tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodinám na burzách sa podarilo ostatný týždeň zastaviť cenové prepady z predchádzajúceho obdobia.

Na burze MATIF medzitýždenne ceny pšenice vzrástli o 2 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 229 EUR/t. Kukurica stagnovala na 225 EUR/t. Repka na MATIFe oslabila medzitýždenne o 10 EUR/t, čo ju poslalo na cenu 450 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne vzrástla o 23 EUR/t na dnešných 541 EUR/t, a o 3 EUR/t posilnila austrálska repka a to na cenu 461 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena čiernomorskej pšenice o 1 EUR/t na 213 EUR/t, cena mäkkej pšenice v USA oslabila o 1 EUR/t na 215 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne stagnovala na 176 EUR/t a sója oslabila o 10 EUR/t, čo ju poslalo na 485 EUR/t.

Pšenica

Ceny pšenice na burze MATIF ostatný mesiac prerušili svoj poklesný trend a to aj vďaka opätovanému nárastu geopolitického napätia na Ukrajine. Do popredia sa dostali správy o možnom útoku na najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe v Záporoží, čo koncentráciu investorov do pšenice obrátilo späť na dianie v regióne. Čiernomorskú exportnú dohodu čaká ťažká skúška, keďže 17.7.2023 má vypršať jej platnosť. Rusko sa nateraz drží stratégie nepredĺžiť túto dohodu, dokým nebude naplnená podmienka, aby ruské banky, ktoré financujú ruské exporty plodín, mohli opätovne fungovať bez obmedzení v systéme SWIFT platieb. V doterajšom priebehu platnosti dohody od 1.8.2022 dokázala Ukrajina cez more vyviezť 32,8 mil. ton agrokomodít, v dominantnej miere kukuricu. Rusku sa však nepáči, že značnú porciu týchto exportov nesmerovala do Afriky, ale do EÚ.

Ceny plodín najbližší týždeň ovplyvní júlový report WASDE (zverejnenie zajtra o 18:00 hod), kde v prípade pšenice síce neočakávame nejaké výraznejšie zmeny v globálnej bilancii, no s napätím sa bude očakávať výhľad týkajúci sa kukurice a sóje v USA. Koncom júna USDA totiž potvrdilo o takmer 1 mil. ha vyššie pestovateľské plochy kukurice v USA oproti predchádzajúcim odhadom, kým v prípade sóje o 1,7 mil. ha nižšie výmery. Očakáva sa pritom, že USDA v dôsledku sucha bude v júli znižovať svoj odhad priemerného hektárového výnosu ako pri kukurici, tak i pri sóji, čo môže priniesť na trh zvýšenú volatilitu cien.

Rusko pokračuje v žatve pšenice, pričom podľa analytikov SovEconu je doterajší hektárový priemer zožatých pšeníc mierne nižší v porovnaní s minulým rokom. Zdá sa tak, že celková produkcia pšenice v Rusku zrejme bude pod 85 mil. ton. Čím nižšia produkcia, o to väčšia motivácia Ruska zrušiť čiernomorskú exportnú dohodu. Apropos, zrušenie dohody by znamenalo, že Ukrajina zintenzívni svoje exporty cez vnútrozemie vrátane Slovenska.

Technicky sa cena pšenice na MATIFe zastabilizovala tesne pod úrovňou svojho 50–dňového priemeru, čo signalizuje, že stále tu máme realistický potenciál pre znovuobnovenie cenového poklesu komodity. WASDE report by však mohol prekvapiť v podobe poklesu odhadu celkovej produkcie kukurice v USA (a to aj napriek očakávanému nárastu pestovateľských plôch o 0,93 mil. ha, keďže hektárový výnos kukurice môže medzimesačne poklesnúť výraznejšie ako bude predstavovať nárast plôch), čo by mohol pomôcť cenám pšenice ďalej sa držať na súčasných úrovniach, prípadne aj mierne posilniť. Pritom zaujímavý bude hlavne verdikt Ruska, či predĺži alebo nepredĺži dohodu po 17.7. 2023 – zrejme tento rozhodne o ďalšom smerovaní cien pšenice.

Štatistický úrad SR dnes zverejnil odhad produkcie pšenice v SR v novom ročníku, pričom táto má medziročne vzrásť o 11 % na 2,3 mil. ton. Bohatá úroda sa tak môže ďalej starať o výrazne negatívnejšie cenové prémie na slovenskom trhu voči cenám na burze MATIF.

Kukurica

Cena kukurice ako na burze MATIF, tak i na burze CBoT sa ostatný týždeň zastabilizovala, pričom účastníci trhov očakávajú na výsledky zajtrajšieho reportu WASDE. V ňom USDA zverejní nový odhad produkcie kukurice v USA.

Je jasné, že medzimesačne navýši pestovateľské plochy kukurice v krajine o 0,93 mil. ha, otázka znie, aký stanoví priemerný hektárový výnos plodiny po tom, čo americký stredozápad po väčšinu júla trápil veľký zrážkový deficit. Regióny sa však ostatné dva týždne tešia slušným zrážkam, čo sa odrazilo aj na zlepšení kondície porastov kukuríc. USDA včera kvantifikovalo v dobrej až excelentnej kondícii 55 % všetkých porastov v USA, čo je o 5 % viac ako pred týždňom. Stále však ostávajú hlavne v štátoch Illinois a Minnesota oblasti, kde napršalo ostatné dva týždne sotva 10 mm zrážok. Keďže v Illinois sa pestuje až 17 % celoamerickej produkcie kukurice, môžeme očakávať, že USDA bude redukovať odhad celonárodného hektárového výnosu plodiny.

Aktuálne je v USA 22 % všetkých porastov vo fáze opeľovania, pričom gro porastov prejde touto kľúčovou fázou tvorby budúcej úrody v priebehu aktuálneho týždňa. Počasie pritom vyzerá sľubne, keď sa na väčšine z oblasti Kukuričného pásu očakávajú 25 až 60 mm zrážky.

V AGROMAGAZÍNe predpokladáme, že USDA v júlovom WASDE ponechá očakávanú produkciu kukurice v USA plus mínus bez výraznejšej zmeny, keď vyššiu výmeru vykompenzuje nižším výnosom. To by mohlo viesť k relatívne stabilnej cenotvorbe, no v každom prípade treba očakávať aj možné prekvapenia a vzhľadom k tomu i možné výraznejšie cenové pohyby. Veríme však, že kukurica hlavne na burze CBoT by mohla mierne posilniť. Vzhľadom na to, že aj v Nemecku a časti Francúzska vládne zrážkový deficit, USDA zrejme zredukuje mierne i výhľad úrody kukurice v EÚ, čo by mohlo pomôcť cenám na burze MATIF. Veľa však bude závisieť od stanovenej bilancie plodiny v USA.

Brazília pokračuje v žatve druhej úrody kukurice s veľmi priaznivými výsledkami. Môžeme očakávať, že v júli sa plne rozbehnú exporty brazílskej kukurice, čo môže ďalej spomaľovať exporty z USA. Exportné objednávky z USA v ostatnom týždni s 0,34 mil. ton boli sklamaním, pričom krajina doteraz vyviezla len 33,5 mil. ton kukurice, čo je o 32 % menej ako minulý ročník. V zajtrajšej bilancii USDA vo WASDE reporte tak hrozí úprava odhadu celoročníkových exportov kukurice v USA smerom nadol.

Kukurica sa na MATIFe podobne ako pšenica aktuálne stále drží tesne pod svojím 50 – dňovým priemerom, čo nateraz stále naznačuje na zvýšené riziko obratu cenotvorby k opätovnému poklesu. Uvidíme, či zajtrajší WASDE report dokáže komoditu dostať opäť nad 50-dňový priemer, čo by zvýšilo šance pre ďalšiu stabilizáciu cien komodity.

Olejniny

Repka na burze MATIF sa obchoduje v súlade s našimi očakávaniami medzi svojím 50–dňovým a 100–dňovým priemerom v pásme medzi 440 až 460 EUR/t. Ak sa komodite podarí ďalšie dni posilniť nad svoj 100–dňový priemer (aktuálne 456 EUR/t), potom rastie šanca, že by si mohla pripísať nové zisky. Minimálne by ju čakal vzostup k cene 475 EUR/t a po jej prekonaní by mohla byť novým cieľom cena 518 EUR/t.

Či sa ale repke podarí vystúpiť cenovo vyššie, ovplyvnia dva faktory. Prvým je zajtrajší odhad produkcie repky v EÚ a vo svete zo strany USDA, ktorý by mohol byť vzhľadom na sucho v častiach západnej Európy aj v časti kanadských prérií mierne zredukovaný nadol.

Druhým bude finálny verdikt odhadu bilancie sóje pre USA v rámci novej úrody. Olejniny môžu profitovať práve na tomto faktore. Vieme, že USDA zníži pestovateľskú plochu sóje v USA v najnovšom výhľade o razantných 1,7 mil. ha a je pravdepodobné, že pôjde nadol aj s odhadom priemerného hektárového výnosu plodiny. Aktuálne dažde v USA totiž nateraz nepriniesli až tak výrazné zlepšenie kondície porastov sóje v USA ako v prípade kukurice. Medzitýždenne totiž stúpol podiel porastov v dobrej až excelentnej kondícii len o 1 p.b. na 51 %.

Na druhej strane sója sa dostáva do kľúčovej fázy tvorby budúcich úrod (nasadzovania strukov) o niečo neskoršie ako kukurica a teda súčasné dažde môže do ďalších týždňov zlepšiť kondíciu porastov. V každom prípade uvidíme pri sóji citeľnejší pokles odhadu produkcie pre USA, z čoho by mohli profitovať všetky olejniny a zrejme to pomôže v miernom raste aj cenám obilnín.

Repka by tak mohla mať šancu sa ďalšie dni dostať nad svoj 100–dňový priemer a ďalej posilniť minimálne k 475 EUR/t a možno i vyššie.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 28. týždňa 2023: pšenica 224 – 240 EUR/t, kukurica 216 - 238 EUR/t, repka 450 – 476 EUR/t.

Slovenský štatistický úrad očakáva toto leto slovenskú produkciu repky na úrovni 487 tis. ton, čo je o 10 % vyššia úroda v porovnaní s vlaňajškom.

 

AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov