tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Prieskum lobistického inštitútu o "alternatívnych zdrojoch bielkovín" spôsobuje rozruch. Zástupcovia poľnohospodárov vidia útok na prirodzenú produkciu potravín.

Laboratórne mäso je už nejaký čas zdrojom kontroverzie v poľnohospodárstve. "Good Food Institute Europe" zverejnil výsledky online prieskumu, podľa ktorého napr. 63% Rakúšanov chce povoliť umelo vyrobené mäso v krajine. Prieskumu sa zúčastnilo 1 026 ľudí, z ktorých 59% tiež uviedlo, že sa konzumuje príliš veľa živočíšnych produktov.

Kritika prichádza od ministra poľnohospodárstva Norberta Totschniga. "Laboratórne mäso útočí na našu malú, prirodzenú produkciu potravín. Používajú sa tu zložky a metódy, ktorých účinky na ľudí, zvieratá a životné prostredie ešte nie sú úplne známe. Aby sme sa nestali slepo závislými od niekoľkých veľkých medzinárodných korporácií, pokiaľ ide o potraviny, potrebujeme komplexnú diskusiu, transparentnosť a posúdenie vplyvu v EÚ," povedal minister v januári.

Tendenčné otázky

Georg Strasser, prezident Združenia poľnohospodárov, sa tiež vyjadril k štúdii: "Takmer polovica opýtaných by nechcela, aby bol vývoj laboratórneho mäsa podporovaný." Boli položené tendenčné otázky, aby sa výsledok uberal určitým smerom. Je to preto, že za laboratórne pestovaným mäsom stojí obrovská lobby z priemyslu.

Good Food Institute Europe sa zaviazal urobiť z alternatívnych zdrojov bielkovín prvú voľbu pre ľudí. "Pracujeme na tom, aby rastlinné a kultivované mäso, ryby, vajcia a mliečne výrobky boli chutné, cenovo dostupné a prístupné pre všetkých," uvádza sa na webovej stránke.

Ďalšie publikované výsledky

Takto je prezentovaný aj prieskum. Podľa výsledkov by 47 % uvítalo alternatívy k mäsu, rybám, vajciam a mliečnym výrobkom. Ale 53 % to nechce. 30 % respondentov štúdie YouGov uviedlo, že v nasledujúcich dvoch rokoch chcú konzumovať viac rastlinných alternatív mäsa a o 28 % viac rastlinných alternatív mlieka. 60 % si myslí, že "politici musia ukončiť diskrimináciu alternatív rastlinného mlieka v oblasti DPH". "Kultivované mäso musí pred uvedením na európsky trh prejsť dôkladným, viacstupňovým schvaľovacím procesom. Platia najprísnejšie normy na svete v oblasti bezpečnosti potravín a ochrany spotrebiteľa. Výsledky nášho prieskumu ukazujú, že respondenti nechcú ideologicky vypäté debaty, ale chcú nechať na ľuďoch, či budú jesť kultivované mäso alebo nie," hovorí Ivo Rzegotta z GFI Europe.

Taliansko zakázalo umelé mäso

Rakúsko spolu s Talianskom a Francúzskom vyzýva na širokú diskusiu na úrovni EÚ pred schválením laboratórneho mäsa. "Rakúsko, Taliansko a Francúzsko sú známe za hranicami krajiny pre svoje kvalitné jedlo a kulinárske tradície. My – kulinárska aliancia – to tak chceme zachovať," vysvetlil minister pôdohospodárstva Norbert Totschnig.

Taliansko nedávno zakázalo výrobu a predaj kultivovaného mäsa, ako aj používanie výrazov ako saláma alebo steak pre rastlinné produkty. Lobistická skupina GFI Europe to považuje za porušenie právnych predpisov EÚ a odhaduje, že zákaz nebude platiť.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: stock.adobe.com/tilialucida

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov