tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

24. januára 2024  sa hlasovaním  v pomere 47 ku 31 vo výbore pre životné prostredie Európskeho parlamentu  (EP)  jeho členovia priklonili viac k názorom vedeckej poľnohospodárskej komunity v Európe.

Vedci a odborníci v posunuli geneticky upravované rastliny bližšie k využitiu v praxi

Znamená to, že návrhy Komisie na  vedecky založenom prístupe k regulácii úpravy génov, napríklad na metóde tzv .“génových nožníc“ CRISPR a iných nových genomických technikách (NGT) postúpia do hlasovania v pléne všetkých poslancov EP a budú mať väčšiu šancu stať sa zákonom.

Výsledok je istým víťazstvom aj pre vedeckú komunitu vrátane  37 laureátov Nobelovej ceny a takmer 1 500 vedcov, ktorí podpísali otvorený list, v ktorom vyzývajú Európu, aby nepočúvala populistické dezinformácie a riadila sa vedeckými dôkazmi.

Podľa výskumníkov používanie NGT môže pomôcť ekonomicky európskym farmárom a ich podnikom tým, že im umožní vyvíjať a používať  plodiny odolné voči suchu, ktoré budú potrebovať napríklad menej pesticídov a chemických prípravkov na ochranu rastlín.

Tým bude možné  tiež podporovať environmentálne ciele EÚ a pomôžu poľnohospodárskemu sektoru pri riešení klimatickej krízy. NGT umožňujú rýchlu a presnú úpravu génov a sú krokom vpred oproti technikám pokus - omyl z minulosti, ktorým trvá desaťročia, kým prinesú na trh nové vlastnosti plodín.

Poslanci súhlasia s návrhom, aby existovali dve rôzne kategórie a dva súbory pravidiel pre rastliny s využitím NGT techník.

NGT1: Jednoduchší postup pre nové genomické technológie považované za ekvivalentné konvenčným postupom.

Rastliny  NGT považované za rovnocenné  počtom mutácií s konvenčnými  rastlinami (skupina NGT 1) by boli vyňaté z požiadaviek právnych predpisov o GMO.

Pre rastliny  NGT 1 poslanci upravili navrhované pravidlá o veľkosti a počte úprav genómu potrebných na to, aby sa  modifikovaná rastlina NGT považovala za rovnocennú s konvenčnými.  Poslanci tiež chcú, aby sa semená NGT zodpovedajúcim spôsobom označovali a aby sa vytvoril verejný online zoznam všetkých rastlín NGT 1. Hoci by pre rastliny skupiny  NGT1 neexistovalo žiadne povinné označovanie na úrovni spotrebiteľov, poslanci EP chcú, aby Komisia sedem rokov po nadobudnutí účinnosti informovala o tom, ako sa vyvíja vnímanie nových techník spotrebiteľmi a výrobcami.

NGT2: stále prísnejšie pravidlá ale  zrýchlený postup hodnotenia rizika  Pre rastliny NGT 2 poslanci súhlasia so zachovaním požiadaviek legislatívy GMO vrátane povinného označovania produktov. Poslanci tiež súhlasia so zrýchleným postupom hodnotenia rizika s cieľom podporiť ich využívanie, pričom zohľadnia ich potenciál prispieť k udržateľnejšiemu poľnohospodársko-potravinárskemu systému, ale zdôrazňujú, že sa musí dodržiavať takzvaný princíp predbežnej opatrnosti. Ostatné NGT musia stále dodržiavať prísnejšiu legislatívu o GMO.  Poslanci tiež súhlasia s tým, že všetky rastliny  s využitím NGT by mali zostať zakázané v ekologickej v produkcii, pretože ich kompatibilita si vyžaduje ďalšie posúdenie. Krajiny EÚ môžu prijať vhodné opatrenia, aby zabránili neúmyselnej prítomnosti NGT. 

Vieme, že toto je stále len začiatok. Prichádzajú ďalšie hlasovania a tieto návrhy musia prejsť aj Radou ministrov, ako aj celým Európskym parlamentom. ​ Celý návrh Komisie si môžete prečítať tu: link

 

Podľa zdrojov z Európskeho Parlamentu a výboru EPSO pripravili

Ing. Pavol Hauptvogel, PhD.  NPPC –VÚRV,  zástupca Slovenska v EPSO,

Mgr. Dana Peškovičová, PhD., NPPC, odbor riadenia vedy a výskumu

Zdroj: Správy z Európskeho  parlamentu

Výbor EPSO (Európska organizácia pre rastlinné vedy)

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240122IPR17027/new-genomic-techniques-meps-want-to-ban-all-patents-for-ngt-plants

https://epsoweb.org/wg-agricultural-technologies/must-protect-components-of-the-ngt-legislation-proposed-by-the-european-commission-annex-to-the-epso-statement-on-the-ecs-legal-proposal/2024/01/19/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov