tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

V celosvetovom porovnaní sa dostala India v roku 2023 na popredné miesto medzi najväčšími producentmi dobytka. Na druhom a treťom mieste sú Brazília a Čína.

V roku 2023 došlo podľa prognóz k výraznej zmene na vrchole medzinárodného trhu s dobytkom. India zaujala vedúcu pozíciu najväčšieho svetového producenta dobytka.Žiadna krajina nenapočíta viac kráv a volov ako juhoázijská republika, ktorá prevzala kormidlo od Brazílie a Číny – doposiaľ najväčších gigantov v tomto sektore.

Nástup Indie na popredné miesta v produkcii dobytka je výsledkom dlhodobého vývoja.Vďaka viacerým faktorom, vrátane rastúcej populácie a rastúceho dopytu po mäse a mliečnych výrobkoch, krajina neustále zvyšuje populáciu dobytka.Aký dopad však má tento vývoj na krajinu a globálnu ekonomiku?

Na jednej strane chov dobytka prináša indickému hospodárstvu obrovské výhody.Výroba hovädzieho mäsa a mliečnych výrobkov je dôležitým odvetvím, ktoré vytvára pracovné miesta a stimuluje hospodárstvo.Na druhej strane sa však ozývajú aj kritické hlasy, ktoré poukazujú na ekologické dôsledky intenzívneho chovu dobytka. Produkcia dobytka je z ekonomického hľadiska kontroverzná.Chov dobytka v celosvetovom meradle uvoľňuje značné množstvo skleníkových plynov, a preto výrazne prispieva k zmene klímy.Okrem toho priestor potrebný na chov dobytka často vedie k ničeniu prirodzených biotopov a tým ohrozuje biodiverzitu.

Vzhľadom na tento rýchly nárast je dôležité riešiť s tým súvisiace výzvy. India by mala podporovať udržateľné postupy chovu dobytka, aby sa minimalizovali negatívne vplyvy na životné prostredie.

HD vo svete india graf kópia

 

Z Bauernfarm.com a Ami-informiert.de preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímky: ami-informiert.de a https://pxhere.com/

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov