tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Zber začína jačmeňom. Poľnohospodári rýchlo rozpoznajú správny dátum žatvy vo svojej úrode. Vlhkosť je lepšie merať presne.

Zber obilia zvyčajne začína v júli. Dovtedy obilie prechádza mnohými fázami dozrievania. Mláti sa, keď je úplne zrelé alebo dosiahne mŕtvu zrelosť, keď má vlhkosť menej ako 15 %.

Tip 1: Rýchlo skontrolujte zrno pomocou miniatúrnej vzorky

Na začiatku zberu musí byť zrno skutočne zrelé. Pre kombajnový zber je ideálna vlhkosť 14 %. Ak je vlhkosť vyššia, treba ho vyvetrať, vysušiť alebo ihneď konzervovať, aby sa predišlo plesniam a znehodnoteniu.

Pre správny termín zberu farmári kontrolujú tvrdosť jednotlivých zŕn palcom a nechtom. Tieto vývojové štádiá (EC) sa rozlišujú podľa zrelosti:

  • Mliečna zrelosť (EC 75): všetky zrná majú svoju konečnú veľkosť, ale sú stále zelené, obsah zŕn je mliečno-vodnatý,
  • Zrelosť cesta (EC 85): obsah zrna je ešte mäkký, ale suchý,
  • Žltá zrelosť EC 87): zrno je už pevnejšie, ale tlak nechtu je stále viditeľný, ale nezvratný; často stonky obilia len začnú žltnúť,
  • Úplná zrelosť (EC 89): zrno je tvrdé a len ťažko sa dá zlomiť nechtom,
  • Mŕtva zrelosť (EC 92): obilné zrno sa už nedá prehĺbiť alebo zlomiť palcom, zrná sa už počas dňa uvoľňujú a rastlina odumiera, stonky sa lámu.

Ukážka stláčania palcom a nechtom však nie je taká presná ako mobilný vlhkomer.

Tip 2: Správne zmerajte obsah vlhkosti na okraji poľa pomocou niekoľkých vzoriek

Aby bolo možné presne povedať, kedy je zrno pripravené na zber, mobilné meracie zariadenie pomáha rýchlo určiť vlhkosť na poli. Pred začatím kombajnového zberu je vhodné preskúmať niekoľko vzoriek. Použite kvalitný vlhkomer.

Obilné zrná sa tam melú, aby sa určil obsah vody alebo vlhkosti. Vzorky sa musia odoberať diagonálne cez pole s klasmi z rôznych oblastí. Na získanie priemernej hodnoty je často potrebných niekoľko meraní. Komerčné zariadenia rozlišujú jačmeň, raž, pšenicu, tritikale, ovos alebo špaldu.

Tip 3: Kalibrujte presnosť mobilného vlhkomera

Vlhkosť sa musí merať presne, aby sa našiel správny termín zberu pre danú odrodu. Rozhodujúce pre spoľahlivý výsledok sú:

  • reprezentatívne, čisté vzorky, bez pliev alebo iných častí,
  • pravidelne kalibrovaný vlhkomer.

Mobilné zariadenia majú zvyčajne toleranciu do 0,5 percentuálneho bodu . Ak sa uvádza 14 % vlhkosti, skutočná hodnota je medzi 13,5 a 14,5 %.

Tip 4: Konajte správne, keď hrozí zlé počasie

Okrem stavu zrelosti je vždy dôležité pozrieť sa aj na predpoveď počasia. Ak je zrno v štádiu neskorého žltého dozrievania a existuje riziko dažďa počas niekoľkých dní, mlátiť by sa malo skôr pred dažďom ako po ňom. Aby prichádzajúci dážď nezničil kvalitu, obilie možno zberať až s 18-percentnou vlhkosťou. To je však možné len vtedy, ak sa zozbieraná úroda následne ihneď vyvetrá. Vetranie alebo sušenie teplým vzduchom potom musí rýchlo znížiť obsah vlhkosti na 14 %.

Ak ho budete skladovať sami a nie hneď predávať, vzniknú vysoké náklady na sušenie. Navyše príliš vlhké obilie sťažuje zber. V extrémnych prípadoch sa klasy nedajú dobre vymlátiť. To prináša straty.

V bežných dňoch možno očakávať rýchlosť vysychania 1 až 2 percentuálne body denne v závislosti od stanoviska, kvality pôdy a polohy. V horúcich alebo veterných dňoch môže vlhkosť na piesočnatých pôdach klesnúť až o 4 percentuálne body za deň.

Tip 5: Pozor aj na slamovú zrelosť

Vlhkosť obilia sa neustále mení v závislosti od počasia. Musí sa pravidelne kontrolovať. Dôležité je:

  • dbajte na rovnomerné dozrievanie,
  • zvážiť nezrelú slamu, ktorá spôsobuje problémy a navíjanie počas zberu kombajnom,
  • zabrániť vyššiemu zaťaženiu kombajnu, pretože zvyšuje spotrebu paliva.

Tip 6: Skontrolujte výsledok mlátenia

V prípade nerovných polí s rôznou kvalitou pôdy alebo rôznymi dozrievajúcimi odrodami je potrebné kombajn správne nastaviť alebo prispôsobiť. V opačnom prípade môžu vzniknúť nasledujúce problémy:

  • Straty pri mlátení: Okrem žacieho stola môžu nastať straty najmä v dôsledku mlátiacej jednotky a nastavenia čistenia. Automatizované ovládacie prvky sa musia kontrolovať vizuálne.
  • Straty pri čistení: Zozbieraná plodina musí byť zbavená prachu, pliev, stoniek a častí klasov.
  • Zlomené zrno: Nebezpečenstvo sa zvyšuje s klesajúcou vlhkosťou zrna. Aby sa dosiahol optimálny výsledok mlátenia, je potrebné skontrolovať uvedené body a optimalizovať nastavenie mlátenia.

 

Z agrarheute preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímky: Karl Bockholt, agrar-press

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov