tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Keď som v roku 1993 prvýkrát videl vo Francúzsku rustikálne plemeno aubrack, usúdil som, že by mohlo byť vhodné aj pre naše podmienky chovu.

Ale taký úspech, ako s ním dosahujú v ostatných rokoch chovatelia z Hontu (viacnásobný titul šampióna Agrokomplexu, v rámci ostatného ročníka i NAJfotogenickejšie zviera výstavy) mi však vtedy ani len na um neprišiel.

Ešte doplním, že za to najkvalitnejšie mäso štamgasti vo Francúzsku považovali jalovice - kríženky (matka aubrack, otec charolais). V preklade ochranná známka tohto úžasného produktu niesla názov, vyslovujúci sa „Výkvet óbraku“. No a takýto výkvet si teraz môžeme kúpiť aj na Slovensku pod obchodnou značkou BURUK. Kde, to sa dozviete pozretím si priloženého videa z podujatia #dotkni_sa_života.

Ako vnadidlo na pozretie si videa ešte uvádzame, že ich skupina firiem sa v regióne Hontu príkladne stará o 5 500 hektárov pôdy, na ktorej chovajú 1 700 jedincov už spomínaných mäsových plemien (v početnom pomere 1:1). A učebnicovo dodržiavajú systém chovu, osvedčený pri mäsových plemenách (sezónne telenie, optimálny počet plemenníkov na počet plemenníc, oddelenie býkov od stáda v pravý čas).

 

Ján Huba, NPPC – VÚŽV Nitra

Marián Dukes, Slovenský CHOV

 

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov