tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Osivárska spoločnosť IPK AGRO má závod v Sečovciach, ale obchodné zastúpenie na celom území Slovenska. Za touto rodinnou firmou stoja manželia Peter a Ivana Kendrovci. V roku 2020 postavili najmodernejší závod na výrobu osív nielen u nás, ale aj v strednej Európe. Špecializujú sa najmä na sóju a obilniny.

Slovenská rodinná firma

IPK AGRO je slovenská rodinná firma, ktorá vznikla v októbri 2017. Spočiatku ako obchodná a poradenská spoločnosť zaoberajúca sa predajom osív sóje a iných poľnohospodárskych plodín, agronomickým a ekonomickým poradenstvom a výkupom komodít od pestovateľov.

Peter Kendra je zanietený poľnohospodár s dlhoročnou praxou a veľký fanúšik sóje už od začiatkov jej pestovania na Slovensku. Jeho spoločníčka v podnikaní aj súkromnom živote, manželka Ivana Kendrová, priniesla do firmy skúsenosti s financiami a budovaním vzťahov so zahraničnými obchodnými partnermi.

foto 2

 

Investície do moderných technológií

Už po prvom roku fungovania, na jeseň 2018, sa rozhodli pre výstavbu úplne nového moderného závodu na výrobu osív. To všetko v snahe produkovať najlepšie osivá sóje so zistením, že na ich kvalitné a šetrné spracovanie na Slovensku chýbajú vhodné čistiace linky. „Navyše osevné plochy sóje u nás každoročne narastajú. Je stále väčší dopyt po sóji bez GMO. To nás motivovalo k dohode o exkluzívnom zastúpení s popredným svetovým šľachtiteľom osív sóje - kanadskou firmou PROGRAIN pre Slovenskú republiku. Dohodu sa nám podarilo uzavrieť ešte v tom istom roku. Získali sme tak výhradné právo ponúkať vynikajúce odrody Korus a Lenka a do budúcnosti prinášať všetky nové odrody z ich portfólia,“ uvádza Peter Kendra.

Závod v centre pestovania sóje

Na jar 2019 bolo rozhodnuté o mieste nového osivárskeho závodu. Vybrali mesto Sečovce na východe Slovenska, región s najväčšími pestovateľskými plochami sóje u nás. „Ponúkame špičkové svetové odrody sóje a obilnín, ale osivo množia priamo slovenskí poľnohospodári na svojich poliach,“ vysvetľuje Peter Kendra.

„Po vybavení potrebných povolení sme v decembri 2019 odovzdali stavenisko hlavným zhotoviteľom - spoločnostiam BETPRES a PEM - Haly. V lete 2020 začala spoločnosť AGM, s. r. o., s montážou technológie značky PETKUS. Čistenie pšenice na nových strojoch v závode sme prvýkrát spustili 15. septembra 2020., opisuje Ivana Kendrová priebeh výstavby.

Celá stavba aj areál osivárskeho závodu sú postavené s veľkým dôrazom na životné prostredie. Napríklad všetka dažďová voda zo striech a z ciest je vyčistená, zachytávaná v retenčnej nádrži a vracia sa následne späť do pôdy. Používajú ju na polievanie zelených plôch. Nová fotovoltická elektráreň na streche zelenej haly už vyrába elektrinu zo slnka a v budúcnosti by mala pokryť až 50 % technologickej spotreby.

 

foto 3

 

Moderná osivárska linka = kvalitné osivá s potenciálom dobrej úrody

Osivá sa priamo z poľa, prípadne zo skladu pestovateľa vozia do závodu v Sečovciach. Cez násypný kôš putujú do sila tak, aby sa plynule dopravili na čistiacu linku. Veľký dôraz sa kladie na veľmi šetrnú manipuláciu s osivom – všetky dopravné cesty preto zabezpečujú vaničkové dopravníky.

Po základnom čistení sitovou čističkou putujú osivá aj na trier – bubnovú čističku. Dobre vyčistené semená sa následne presúvajú na pneumatický stôl, aby sa oddelili materiály rozdielnej hmotnosti a to dokonca bez strednej frakcie. Súčasťou inovatívnej výbavy stroja sú funkcie ako nastavenie vibračnej frekvencie, rýchla výmena povrchu stola, optimálne rozloženie tlaku vzduchu, počítačové riadenie s možnosťami programovania a nastavenia na diaľku.

Voškovník v sóji – žiadny problém

Pneumatický stôl ľahko zvládne napríklad aj vyčistenie sóje od voškovníka. Jeho semeno je veľkosťou aj tvarom sóji veľmi podobné a cez sito sa štandardne vytriediť nedá. Je ale oveľa ľahšie ako sója a pomocou vibrácií sa dá zo sóje vybrať.

 

foto 4

 

Optická triedička ponechá len kvalitné osivo

Na inovatívnej optickej triedičke sa pomocou plnofarebných kamier vytriedia semená požadovaného tvaru, bez neželaných farebných defektov, polovičiek, zlomkov či deformít. Počítač vyhodnocuje každé zrno zvlášť a takto minimalizuje množstvo odpadu.

Vo firme každoročne hľadajú lepšie odrody sóje

V spoločnosti sa každoročne skúšajú nové odrody sóje, ktoré vyšľachtí kanadský šľachtiteľ Prograin. Odrodové pokusy mali minulý rok v troch lokalitách: východné Slovensko – Úpor, okres Trebišov a Haniska, okres Košice - okolie, západné Slovensko – Rastislavice, okres Nové Zámky.

Skúšaním odrôd v slovenských podmienkach pestovania sóje firma IPK AGRO vybudovala odrodovú skladbu, ktorou vie pokryť pestovanie sóje na celom území Slovenska, to je od najteplejších regiónov juhu Slovenska, až po nadmorskú výšku s hranicou 500 m nad morom. Výber odrôd je zameraný na špičkovú úrodu v danej skorostnej kategórii v kombinácií s vynikajúcimi nutričnými hodnotami. Ich odrody LENKA a KORUS predstavujú vo svojej kategórii nielen úrodovú špičku, ale sú aj najžiadanejšie na potravinárske účely.

Optimálne skladovacie priestory

Pri projektovaní aj realizácii výrobnej a skladovacej haly kládli v IPK AGRO dôraz na klimatické podmienky tak, aby osivá netrpeli teplotnými či vlhkostnými zmenami. Celá hala je preto zateplená, vykurovaná je len jej administratívna časť. Teplota v sklade v zime neklesá pod 8 stupňov a aj v čase najväčších horúčav je tam príjemných najviac 25 stupňov. Práca v takomto prostredí je, samozrejme, tiež príjemná.

 

foto 5

 

Ošetrenie osiva taktiež inovatívne

Čisté osivo zabalené v 1000 kg vreciach ošetrujú v IPK AGRO podľa požiadaviek zákazníkov krátko pred expedíciou. Morička MultiCoater CM300 od firmy PETKUS vie presne dávkovať a nanášať jednotlivé látky na osivo po vrstvách.

Po každej vrstve sa osivo jemne presuší a odsaje sa prebytočný prach. Vďaka tejto technológii je možné napríklad sóju ošetriť najprv vrstvou fungicídneho moridla, potom naniesť baktérie a v ďalšej vrstve stimulačnú látku pre jej dobrý štart. Toto všetko zvládne CM300 v jednom moriacom cykle bez zmiešania jednotlivých látok.

Vzduchový vankúš v moriacej nádobe bezpečne chráni zrná pred poškodením. Celý proces, samozrejme, riadi počítač, a preto je veľmi presný a zároveň efektívny, vyžaduje však kvalifikovanú obsluhu. Súčasťou práce tímu IPK AGRO vo výrobe osív sú školenia od spoločnosti PETKUS, konzultácie či ladenie receptúr na diaľku alebo aj priamo v Sečovciach. Výkonom 10 ton za hodinu morička nezaostáva za čistiacou linkou.

 

Štefan Ščecina, AGROMAGAZÍN

Tento článok bol publikovaný v AGROMAGAZÍNe 1/2024 na s.32–33.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Na hlavnej snímke: Peter Kendra (úplne vľavo) si spolu s manželkou Ivanou (druhá sprava) veľmi dobre uvedomujú, že úspech IPK AGRO stojí na spoľahlivých a odborne zdatných zamestnancoch.

  

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov