 

AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov