tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Zaznamenávanie strát jahniat na jednej zo škótskych monitorovacích fariem bolo podnetom na nový inovatívny projekt zdravia jahniat.

Keďže rodenie jahniat je jedným z najrušnejších a najintenzívnejších období na farme hospodárskych zvierat, často nie je čas zhodnotiť, keď niečo nevychádza podľa našich predstáv. Hoci môže byť skľučujúce, čo i len pomyslieť na zaznamenávanie úhynov oviec alebo jahniat a ich príčin, účastníci nedávneho stretnutia Monitor Farm Scotland v Wallets Marts v Castle Douglas si vypočuli, ako takéto zaznamenávanie pomohlo identifikovať problémy na farme a podnietilo to k stimulu pre nový výskumný projekt. Monitor Farm Scotland má aj svoju vlastnú webovú stránku: www.monitorfarms.co.uk.

Farmár z Dumfriesshire Richard McCornick a jeho rodina sa venujú chovu oviec. Tento rok zvýšili ich početné stavy na 800 bahníc a 150 jahniat v odchove. Osobitný dôraz sa kladie na zlepšenie úžitkovosti. Plán integrovaného manažmentu pôdy farmy, ktorý vypracovala spoločnosť SAC Consulting ako súčasť prvého roka programu Monitor Farm, zdôraznil straty jahniat ako oblasť, ktorej treba venovať pozornosť.

Výsledkom bolo, že záznamy o stratách na tabuli v maštali pomohli farme identifikovať hlavné príčiny týchto strát. Richard sa pri riešení týchto problémov zameral na výživu a zdravie oviec, kvalitu kolostra a imunitu jahniat.

Viedlo to aj k hlbšiemu skúmaniu kvality mledziva a neúspechu pri prenose pasívnej imunity z oviec na jahňatá. Spoločný projekt medzi Monitor Farm Scotland, Livestock Health Scotland a riadený Stewartry Veterinary Center a University of Glasgow  zahŕňa holistický prístup, hovorí veterinár a výskumník Ali Haggerty.

"Budeme skúmať stav tela oviec a výživu, potom odoberieme vzorky ovčieho mledziva a urobíme krvné testy ich jahniat, ako aj vyšetríme úhyny jahniat," hovorí farmár.

Konečný cieľ projektu je jednoduchý: zvýšiť mieru prežitia jahniat a produkovať viac jahniat na predaj.

Jahňatá sa rodia bez akýchkoľvek protilátok, takže sa spoliehajú na to, že počas prvých niekoľkých hodín prijímania kolostra od matky získajú imunitu voči chorobám v prvých týždňoch života. Ak sa pozrieme na zlepšenie ich imunity, budeme mať viac zdravších jahniat.

Veterinár  zároveň varuje, že štúdia bude len momentkou v čase, hovorí, že existujú niektoré kľúčové oblasti, na ktoré sa treba zamerať.

Kľúčový bude pohľad na výživu oviec, ktorý sa bude hodnotiť konzistentným bodovaním telesnej kondície počas celého roka a metabolickým profilovaním v kľúčových časoch, najmä dva až tri týždne pred bahnením. Toto preskúma, či je dostupné krmivo dostatočné a či ho ovce plne využívajú. To je nevyhnutné na produkciu dostatočného množstva vysoko kvalitného mledziva na kŕmenie ich jahniat v prvých hodinách života.

"Jahňacie črevo je priepustné pre protilátky z mledziva len počas prvých šiestich až dvanástich hodín života. Vo veku 24 hodín sa kanály v črevnej stene úplne uzavrú, takže mledzivo sa v tom čase do tela nevstrebáva a poskytuje prinajlepšom lokálnu imunitu čriev. Je to tiež produkt s vysokým obsahom tuku, ktorý je rozhodujúci pre jahňatá vonku – poskytuje energiu na udržanie sa v teple. Je v ňom všetko, aby jahňatá mali najlepší štart, preto je dôležité správne hospodárenie s kolostrom,“ hovorí..

Odoberanie vzoriek kolostra od oviec a neskôr vzoriek krvi ich jahniat posúdi, či má jahňa adekvátny pasívny prenos imunity. Všetky tieto údaje spolu s podrobnosťami o výkone oviec a jahniat, ktoré zozbierajú veterinári a študenti veterinárstva, budú zhromaždené, pričom výsledky by mali byť k dispozícii začiatkom leta.

"Tento rok sa na farme a v období pred rodením jahniat príliš nemeníme, pretože chceme zachytiť, čo sa deje, a vedieť to posúdiť. Zatiaľ čo Richard chová jahňatá v uzavretých priestoroch, očakávam, že niektoré aspekty výsledkov budú rovnako aplikovateľné na vonkajšie jahňatá a myslím si, že sa zameria pozornosť na to, aké dôležité je mledzivo“.

Barnbackle je jednou z deviatich monitorovacích fariem v Škótsku, ktoré sa zúčastňujú na programe, ktorý riadia Quality Meat Scotland a AHDB a je financovaný škótskou vládou. Cieľom je pomôcť farmám dosiahnuť plnú ekonomickú, sociálnu a environmentálnu udržateľnosť prostredníctvom optimalizácie výroby. Počas štvorročného projektu sa stretnú ďalší farmári a odborníci, aby pomohli podnikom posúdiť výkonnosť farmy, preskúmať príležitosti a vyvinúť riešenia na ich výzvy.

Livestock Health Scotland (LHS) je nezisková organizácia vedená výrobcami zameraná na budovanie zdravotného stavu a blaha škótskych hospodárskych zvierat. Jeho cieľom je spolupracovať s chovateľmi dobytka a farmárskymi veterinármi, a tiež si kladie za cieľ byť mostom medzi výskumníkmi, systémovými odborníkmi a tými, ktorí pôsobia na úrovni poľnohospodárskych podnikov, a vytvoriť tak cestu pre inovácie.

Aktivity LHS zahŕňajú: Udržiavanie aktívnej obojsmernej komunikácie s výrobcami a  veterinármi; poskytovanie informácií a technického poradenstva v spolupráci s expertnými skupinami; podpora inteligentnejších stratégií manažmentu chorôb na poľnohospodárskej a vnútroštátnej úrovni prostredníctvom biologickej bezpečnosti, zdravotného skríningu, očkovacích programov a zodpovedného používania liekov, poskytnutie cesty pre inováciu, zber údajov a prijatie osvedčených postupov.

 

Z Euromeatnews preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: euromeatnews

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov