tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Kúpeľ pre končatiny kráv priaznivo pôsobí na paznechty a znižuje bakteriálnu záťaž. Dr. Andrea Fiedler vysvetľuje, čo treba zvážiť. Dokonale zvládnuť zdravie paznechtov sa dá správnym používaním paznechtových kúpeľov.

  1. Pravidelné kúpele končatín ošetrujú paznechty a znižujú bakteriálnu záťaž. Robia tiež rohovinu a kožu odolnejšie voči hnoju, čpavku a vlhkosti. Predpokladom toho sú zdravé paznechty a zdravý povrch kože. Kúpele alebo roztoky v spreji majú zmysel až po ošetrení všetkých (ne)viditeľných lézií paznechtov. Pri aplikácii sprejom zostáva použitý roztok vždy čerstvý.
  2. Ako často by mali kravy prechádzať kúpeľom nôh, to závisí od prípravku. Vyberajte si registrované prípravky, ktoré majú dezinfekčný a ošetrujúci účinok. Je dôležité, aby nedochádzalo k podráždeniu pokožky, ktoré by mohlo spôsobiť bolesť a stať sa vstupnými bodmi pre baktérie a choroboplodné zárodky.
  3. Pre umiestnenie kúpeľa vyberte dobre vetrané miesto, odkiaľ zvieratá nemôžu uniknúť. Napríklad východ z dojárne. Selekčná brána je nápomocná, aby kravy s ranami, Mortellaro alebo léziami nemuseli prechádzať kúpeľom. V oblasti vane sú užitočné bočné priečky, ktoré idú nad výšku hlavy zvierat. V ideálnom prípade by mala byť pred kúpeľom na paznechty vaňa s vodou na predčistenie paznechtov. Alternatívne je možné paznechty očistiť od nečistôt v dojárni ručnou sprchou počas dojenia.
  4. Vaničky s použitým prostriedkom by mali byť také dlhé, aby sa paznechty zadných nôh mohli ponoriť aspoň dvakrát. Správna dĺžka je 3,60 m. Uistite sa, že priestor za vaničkou je čo najsuchší a čistý. Toto je najlepší spôsob, ako biocíd rozvinie svoj účinok na redukciu baktérií a starostlivosť o pokožku. Aby bolo možné správne dávkovať biocíd, musí byť známa dĺžka, šírka a úroveň naplnenia nádrží. Odporúčaná hladina naplnenia je 15 až 16 cm, aby boli vo vani ponorené aj zadné malé paznechty. V zásade treba dodržiavať informácie na obale biocídu – ako pri použití, tak aj pri likvidácii. Obsah kúpeľa je vhodné vymeniť najneskôr po 200 zvieratách. V praxi je to niekedy ťažko realizovateľné, no trh ponúka paznechtové nádrže s technickými riešeniami.
  5. Ako alternatíva ku klasickému kúpeľu nôh existujú napr. striekacie systémy, ktoré možno integrovať do automatických dojacích systémov. Paznechty pred dojením očistia vodou a tesne pred odchodom vypustia sprej s dezinfekčným účinkom. Alternatívne možno použiť rohože napustené biocídom. Kravy cez ne prechádzajú pri odchode z robota. Tu je dôležité, aby ste prostriedky vždy dávali čerstvé na podložku.

 

Z topagrar.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Reimink

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov