tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Farma Bottka stojí na Dvore Mária pri obci Kravany nad Dunajom už takmer sto rokov. Keď tu hospodárila rodina Bottková, jej majiteľom vždy záležalo na kvalite a poctivom pôvode vlastných výrobkov. Pavol Bottka so sestrou Janou prešiel od klasickej agrovýroby k pestovaniu a spracúvaniu liečivých bylín ekologickým spôsobom.

Farma Bottkovcov má v Kravanoch nad Dunajom takmer storočnú históriu. Pradedo Pavla Bottku spolu s manželkou a bratom kúpili majer pri brehu Dunaja v roku 1925. Keďže chcel využiť potenciál slnečnej oblasti na juhu Slovenska, začal sa tiež venovať špeciálnym plodinám a výrobe semien. Po vojne, v roku 1953, z podniku vládnuca moc urobila štátny majetok a až po roku 1989 ho Bottkovci získali naspäť ako jedni z prvých reštituentov v bývalom Československu. Z desiatok hektárov ovocných sadov a hospodárskeho dvora, ktoré tu vybudovali za čias socializmu na zbúraných pôvodných stavbách, zostali len zvyšky, tri dlhé maštale a hora odpadu.

Dnes tu na 156 hektároch hospodári v ekologickom systéme päťdesiatnik Pavol Bottka so sestrou Janou a jej manželom Marekom. Hospodárenie na pôde majú v krvi, veď detstvo strávili v záhrade, sade, vinohrade, v zeleninových skleníkoch, pri včelách a hospodárskych zvieratách. Napriek synovej nevôli sa otec Pavla Bottku rozhodol poslať ho do elektrotechnickej školy v Bratislave, po ktorej pokračoval na Vysokej škole vojenskej v Liptovskom Mikuláši. Po návrate do civilu v roku 1990 už prebiehali spoločenské zmeny, a tak naskočil nazad do poľnohospodárskeho kolotoča. A doslova v ňom prešiel cez všetky možné profesie a činnosti. No rodičovskú postať našli po štátnom riadení zdevastovanú, vykradnutú, takže prakticky začínali od nuly. Pôvodné stádo mliekového holštajnského dobytka odpredali.

Návrat ku koreňom

„Máme nákres, ako to tu za našich prastarých rodičov vyzeralo, kde čo bolo a snažíme sa to obnoviť. Chceme vrátiť prírode jej moc a dať veci do poriadku,“ vyslovuje svoj zámer Pavol Bottka. Aj preto dnes sadí stromy a buduje rybníčky medzi poľami, aby pomohol živej prírode prekonať extrémy súčasného počasia. „Kedysi tu boli mokrade, riečne ramená, ale už nestačí čakať - musíme sa aj my pričiniť, ak chceme náš mikrosvet chrániť, nie ho iba zaťažovať,“ objasňuje svoj prístup. „Naším cieľom by nemalo byť vyrobiť čo najviac lacných potravín, ale dostatok kvalitných potravín s ohľadom na prírodu.“

Na farme spoločnosti MDi, s.r.o., je neustále veľa práce, väčšinu ju vykonávajú ručne. Rastliny sadia, vyplievajú, zbierajú, spracúvajú a balia len s minimálnou podporou mechanizmov. Nepoužívajú žiadne hnojivá ani chemickú ochranu, iba mulč z rastlinného odpadu. Prvým a nosným výrobným programom sa stalo pestovanie šípok na 50 hektároch. Rozhodli sa začať s nimi aj preto, že pôdu v medziriadkoch stačí iba mulčovať, čím sa šetrí vlaha a zabraňuje sa veternej erózii. Ale hlavne preto, že šípky dobre znášajú túto klímu aj bez zavlažovania a pre svoju kvalitu sú vyhľadávané farmaceutickými spoločnosťami aj v zahraničí. Pavol Bottka vysvetľuje: „Využívame potenciál našej suchšej oblasti, pretože ak rastliny netlačíme do tvorby hmoty, obsahujú viac účinných látok.“

Na krásnom miestne pri brehoch našej najväčšej rieky, obkolesenom starými stromami a vkusne doplnenom prírodnými materiálmi, obec vytvorila osobitné miesto nielen pre trhovníkov, ale aj turistov či cykloturistov. Naozaj zvláštnou atmosférou a pozitívnou energiou vyžarujúca lokalita láka zákazníkov, ktorí sa už sami dožadujú pestrej ponuky menších slovenských výrobcov. Pani Jana Bottková Kulichová pracuje s keramikou a snaží sa inšpirovať aj ďalších farmárov, aby spracúvali a ponúkali vlastné výrobky. „Vytvárame si komunitu ľudí, s ktorými si rozumieme a vieme si navzájom pomôcť. Spolupracujeme so socioterapeutkou, kozmetičkou aj so školami a výskumníkmi, aby sme sa aj niečo nové naučili a zároveň získali ľudí,“ dopĺňa Pavol Bottka. Aj preto má v pláne rekonštruovať pôvodnú sýpku z roku 1875, ktorá sa týči na pozemku, pre potreby vzdelávacích aktivít aj ubytovania v rámci agroturistiky. No už dnes si môžete na farme rozložiť stan a pomôcť so sezónnymi prácami.

Pavol Bottka, zakladajúci predseda Združenia mladých farmárov na Slovensku, ktorý ich reprezentoval aj na európskej úrovni, verí, že ľudia raz pochopia, že kvalitné jedlá či výživové doplnky sú síce drahšie, ale aj výživnejšie a v konečnom dôsledku výhodnejšie. Jeho manažérsky prínos je práve vo vysokej špecializácii v rámci rastlinnej výroby, ktorá by si u nás zaslúžila väčšiu pozornosť aj podporu.

 

Celý profil si môžete prečítať v júlovom vydaní AGROMAGAZÍNU na s.7-9.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Lada Debnárová

Snímka: autorka, Marián Dukes a archív rodiny Bottkovcov

 

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov