tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Dňa 9.5. 2023 na Strednej odbornej škole v Pruskom privítal predseda celoštátnej odbornej komisie súťaže o mlieku prof. Ing. Vladimír Tančin, DrSc., rekordný počet 31 študentov z 12 stredných odborných škôl z celého Slovenska, ktorí si otestovali svoje vedomosti a zručnosti v celoštátnej súťaži Mladý ekofarmár.

Táto Súťaž o mlieku je jedinou súťažou zručnosti pre žiakov stredných odborných škôl so zameraním na poľnohospodárstvo, potravinárstvo a veterinárstvo, ktorej vyhlasovateľom je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a prebiehala pod záštitou Štátneho inštitútu odborného vzdelávania a Trenčianskeho samosprávneho kraja. Odbornými garantmi súťaže sú NPPC - VÚŽV Nitra a Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.

V súčasných zložitých podmienkach výroby mlieka a jeho spracovania, ako aj neustáleho tlaku na kvalitu potravín je význam tejto súťaže viac ako aktuálny. Súťaž poskytuje študentom a pedagógom možnosť porovnania obsahu a úrovne vzdelávania na školách, výmeny skúseností a tiež obohatenie výučby o nové poznatky. Súťaž pozostávala z piatich disciplín: Test o mlieku ● Vlastné dojenie ● Laboratórne skúšky surového kravského mlieka ● Hodnotenie kvality mlieka a degustačné skúšky ● Rastlinná výroba a krmovinárstvo.

Víťazom sa stala žiačka zo SOŠPaSV v Žilina Aneta Hartelová, 2. miesto obsadila Juliána Zitová z SOŠA Topoľčany a na 3. mieste sa umiestnila domáca žiačka z SOŠ Pruské Michaela Ferencová. Víťazom blahoželáme. Svoje majstrovstvo v odbore však ukázali všetci súťažiaci. Ďakujeme realizátorom (SOŠ Pruské a PD Vršatec Pruské) za perfektnú organizáciu a zabezpečenie výborných podmienok jednotlivých častí súťaže. Teší nás, že každý rok stúpa počet zapojených škôl a zúčastnených žiakov a ich zručnosti a vedomosti sa zlepšujú.

Budúci rok sa bude celoštátne kolo súťaže Mladý ekofarmár konať na SOŠAaT v Kežmarku.

 

Článok bol publikovaný v júnovom vydaní Slovenského CHOVu na s.7

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Ing. Martina Vršková, PhD.1, Ing. Jozef Hudec2

1NPPC-VÚŽV Nitra

2SOŠ Pruské

Snímky: Martina Vršková, Jozef Hudec a Janka Bočkayová

Na titulnej snímke je víťazná pätica – študentky sú usporiadané sprava doľava.

Snímky v galérii pod článkom sú bounsom pre návštevníkov portálu www.agrobiznis.sk.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov