tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Od 22. do 26. apríla 2023 prebehla na brnianskom výstavisku trojice súbežných výstav: Medzinárodný veľtrh pre živočíšnu výrobu ANIMAL TECH, Národná výstava hospodárskych zvierat a Národní výstava poľovníctva.

Zo Záverečnej správy BVV vyplýva, že sa týchto akcií zúčastnilo celkom 236 vystavovateľov z 8 štátov, viac ako 1 000 zvierat (mliekový a mäsový dobytok, kone, ošípané, ovce a kozy) a bránami prešlo takmer 50 000 návštevníkov. Hoci ide o akcie zamerané predovšetkým na odbornú verejnosť, nielen pripravený sprievodný program, ale aj výnimočné „letné“ víkendové dni (pred víkendom i po ňom vládlo typicky „aprílové“ počasie) priviedli do areálu výstaviska vysoký počet návštevníkov všetkých generácií.

Foto Bajbar DSC 2071

 

Pevnou súčasťou sú už tradične chovateľské prehliadky, súťaže, národné šampionáty plemien, komentované predvádzanie zvierat, najrôznejšie typy ukážok, odborné konferencie, veterinárny kongres, aukcie zvierat, početnosť a pestrosť expozícií jednotlivých vystavovateľov (chovateľské zväzy, krmivárstvo, maštaľné technológie, genetika, technika, včelárstvo, regionálne potraviny, štátna správa, veda, výskum, odborné školstvo, atď.) a spektrum predajných stánkov nielen vo veľkých a moderných pavilónoch P, F a G, ale aj na rozsiahlych voľných plochách okolo nich.

Foto Bajbar DSC 1989

 

Foto Bajbar DSC 2055

 

Odovzdané ocenenia za najlepšie prihlásené exponáty boli v súlade s medzinárodným trendom v živočíšnej výrobe, t.j. Welfare a Digitalizácia.

Foto Bajbar DSC 2077

 

V štruktúre sprievodného programu bolo neprehliadnuteľné najmä aktívne zapojenie chovateľov jednotlivých plemien mäsového dobytka, pre diváky každodenné ukážky využitia koní s účasťou viac než 140 predvedených koní. Nielen pre poľovníkov bola Národní výstava poľovníctva spojená s oslavou 100. výročia založenia Českomoravské myslivecké jednoty, čo sa prejavilo aj v príprave unikátnych českých a slovenských trofejí od roku 1923 a/alebo v konaní poľovníckeho plesu – priamo pod historickými oblúkmi pavilónu A. Hneď vedľa expozície regionálnych potravín nechýbali včelári, vrátane ponuky ich produktov. Samozrejme, že slovenčinu bolo často počuť nielen z úst návštevníkov, ale aj vystavovateľov.

Foto Bajbar DSC 2133

 

Ak nenastanú výrazné zmeny, je možné predpokladať, že striedanie spomínanej trojice výstav s medzinárodným veľtrhom poľnohospodárskej techniky TECHAGRO (Na budúci rok prebehne od 7. do 11. 4., spoločne s výstavami SilvaRegina a BioMasa) zostane aj do budúcnosti zachované, a preto si každý rok môže nájsť nielen odborná poľnohospodárska verejnosť, ale aj tá široká laická, cestu do areálu brnianskeho výstaviska (teda „na traktory“ a/alebo „na zvieratká“).

Foto Bajbar DSC 2111

 

Článok bol publikovaný v júnovom vydnaí SLovebnského CHOVu na s.10-11.

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Miroslav Bajbár, Brno, ČR

Snímky: autor

Fotky s podtextami boli publikované v tlačenej verzii článku. Fotky v galérii pod článkom sú bonusom pre návštevníkov portálu www.agrobiznis.sk.

Podtext k hlavnej snímke článku: Na predvádzacej ploche pre mäsový dobytok denne prebiehali najvýznamnejšie akcie. Viac ako než tonový býk sa stal aj účastníkom slávnostného otvorenia veľtrhu.

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov