tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Čisté krmivo v žľabe začína starostlivosťou o trávnatý porast. Najbežnejšími opatreniami sú smykovanie, valcovanie a bránenie, ako aj dosev. Tu si môžete prečítať, čo by ste mali zvážiť v každom prípade.

Valcovanie: Pre pasienky platí dvojnásobne

Valcovať treba najmä zamrznutú pôdu. To platí najmä pre rašelinové pôdy. Valcovanie v trávnatých porastoch zabezpečuje kontakt so zemou a zlepšuje prúdenie vody a tepla. Rovnomerne rovný povrch pôdy sa neskôr pri kosení opäť vyplatí, pretože dochádza k menšej kontaminácii krmiva. Vlhkosť pôdy určuje, kedy ju použiť. Na mokrej pôde hrozí zhutnenie, na suchej pôde valcovanie nemá žiadny vplyv.

Pozor treba dať na vtáky hniezdiace na zemi. Napríklad v Nemecku v Bavorsku je valcovanie zvyčajne zakázané od 15. marca – s regionálnymi výnimkami. V roku 2023 je v mnohých nemeckých okresoch mimo lúčnych chovných oblastí povolené valcovanie do 1. apríla 2023. V iných spolkových krajinách, napríklad v prírodných rezerváciách, platí od 15. marca aj zákaz valcovania.

Valec by mal mať väčší priemer ako 1 m a vážiť okolo 700 až 1 000 kg na m pracovnej šírky. Odporúčaná rýchlosť jazdy je maximálne 4 km/h.

Smykovanie: Lúky zarovnáva a prevzdušňuje

Ďalším štandardným opatrením je smykovanie lúk a pasienkov. Smykovanie v podstate eliminuje hrbole po krtkoch a myšiach. Zvyšky tuhého hnoja je možné ľahko distribuovať aj smykovaním. Ďalším efektom je prevzdušnenie. Rastliny sú stimulované malými poraneniami na odnožovanie a nový rast. Najlepší čas na smykovanie je na jar, keď tráva sotva vyrástla. Vyhnúť by ste sa mali mrazu či námraze.

Bránenie: Na trávnatých porastoch je často potrebné presievanie

Jarné bránenie podporuje odnožovanie a prevzdušňuje trávnik. Sklon brány by mal byť nastaviteľný, aby sa dala prispôsobiť intenzita. V ideálnom prípade je hrot kolmo na zemi. Ak je trávnik príliš roztrhaný, mali by ste jazdiť pomalšie.

Starú trávu a metličku obyčajnú možno ľahko vytrhnúť aj pomocou bránenia. Potom je však potrebné opätovné dosiatie. Pri veľkom výskyte metličky obyčajnej by sa mal materiál, ktorý bol vykosený, nechať vyschnúť alebo dokonca odstrániť z plochy predtým, ako sa znovu vysemení a povalcuje.

Vo všeobecnosti platí, že čím je porast redší po bránení alebo smykovaní, tým dôležitejší je dosev, pretože každé ošetrenie stimuluje k rastu aj nežiaduce zárodky, teda burinu.

Kombinované zariadenia: Starostlivosť bez alebo s valcom

Pomocou  kombinovaných zariadení sa  jedným strojom vykonáva niekoľko pracovných procesov. Urovnávajú, upravujú, dosievajú a občas aj valcujú.

Existujú dva typy kombinovaného dosevu s bránami: s valcom a bez neho. Tu záleží na požadovanom výsledku. Ak sa vyčesáva napríklad metlička obyčajná, je valcovanie kontraproduktívne, pretože vytrhnutá tráva nevysychá, ale môže dorásť. Pri opätovnej sejbe však valec zabezpečuje lepší kontakt s pôdou a tým lepšie podmienky klíčenia osiva. Prizmové alebo cambridge valce sa po sejbe osvedčili v suchých až polovlhkých podmienkach. K dispozícii sú aj kombinované zariadenia, kde je možné valec odpojiť na boj proti metličke obyčajnej.

 

Z agrarheute.com (Material von Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen und Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft (LfL)) preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímky: Bernd Feuerborn,  landpixel, Werkbild

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov