tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny majú za sebou hektický týždeň, počas ktorého čelili obilniny masívnym poklesom, kým olejniny získavali.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 19 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 227 EUR/t. Kukurica zlacnela o 22 EUR/t na dnešných 225 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne posilnila o 18 EUR/t na cenu 460 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne vzrástla o 3 EUR/t na 518 EUR/t, kým austrálska repka na domácom trhu posilnila o 18 EUR/t na 458 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena čiernomorskej pšenice o 8 EUR/t na 214 EUR/t, cena mäkkej pšenice v USA korigovala nadol o 32 EUR/t na 216 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne zlacnela o 34 EUR/t na 176 EUR/t a cena sóje si pripísala zisky o 18 EUR/t na 495 EUR/t.

Pšenica

Ceny pšenice zaknihovali ostatný týždeň poklesy, ktoré boli do značnej miery spôsobené technickými výpredajmi von z prekúpeného trhu. V súlade s našimi očakávaniami sa cena komodity do minulého piatka na MATIFe zosunula na úroveň svojho 50 – dňového priemeru po tom, čo americký stredozápad sa dočkal na väčšine miest výdatných zrážok.

Weather market rally tak stratila na sile, čo sa prejavovalo poklesom cien hlavne pri jarinách, no mimo dianie neostala ani pšenica. No kľúčové veci sa diali v piatok, keď na trh dorazili reporty USDA o stave zásob plodín v USA k 1.6. 2023 a ostro sledovaný report o pestovateľských výmerách plodín v novej sezóne v USA. Práve druhý z reportov šokoval, keď USDA kvantifikovala pestovateľské výmery kukurice v USA na 38,11 mil. ha, čo bolo o 0,93 mil. ha viac ako sa domnievali účastníci trhov a súčasne tretia najväčšia výmera od roku 1944.

Na druhej strane pestovateľské výmery sóje majú medziročne padnúť o 5 % na 33,82 mil. ha, čo bolo o 1,7 mil. ha menej ako sa domnievali účastníci trhu. Tento faktor tak zatriasol výhľadom budúcej bilancie plodín a odštartoval silnú cenovú reakciu. Cena kukurice na CBoT skorigovala takmer o limit nadol (o 6 %), čo negatívne ovplyvnilo aj ceny pšenice. Na MATIFe pšenica ako aj kukurica tak po reporte znovu skĺzli pod úroveň svojich 50 – dňových priemerov. Technicky nám tak opäť vzrástla pravdepodobnosť, že obidve plodiny ďalšie dni budú pokračovať nadol k svojim májovým minimám a ak si ich neudržia, tak i nižšie.

Zdá sa tak, že weather market rally je minulosťou, aj keď treba povedať, že množstvo kukuríc v USA stále nemá optimálne vlahové podmienky pre ideálny priebeh fázy opeľovania. Ceny obilnín tak môžu ostať ďalšie týždne volatilné.

Rusko sa má 17.7. 2023 rozhodnúť, či predĺži čiernomorskú exportnú dohodu, pričom aj včera sa zástupcovia krajiny nechali počuť, že nateraz dohodu nepodporujú, pretože neboli naplnené ich požiadavky. Pšenica tak v júli vplyvom tohto faktoru môže opäť začať posilňovať, no bezprostredne teraz ležia značné indície v prospech ďalšieho poklesu ceny plodiny.

Svetová produkcia pšenice má v sezóne 2023/24 dosiahnuť nový rekord 800 mil. ton. Je pravdou, že niektoré oblasti v Európe trpia zrážkovým deficitom, čo môže výhľad úrod mierne skorigovať, zato niektoré ďalšie oblasti hovoria o mimoriadnych úrodách.

Aj v SR vyzerajú pšenice veľmi dobre (problémy sú údajne s kvantitou a kvalitou zberaných jačmeňov), čo v kombinácii so značnými zásobami obilnín z minulej úrody môže naďalej tlačiť cenové ponuky na pšenice na domácom trhu 40–50 EUR/t pod ceny MATIF, čo je neštandardne vysoká negatívna cenová prémia.

Rusko začalo žatvu, pričom prvé údaje o výnosoch hovoria o ich 26 % medziročnom raste. Najúrodnejšie oblasti však reportujú premenlivé výsledky. Aktuálny odhad ruskej produkcie pšenice leží medzi 85-87 mil. ton, teda 15-17 mil. ton pod vlaňajším rekordom. Niektorí analytici očakávajú prekvapivo vysokú úrodu pšenice aj na Ukrajine (odhady až 24 mil. ton), no i podľa slov analytikov SovEconu je tento odhad výrazne nadhodnotený. Pravdepodobnejšie sa môže produkcia Ukrajiny hýbať v okolí 20 mil. ton.

Kanada medziročne podľa najnovšieho reportu StatCan zvýšila osevné plochy pšeníc o 6,7 % na 10,9 mil. ha.

Nemožno tak vylúčiť, že žatevné ceny pšenice na burze MATIF budú najbližšie dni smerovať na nové minimá k 200 EUR/t, kde očakávame odraz ceny na vyššie úrovne.

Kukurica

Cena kukurice prišla na burze CBoT o všetky zisky, ktoré nahromadila počas júnového weather marketu. Vďaka nemu cena posilnila na 6,75 USD/bušel (270 USD/t), no príchod zrážok na americký stredozápad a potom hlavne šokujúca správa o osevných plochách kukurice v USA v novej sezóne, ktoré sú takmer o 1 mil. ha vyššie ako znel konsenzus trhu, stlačili ceny prudko nadol až k 4,9 USD za bušel (196 USD/t).

Samotný report o výmerách stlačil ceny nadol mihnutím oka o viac ako 25 USD/t. Samozrejme, na to reagovali aj ceny kukurice na burze MATIF. Pokles ceny pod 50 – dňový priemer je indíciou, že komodita môže mieriť k novým cenovým minimám na 198 EUR/t. Teda za predpokladu, že sa kukurica neudrží nad svojím májovým minimom (211 EUR/t).

Ceny kukurice okrem príchodu zrážok do USA tlačia nadol aj správy o mimoriadne vysokej druhej úrode plodiny v Brazílii. Analytici AgRural dnes navýšili odhad celkovej brazílskej produkcie kukurice v porovnaní s májovým odhadom takmer o 5 mil. ton na rekordných 132,3 mil. ton. Krátkodobé tlaky na pokles cien kukurice tak môžu pokračovať.

Nikde ale nateraz nie je jasne zadefinované, čo urobilo júnové sucho s porastmi kukurice na americkom stredozápade v USA. Viaceré štáty USA napriek dažďom nateraz stále evidujú zrážkový deficit. Odborníci odhadujú, že gro amerických kukuríc vstúpi do fázy opeľovania v tejto sezóne o niečo skôr ako obvykle a to dominantne medzi 5. až 15. júlom 2023.

Môžeme očakávať, že súčasný priemerný hektárový výnos kukurice v USA, ktorý očakáva USDA na rekordných 181,5 bušelov na aker (11,38 t/ha) nebude vzhľadom na klimatické podmienky dosiahnuteľný a teda v júlovom WASDE reporte na budúci týždeň USDA bude toto číslo korigovať nadol. Na druhej strane navýši zberové plochy kukurice približne o 1 mil. ha. Uvidíme čo to spraví s bilanciou plodiny a zrejme tento report prinesie novú volatilitu cien na trh. Podľa nášho názoru by klesajúci výnos mohol vykompenzovať zvýšené pestovateľské plochy, no počkajme si na odhad USDA.

V Európe v Nemecku hlásia vo viacerých pestovateľských regiónoch suché počasie a rovnako tak i v časti Francúzska. Kondícia porastov podľa dát FranceAgriMer vo Francúzsku sa tento týždeň mierne zhoršila, keď podiel porastov v dobrej až veľmi dobrej kondícii klesol o 1 percentuálny bod na 85 %.

Slovenský trh sa javí ako presýtený kukuricou, čo komplikuje uzatváranie kontraktov na novú sezónu. Ceny sa aj preto hýbu výrazne pod cenotvorbou MATIF. Spracovatelia nakupujú sporadicky, pričom disponujú vyššími zásobami ako obvykle.

Ak Rusko ukončí čiernomorskú exportnú dohodu, je pravdepodobné, že tlak na exporty ukrajinských obilnín cez naše územie zosilní. Budeme tak potrebovať záruky, aby obilie cez naše územie len tranzitovalo. Zákaz exportu ukrajinskej produkcie do členských krajín susediacich s Ukrajinou je nateraz platný do konca septembra.

 

Olejniny

Aj ceny olejnín reagovali na vývoj ostatných dní so značnou dávkou volatility. Príchod dažďov do USA zatlačil ceny sóje nadol, na čo reagovala aj repka na burze MATIF poklesom svojej ceny zo 475 EUR/t na 430 EUR/t.

Piatkový report USDA však zapôsobil ako cenové vznášadlo naprieč celým spektrom olejnín, keď katapultoval ceny sóje na burze CBoT nahor až o 10 %, pričom na raste sa zviezli i ceny repky svojím vzostupom k 460 EUR/t. USDA totiž kvantifikovalo pestovateľské výmery sóje v USA v sezóne 2023/24 len na 33,82 mil. ha, čo bolo o 1,7 mil. ha menej ako očakávali účastníci trhov a o 2 mil. ha menej v porovnaní s marcovými výhľadmi USDA.

Americkí farmári sa tak v obavách z rekordnej produkcie sóje v Brazílii túto jar rozhodli nahradiť značnú porciu plánovaných výmer sóje kukuricou či jarnou pšenicou. Trhy sa tak rýchlo adaptovali na novú realitu v podobe navýšenia cien sóje na trhoch. Obavy pritom ostávajú aj v otázke výnosov budúcej úrody, keďže suché počasie v USA počas júna citeľne zhoršilo kondíciu porastov sóje. Ku koncu minulého týždňa bolo v dobrej až excelentnej kondícii len 50 % porastov sóje, vlani to bolo v rovnakom čase 63 %. Pritom viacero pestovateľských štátov USA naďalej zápasí so zrážkovým deficitom. Ak bude pretrvávať zrážkovo podpriemerné počasie počas júla, cena novej úrody sóje môže mať ambície posilňovať ďalej z aktuálnych 13,5 USD za bušel (496 USD/t) nad 15 USD za bušel (551 USD/t).

Vývoj na trhu so sójou by mal pomáhať aj cenám repky. V prípade repky sú však fundamenty menej priaznivo naklonené k ďalšiemu rastu cien. EÚ očakáva produkciu na úrovni 21 mil. ton, aj keď aktuálne sucho v niektorých regiónoch môže tento odhad mierne znížiť. No pomerne robustnú produkciu 2,8 mil. ton očakáva aj Ukrajina. Okrem toho pestovateľské výmery jarnej repky v Kanade medziročne stúpli o 3,2 % na 8,94 mil. ha.

Spracovatelia repky v EÚ ostávajú pomerne dobre zásobení, čo môže spomaľovať dopyt po komodite. Aj preto ceny repky na burze MATIF stále môžu byť náchylné na pokles. Z pohľadu technickej analýzy aktuálny vývoj naznačuje na neutrálny bočný cenový pohyb medzi 430 až 475 EUR/t. Ak by sa repke podarilo na MATIFe dostať nad 475 EUR/t, potom je šanca, že komodita by sa mohla pokúsiť predĺžiť svoj rast k 522 EUR/t. Zhoršujúca sa situácia na trhu so sójou počas júla by mohla mať ambície repku vytiahnuť vyššie, teda za predpokladu, že sa naplní scenár podpriemernej zrážkovej aktivity v USA počas júla). Na druhej strane, ak sa repke nepodarí udržať sa po žatve nad svojím 50–dňovým priemerom (430 EUR/t), potom je v hre pokračovanie cenového poklesu.

Aj v Kanade aktuálne evidujeme viaceré miesta so zrážkovým deficitom, takže i tunajšie výnosy môžu byť negatívne ovplyvnené. Nateraz však neprúdia na trh z tejto oblasti žiadne správy o možnej redukcii úrody.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 27. týždňa 2023: pšenica 215 – 233 EUR/t, kukurica 211 – 228 EUR/t, repka 428 – 475 EUR/t.

 

AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov