tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Lucernová siláž je považovaná za významné bielkovinové krmivo najmä pre výživu dojníc, a to vďaka svojej výživnej hodnote a obsah nutričných zložiek. Vo výžive je významným zdrojom dusíkatých látok (bielkovín), ktoré sú dôležité pre zabezpečenie príjmu esenciálnych aj neesenciálnych aminokyselín potrebných pre produkciu mlieka.

Lucernová siláž prináša výhody aj z hľadiska obsahu vlákniny a jej frakcií jednak ako zdroj energie a ako zdroj štrukturálnej vlákniny, ktorá ovplyvňuje funkcie tráviacej sústavy dojníc, čo napomáha k predchádzaniu metabolických porúch. Z minerálnych látok je kľúčovým prvkom vápnik, ktorého koncentrácia závisí od mnohých faktorov a jeho obsah sa pohybuje v rozmedzí 12-25 g.kg-1 sušiny (Bíro a kol. 2020). Koncentrácia živín v lucernovej siláži je značne závislá od viacerých faktorov (klimatické podmienky a agrotechnika pestovania, použitie silážnych aditív, biologické faktory: odroda, zberové štádium, poradie kosby, epifytná mikroflóra, technologické faktory: zber a úprava, naskladňovanie, utláčanie, hermetizácia, spôsob vyberania a i.). Kvalitná lucernová siláž ako zdroj dusíkatých látok (s obsahom 22 %) v kŕmnej dávke pre dojnice na vrchole laktácie môže tvoriť 27 % podiel z celkovo prijatého objemu sušiny TMR. Dusíkaté látky z lucernovej siláže tým zabezpečujú 34 % z prijatého denného množstva dusíkatých látok vysoko produkčných dojníc (univerzitná farma SPU v Nitre).

Predpoklady výroby kvalitnej lucernovej siláže

Medzi hlavné konzervačné efekty pre výrobu kvalitnej lucernovej siláže patria: zníženie hodnoty pH, zabezpečenie vhodného obsahu sušiny (35-45%), vytvorenie a udržanie anaeróbnych podmienok počas skladovania s cieľom inhibovať rozvoj nežiaducej mikroflóry.

  1. Kvalitná krmovina
  2. Optimálna fáza zberu
  3. Vhodný obsah sušiny
  4. Zber a úprava krmiva
  5. Prídavok silážnych aditív.
  6. Spôsob naskladňovania do silážneho žľabu.
  7. Dokonalé utlačenie.
  8. Dôsledné zakrytie.
  9. Zaťaženie.
  10. Spôsob vyberania

Dôležitá je aj štruktúra

Významná je nielen nutričná, fermentačná, hygienická kvalita, pričom vo výžive prežúvavcov je veľmi dôležitá aj štrukturálna kvalita lucernových siláží, ktorá následne ovplyvňuje štrukturálne zloženie TMR. Zisťuje sa preosievaním vzorky lucernovej siláže na sitách (Penn State Particle Separator).

Senzorické parametre kvalitnej lucernovej siláže: farba po pôvodnej hmote tmavo zelená, bez zahnednutia, čo je príznakom Maillardovej reakcie, bez olivovozeleného sfarbenia, čo je príznakom prítomnosti najmä klostrídií. Vôňa má byť príjemne kyslá, bez nepríjemného zápachu po kyseline maslovej a amoniaku. Štruktúra a konzistencia zachovalá, bez cudzích prímesí. 

Nutričné a fermentačné parametre kvalitnej lucernovej siláže: obsah NL ≥ 22,5%, obsah NDV ≤ 37,5 % (Mitrík, 2018), obsah vlákniny ˂ 27 %, hodnota pH v závislosti od obsahu sušiny: ˂ 4,5 pri obsahu sušiny 30-40 %, ˂ 4,7 pri obsahu sušiny 40,1-50,0%, kyselina mliečna min. 10 g v kg pôvodnej hmoty, kyselina octová ≤ 30 g.kg-1 sušiny, kyselina maslová ˂ 2,5-3,0 g.kg-1 sušiny. 

 

S podporou projektu: VEGA 1/0321/23

Celý text nájdete v prvom tohtoročnom vydaní Slovenského CHOVU na s.31-33

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Ing. Matúš Džima, Ing. Mária Kapusniaková, prof. Ing. Miroslav Juráček, PhD., prof. Ing. Milan Šimko, PhD., Ing. Ondrej Hanušovský, PhD., Dr.h.c. prof. Ing. Daniel Bíro, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Snímky: archív autorov

Hlavná snímka: Zber uvädnutej hmoty lucerny.

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov