tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

M. Dukes

Niektoré nápady vám môžu spočiatku pripadať smiešne, v konečnom dôsledku môžu byť nebezpečné. Takýto nápad prezentoval nedávno nemenovaný vysokopostavený politik. Na jedálny lístok reštaurácií by chcel zaviesť tzv. národné menu.

Skôr ako zareagujem na tento návrh, treba si povedať, čo je to vlastne národ. V prvom rade je to pojem etnický (ľudia, ktorých spája pôvod, história a jazyk). Potom je národ politický (ľudia žijúci na území určitého štátu). U nás sa veľmi často používa prienik oboch definícií. Potom máme médiá plné správ, ktoré v rámci štatistiky hovoria, že X % Slovákov robí to, či má to, a pritom len 80 % obyvateľov Slovenska sú etnickí Slováci.

Vráťme sa však k meritu veci. Povinnosť ponúkať národné jedlo v reštaurácii je vec čudná minimálne z dvoch uhlov pohľadu. Sú veci, do ktorých by štát reštauráciám nemal hovoriť. Výnimkou je dozor nad hygienickosťou ich prevádzky a tiež nad tým, či „nešudia“ zákazníkov. Druhá vec je otázka, čo je a čo nie je národné jedlo. Podľa etnológov nie je možné ani bryndzové halušky považovať za „celonárodný fenomén“. Inak to nie je ani na medzištátnej úrovni. Stredná Európa bola vždy miesto miešania kultúr, a teda aj kuchýň. Aj už citovaný politik spomenul ako typické rakúske jedlo guláš. Ten je skvelým príkladom toho, že jedlo jednej krajiny sa udomácni aj v inej krajine, kde ho začnú považovať za svoje. Guláš vo svojej modernej podobe pochádza z Maďarska. Ani to však nie je krajinou jeho pôvodu. Maďari ho však prebrali od Turkov. Turci nám tu zanechali viac kulinárskych špecialít. Aj povestný Skalický trdelník má vraj svoje korene v krajine polmesiaca. Guláš si vzali za svoj aj naši českí bratia. Ich receptúra (vrátane prílohy) je veľmi podobná tej rakúskej. Pri poslednej návšteve Nemecka som si uvedomil, že ani povestné vepřo, knedlo, zelo zrejme nebude čisto české jedlo. To, čo mi dali na tanier v jednej saskej reštaurácii sa veľmi podobalo na jedlo našich západných susedov.

Na záver dovoľte už len jednu poznámku. Ak je aj menu v rakúskych motorestoch veľmi podobné, ich prevádzkovatelia k tomuto stavu dospeli sami. Nikto ich k tomu nenútil. A to aj napriek tomu, že aliis alia placent.

 

Tento text bol publikovaný v AGROMAGAZÍNE 12/2023 na s.5.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Marián Dukes,  AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov