tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

K stratifikácii vzduchu dochádza, keď zmeny teploty v rôznych výškach v rámci budovy vedú k nerovnomernému vykurovaniu a potenciálnemu plytvaniu energiou. Zníženie stratifikácie vzduchu v budovách pre chov dobytka a hydiny udržuje príjemné prostredie pre zvieratá a zároveň pomáha znižovať náklady na vykurovanie. Tu je niekoľko stratégií na riešenie a zníženie stratifikácie vzduchu vo výrobných budovách.

1) Izolujte plášť budovy. V chladnejšom počasí môžu byť zle izolované steny chladnejšie ako vzduch vo vnútri. V dôsledku toho sa vzduch v kontakte s týmito studenými stenami ochladzuje. Tento chladnejší vzduch má tendenciu byť hustejší a môže klesať do spodných častí miestnosti. Zlepšite R-faktor budov so závesmi pomocou odnímateľnej izolácie umiestnenej za závesmi.

 

1

 

2) Utesnite všetky úniky vzduchu. Studený vonkajší vzduch vstupujúci do budovy padá priamo na podlahu a vytvára chladnejšiu zónu na úrovni zvierat. Dokonca aj tie najmenšie praskliny sa sčítajú. Napríklad 1/4-palcová prasklina okolo vonkajších dverí sa rovná 58 štvorcovým palcom, čo zodpovedá otvoru s rozmermi 7,5" x 7,5" v stene. Veľké letné ventilátory majú potenciál pre neželaný vzduch netesnosti počas zimy. Utesnite netesné okenice a nainštalujte kryty ventilátorov, aby sa do budovy nedostal nežiaduci vzduch.

 

3) Vstupy vzduchu. Po utesnení budovy skontrolujte rýchlosť vstupujúceho vzduchu z vetracích otvorov. Udržiavanie rýchlosti vzduchu medzi 800 až 1 000 stôp za minútu umožňuje, aby sa studený vzduch zmiešal s teplejším vzduchom v miestnosti predtým, ako spadne na podlahu. Na meranie rýchlosti vzduchu použite ručný merač vetra.

 

3

 

4) Miešacie ventilátory. Miešacie ventilátory účinne rozkladajú stratifikovaný vzduch vo vnútri budovy. Prevádzka miešacích ventilátorov pri minimálnej rýchlosti vytvára jemnú cirkuláciu na premiešanie vzduchových vrstiev. Privádzanie teplejšieho vzduchu k podlahe znižuje náklady na vykurovanie a vytvára suchšiu podlahu. Nakloňte ventilátory smerom k stropu a monitorujte prúdenie vzduchu na úrovni podlahy, uvedomte si, že pohyb výraznejší ako 50 fpm môže zvieratám pripadať ako prievan. Nakupujte miešacie a cirkulačné ventilátory.

5) Sálavé vykurovacie systémy. Nútené ohrievače vzduchu prispievajú k vrstveniu tepla od stropu nadol. Na rozdiel od toho, plynové, výhrevné lampy, rúrkové ohrievače a vykurovacie rohože vydávajú svoje teplo na úroveň podlahy. Vykurovaním iba nevyhnutných plôch môžu byť zónové vykurovacie systémy energeticky účinnejšie ako rovnomerné vykurovanie celého priestoru. Tento cielený prístup znižuje spotrebu energie a súvisiace náklady.

Kombináciou týchto stratégií môžu chovatelia vytvoriť pohodlnejšie a energeticky efektívnejšie prostredie pre svoje zvieratá a zároveň znížiť náklady na vykurovanie spojené so stratifikáciou vzduchu. Je nevyhnutné prispôsobiť tieto riešenia špecifickým potrebám a charakteristikám každého zariadenia na chov dobytka.

 

5

 

Z Poultrysite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov