Štvrtok 12.decembra 2024, meniny má Otília, zajtra Lucia

Katrin Schütz a Christoph Willeke chovajú dobytok Wagyu a predávajú svoje mäso pod značkou Wagyu Sauerland. Úspech finalistov CERES AWARD je založený na dvoch faktoroch: Na kvalite mäsa plemena a prepracovanom marketingu.

Izolovaný a idylický, ale aj vysoko profesionálny, to sú prívlastky, ktoré sa vám vybavia pri pomyslení na biznis, ktorý vedie Katrin Schütz a jej partner Christoph Willeke v Arnsbergu (Nemecko). Wagyu Sauerland je už na smerovkách, čo návštevníkom uľahčuje cestu z hlavnej cesty k mladým manažérom farmy.

Na 35 hektároch lúk okolo farmy je stredobodom, ktorý zaujme každého, dobytok Wagyu. Inšpirovaní návštevou ich partnera Christopha Willekeho v Austrálii sa obaja rozhodli v roku 2018 vybudovať značku Wagyu Sauerland.

Za značkou teraz stoja tri spoločnosti: Jedna pre poľnohospodárstvo, jedna pre marketing mäsa a poradenská spoločnosť Wagyusale.de, v ktorej manažéri spoločnosti odovzdávajú poznatky chovateľom, ktorí majú záujem.

Wagyu z Austrálie

Všetko sa točí okolo Wagyu, od chovu, ustajnenia a špeciálneho kŕmenia až po jatočné opracovanie  a predaj produktov zo špeciálneho dobytka. Hoci to nie je dlho, spoločnosť už vyhráva ceny, ako napríklad súťaž Wagyu Meat Contest v roku 2021 alebo Newbie Award v roku 2020 pre začínajúce poľnohospodárske podniky a inovatívne nápady v Európe.

Chov začal suvenírom z cesty do Austrálie. „Kúpil som tam desať embryí, ktoré sme implantovali holštajnským kravám na farme našich rodičov. To bol základ,“ vysvetľuje 35-ročný Willeke.

Stádo sa teraz rozrástlo na takmer 120 zvierat, z ktorých väčšina je na ich farme, ale aj na troch partnerských farmách. Genetický materiál sa dováža prostredníctvom spermy a embryí, väčšinou z Austrálie.

Chovatelia z času na čas nakupujú zvieratá aj v Nemecku. Kvalita je rozhodujúcim kritériom. Kvalita chovu dobytka Wagyu je definovaná kvalitou mäsa. Na tento účel sú všetky zvieratá geneticky hodnotené a získavajú plemenné hodnoty z Austrálie.

Wagyu s vysokými plemennými hodnotami v stáde

„Máme geneticky veľmi hodnotný dobytok Wagyu, ktorý je zapísaný v nemeckej a austrálskej plemennej knihe. Vysoké plemenné hodnoty nám umožňujú vybudovať hodnotné plemenné stádo a našu druhú oporu. To zahŕňa predaj embryí a chovných zvierat, ako aj poskytovanie poradenstva v oblasti chovu cez Wagyusale.de,“ vysvetľuje Willeke.

Medzi top zvieratá na farme patrí päťročná pani Marble 949 (V: Mr Marble K483, M: Inako WG038), dvojročná Notorious dcéra Sumi (dovoz zo Švajčiarska) a 1,5-ročná importovaná ako embryo z Austrálie Nike (V: Michifuku F154, M: Fuku K136).

Willeke sedí v predstavenstve nemeckej plemennej knihy a je považovaný za experta na austrálsky systém plemenných hodnôt. Na aukciách Wagyu, ktoré sa konajú trikrát do roka, sa chovateľ ako čitateľ rodokmeňa delí o svoje poznatky o overených rodokmeňoch z historicky hlboko siahajúcich  rodín kráv.

Wagyu: genofond, ale aj kŕmenie je dôležité

„Genotyp je dôležitý pre dobrého jedinca Wagyu, ale kŕmenie a chov tvoria asi 60 percent kvality mäsa,“ vysvetľuje Karin Schütz. Chov prebieha veľmi extenzívne. Denný prírastok hmotnosti je nižší ako 1 000 g. Zvieratá získavajú väčšinu potravy z pastvy. Seno, zrno a kukurica na zrno sa skrmujú ad libitum počas výkrmu v posledných troch až štyroch mesiacoch. V tomto bode sú prevažne jedince samčieho pohlavia v priestranných slamených maštaliach.

Jalovice sa pripúšťajú približne vo veku 15 mesiacov. Ak nie sú vhodné na chov, používajú sa na prenos embryí. Najcennejšie plemennice sa dožívajú až 20 rokov. Dva až trikrát sa im odoberú embryá a potom sa inseminujú.

Cieľom je vyprodukovať jedno teľa ročne. Teľatá zostávajú s matkou šesť až osem mesiacov. Býčky sa kastrujú po piatich mesiacoch. Kvalita mäsa, najmä z hľadiska mramorovania vnútrosvalového tuku, je pri voloch výrazne lepšia ako pri býkoch. Voly sa potom vykrmujú najmenej 3 roky.

 

Z Agrarheute preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC – VÚŽV Nitra

Snímky: Christine Massfeller, Timo Jaworr

Na hlavnej snímke: Chovatelia Wagyu Katrin Schütz a Christoph Willeke s jedným z ich najlepších zvierat: „pani“ Marble 949.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov