tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Dosiahnutie environmentálnych cieľov, ale aj požiadaviek spoločnosti/spotrebiteľov si vyžaduje primerané opatrenia. Zameranie na vplyv na životné prostredie a udržateľnosť je čoraz silnejšie. Transparentnosť sa stáva čoraz dôležitejšou aj v oblasti vplyvu na životné prostredie kvôli dôvere a oceneniu spotrebiteľmi. Označenia ako NUTRI-Score alebo ECO-Score sa už medzinárodne nachádzajú na čoraz väčšom počte obalov potravín. V niektorých krajinách sú dôkazy o vplyve výroby mlieka na životné prostredie už súčasťou ceny mlieka. Pre spoločenskú diskusiu sú čoraz dôležitejšie aj fakty a čísla o vplyve domácej produkcie mlieka a mäsa na životné prostredie. Odvetvie chovu hovädzieho dobytka pracuje na znižovaní vplyvu na životné prostredie, ale aj na ďalšom zlepšovaní rôznorodých ekosystémových služieb, ktoré sú poskytované.

V projekte EIP NEU.rind sa má vyvinúť jednoduchý a praktický nástroj – digitálny farmársky asistent – ​​na vyhodnocovanie ekologických bilancií a eko-efektívnosti (skleníkové plyny, potravinová bezpečnosť, biodiverzita, acidifikačný potenciál, atď.). NEW znamená udržateľnosť, efektívnosť a vplyv na životné prostredie. Analyzujú sa a vyhodnocujú kľúčové údaje, ako sú emisie skleníkových plynov, amoniaku alebo dusičnanov, účinnosť konverzie potravín, ochrana prírodnej diverzity a iné. Tie sa počítajú na kilogram mlieka, na hektár využitej pôdy a na príspevok v EUR.

Tento nástroj by mal byť dostupný pre veľké množstvo mliekových fariem. Poskytnutím rôznych kľúčových údajov a konkrétnych odporúčaní pre jednotlivé podniky je možné optimalizovať procesy a tým napríklad znížiť emisie a potrebu neobnoviteľných zdrojov. Okrem toho sa majú vytvárať fakty a čísla na verejnú diskusiu. Obe majú poskytnúť rakúskemu mlieku pridanú hodnotu a jedinečnú predajnú ponuku, ktorá v ideálnom prípade prospeje aj marketingu, a tým aj celému odvetviu. Hlavným cieľom je zlepšiť udržateľnosť v rakúskom mliekarenskom a dobytkárskom priemysle.

RINDERZUCHT AUSTRIA zastupuje záujmy viac ako 22 000 rakúskych chovateľov dobytka. Členmi sú chovateľské zväzy, štátne kontrolné zväzy, poľnohospodárske komory, inseminačné organizácie a plemenárske pracovné skupiny. Nezávislá zastrešujúca organizácia bola založená v roku 1954 ako „Ústredný zväz rakúskych chovateľov dobytka“. Najdôležitejšie úlohy sú: zastupovanie záujmov, vedenie účtovníctva stáda, testovanie úžitkovosti, odhad plemennej hodnoty, marketing, výskum, vzdelávanie.

 

Z Rinderzucht preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: BML(Martina Siebenhandl)

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov