tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Očakáva sa aspoň o 10 % menej repkového semena v EÚ.

Odhady úrody repky olejnej v EÚ naďalej klesajú: pozorovatelia francúzskeho trhu teraz ešte viac znížili svoje očakávania. Klesajú aj predpovede pre slnečnice a sóju.

Vo svojom najnovšom mesačnom odhade spoločnosť Strategy Grains znižuje svoju prognózu zberu repky v EÚ na 17,8 milióna ton zo 17,94 milióna ton. To by bolo o 10,6 % menej ako v predchádzajúcom roku. Po nepriaznivých podmienkach v máji a júni sa znížili očakávania najmä v prípade Nemecka, Rumunska a pobaltských štátov. Napriek tejto korekcii ceny repky olejnej nedávno zaradili „spiatočku“.

Tiež menej slnečnice a sójových bôbov

Prognóza zberu slnečnice v EÚ v roku 2024 sa znížila na 10,49 milióna ton v porovnaní s 10,72 milióna ton v predchádzajúcom mesiaci. Horúce a príliš suché podmienky, najmä v Rumunsku, podnietili spoločnosť Strategie Grains k tejto korekcii. Okrem toho nadpriemerné zrážky a silné zamorenie škodcami vo Francúzsku znížili obrábanú plochu. Odhad úrody v EÚ je však stále o 8 % vyšší ako v predchádzajúcom roku.

Odhad výnosov sójových bôbov v spoločenstve tiež klesol v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. V súčasnosti sa očakáva len 2,99 milióna ton v porovnaní s 3,06 milióna ton v predchádzajúcom mesiaci. To by bolo o 3 % viac ako v roku 2023.Strategy Grains očakáva nižšiu produkciu v Taliansku a Francúzsku, najmä po daždivom počasí, ktoré oddialilo siatie sóje.

repka graf odhad produkcie

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD.

Snímky: Dabbelt, AMI

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov