tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Kanadskí chovatelia dojníc znižujú svoju uhlíkovú stopu a zarábajú peniaze čiastočne vďaka efektívnejším postupom riadenia, ktoré vyvinul výskumník z Guelphskej univerzity.

Na základe štúdií Claudie Wagner-Riddleovej, profesorky na Fakulte environmentálnych vied v rámci Ontario Agricultural College (OAC) Guelphskej univerzity, výrobcovia zavádzajú vedecky podložené osvedčené postupy riadenia s cieľom znížiť uhlíkovú stopu, zlepšiť udržateľnosť a podporiť ziskovosť fariem.

Prostredníctvom financovania zo strany Ontario Agri-Food Innovation Alliance poskytla Wagner-Riddle vedecky podložené výsledky a odporúčania na zlepšenie hospodárenia na farmách a vytvorila príslušné komunikačné materiály na zlepšenie udržateľnosti kanadských mliekových fariem.

Aliancia spája Univerzitu v Guelphu s Ministerstvom poľnohospodárstva, potravinárstva a vidieka provincie Ontario (OMAFRA) a partnerskými organizáciami z celého agropotravinárskeho sektora provincie.

Za posledných 10 rokov pomohol výskum Wagner-Riddle v oblasti environmentálneho riadenia kanadským chovateľom dojníc znížiť emisie skleníkových plynov (GHG) o sedem percent. Teraz môžu výrobcovia aj životné prostredie z jej práce získať ďalšie výhody.

Najlepšie postupy na zníženie emisií skleníkových plynov

Spolu s Alfonsom Weersinkom, profesorom na katedre ekonomiky potravín, poľnohospodárstva a zdrojov OAC, Wagner-Riddleová vyvinula ekonomický model na pochopenie nákladov na odporúčané najlepšie postupy riadenia na mliekových farmách v Ontáriu a v celej Kanade. Model kvantifikuje uhlíkovú stopu fariem a emisie skleníkových plynov vo všetkých fázach výroby mlieka.

Výskumníci zistili, že zníženie uhlíkovej stopy fariem bolo do veľkej miery spôsobené produktivitou hospodárskych zvierat a kŕmnymi postupmi. Najdôležitejšie je, že ukázali, že zlepšenie životného prostredia nemusí ísť na úkor ziskovosti. „Veľká časť zlepšenia uhlíkovej stopy súvisí s efektívnosťou kŕmenia a s tým, ako výrobcovia hospodária so svojimi stádami," hovorí Wagner-Riddle. „Farmári produkujú viac mlieka s menším počtom zvierat."

Aby sa tím podelil s výrobcami o posolstvo "udržateľnosť sa oplatí", vytvoril tri videá, v ktorých sa dozvieme o osvedčených postupoch na zníženie emisií skleníkových plynov na mliekových farmách. Videá - Managing Manure for Fewer Emissions, Manure Storage a Reducing Emissions on Dairy Farms - boli vytvorené v spolupráci s Tomom Wrightom, špecialistom na mliekový dobytok zo spoločnosti OMAFRA, a študentmi University of Guelph. Spolu boli videné viac ako 17 000-krát.

Kanadský mliekarenský sektor už má jednu z najnižších uhlíkových stôp spomedzi mliekarenských sektorov na svete, takže Wagner-Riddle vie, že osvedčené postupy majú na farmách význam. „Chvíľu trvá, kým ľudia naozaj začnú prijímať zmeny," hovorí. „Musíte vykonať prácu a potom nájsť prostriedky na komunikáciu. Práve teraz sú potrebné riešenia v oblasti klimatických zmien."

Zvyšovanie latky v oblasti nižších emisií

Pre priemerného Severoameričana väčšina uhlíkovej stopy pochádza z dopravy, plynu a elektriny používanej na chod a vykurovanie domov, emisií spojených s nakupovaným tovarom a službami a z našich potravín. Wagner-Riddle hovorí, že na zníženie vplyvu zmeny klímy potrebujeme znížiť emisie skleníkových plynov vo všetkých týchto oblastiach.

Jej desaťročia výskumu a osvetovej činnosti jasne ukazujú hodnotu spolupráce a zlepšenia, ktoré možno dosiahnuť pri prepojení ekonomiky, environmentálnych vied a postupov chovu zvierat a hospodárenia na farmách. Práca Wagnerovej-Riddleovej má priamy vplyv na provinčné politiky, pričom zamestnanci OMAFRA sa opierajú o jej výskum, ktorý poskytuje spoľahlivé ciele na meranie emisií skleníkových plynov.

Podľa jej slov je potrebné vykonať viac práce, aby kanadský mliekarenský sektor mohol splniť ciele v oblasti znižovania emisií oxidu uhličitého, ktoré stanovila federálna vláda a mliekarenský priemysel.

Už viac ako tri desaťročia OMAFRA využíva a investuje do odborných znalostí Guelfskej univerzity s cieľom zvýšiť environmentálnu udržateľnosť poľnohospodársko-potravinárskeho sektora v Ontáriu.

 

Z thecattlesite.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: The Ontario Dairy Research Centre

 

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov