tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ak by sme na Slovensku hľadali „hlavné mesto sóje“, zamierili by sme do Veľkých Kapušian, časti Veškovce. Ale miestne polia nie sú len o pestovaní a výrobe kvalitného osiva tejto perspektívnej plodiny.

V MATEX-e sa venujú aj množeniu obilnín, repky a hrachu. Ich dlhoročné heslo znie: „Predaj len takých odrôd, ktoré dokonale preveria vo vlastných pestovateľských podmienkach“. Najlepšou odpoveďou na to, ako dobre sa im to darí býva vysoká návštevnosť dní poľa, ktoré organizujú dva krát v roku. V júni pred žatvou so zameraním na obilniny a repku, a potom v septembri na sóju.

Deň poľa sóje s obmedzeniami od hygienika

Aj tentoraz pripravili najväčšiu prehliadku odrôd sóje nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. Žiaľ, z dôvodu výskytu žltačky v inej okrajovej časti Veľkých Kapušian, zakázal okresný hygienik všetky hromadné podujatia v meste a okolí. Rekordný počet 43 odrôd sóje si tak mohli pozrieť poľnohospodári individuálne a v menších skupinách po dohode.

foto 2

 

Špecialisti na osivá

V osevnom postupe MATEX dominujú najmä pšenica, sója a repka, ale pestujú tiež ďalšie plodiny. Repku založili vlani na jeseň na výmere 334 hektárov, pričom sejbu sprevádzali veľmi suché podmienky. Následne našťastie prišli dažde, zabezpečujúce pravidelné vzchádzanie. Na druhej strane však minuloročné daždivé počasie v čase zberu poškodilo porasty sóje, dovtedy zdecimované suchom. Výsledkom bol najhorší ročník pre sóju za posledných vyše 20 rokov. Výrazne to zasiahlo podnikovú ekonomiku, pretože produkciu z celej výmery spracúvajú na osivo.

foto 3

 

foto 6

 

Ako ďalej s biopásmi?

V tomto roku vyzerá sója podstatne lepšie, oproti minulosti ale znížili jej pestovateľskú plochu na 380 ha. Podpísali sa pod to najmä ekoschémy - povinné biopásy a úhor. Výpadok dobiehajú pestovaním sóje prostredníctvom zmluvných množiteľov, neďaleké 4 podniky pre nich pestujú sóju spolu na ďalších 150 ha. „Vplyvom ekoschém sme prišli o produkciu zo 100 hektárov. Do budúcna si musíme prehodnotiť či sa nám to vôbec oplatí, keďže náš podnik hospodári intenzívne a výpadok na tržbách je značný,“ zamýšľa sa nad budúcnosťou Ing. Alexander Palágyi, výkonný riaditeľ spoločnosti MATEX.

Ozimnú pšenicu zberali v poslednej žatve z výmery 750 ha, z toho približne 300 ha tvrdú pšenicu. Vo veľkom množia na osivá aj obilniny, vrátane niekoľkých odrôd tvrdej a viacerých mäkkej pšenice. Mimochodom, na osivárske účely smeruje viac ako tretina tvrdej pšenice, z mäkkej prakticky celá produkcia.

foto 4

 

Úrody zo žatvy 2023

Vo Veškovciach rozbehli žatvu naplno 3. júla zberom repky. Celkový úrodový priemer 3,5 t/ha výrazne ovplyvnili početné výmoky. „Mali sme okolo 10 % výmery repky, kde sa vyskytli výmoky a na týchto miestach nebolo ani čo zbierať. Ak zoberieme do úvahy len reálne zberové plochy, priemer stúpne na 4 t/ha,“ hovorí o negatívach dažďov na miestnych pôdach Ing. Palágyi.

Jarný jačmeň sa oplatilo vysiať na jeseň aj vo Veškovciach. V druhej polovici novembra zasiali 20 hektárov a potom v žatve zaznamenali na miestne pomery rekordnú úrodu 8,2 t/ha. „Podobné úrody jarného jačmeňa máme uplynulé 4 roky, odkedy ho sejeme na jeseň,“ hovorí konateľ spoločnosti MATEX Ing. Ladislav Kováč.

foto 5

 

Celý článok nájdete v najbližšom – septembrovom vydaní časopisu AGROMAGAZÍN, ktorý vychádza už o pár dní.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Štefan Ščecina

AGROMAGAZÍN

Na hlavnej snímke je výkonný riaditeľ spoločnosti MATEX Ing. Alexander Palágyi pred najnovšími investíciami do strojového parku.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov