tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Európska komisia uvádza, že sa objavuje čoraz viac „medu“ falšovaného sirupom. Takéto falzifikáty dodávajú najmä Čína a Turecko.

Dobrý med má svoju cenu. Niet sa čomu čudovať, veď na 500-gramový pohár musia včely preletieť 120 000 kilometrov. Niet divu, že tekuté zlato láka podvodníkov. A Európu zaplavujú svojím cukrovým sirupom, ktorý podľa Európskej komisie označujú ako med. Postihnutá je takmer polovica medu.

Pochybný med z Číny, Turecka a Británie

Z 320 skúmaných vzoriek z EÚ nebolo 147, t.j. 46 % úplne kóšer. To znamená, že nespĺňali požiadavky smernice EÚ o mede. V balení medu by mal byť len med. Niektoré krajiny pôvodu sú obzvlášť nápadné: 74 % čínskych, 93 % tureckých a 100 % britských vzoriek medu bolo podozrivých.

Stanislav Jaš, predseda pracovnej skupiny Copa a Cogeca pre med, povedal: „Ak je takmer každý druhý medový produkt dovezený do Európskej únie falšovaný, znamená to, že 20 percent všetkého medu spotrebovaného v EÚ je falšovaných!"

Falošný med masívne pribudol

Laboratórium Spoločného výskumného centra (JRC) analyzovalo vzorky. Miera falšovania je trikrát vyššia ako v poslednej kontrolnej správe EÚ. V období vyšetrovania od roku 2015 do roku 2017 sa našlo len 14 percent vzoriek.

Vysoký dopyt podporuje falšovateľov medu

V EÚ včely produkujú len 40 percent potrebného medu. Vysoký dopyt inšpiruje falšovateľov najmä preto, že šanca na prichytenie je malá. O to väčšia je rezerva. Podľa spotrebiteľskej organizácie Foodwatch stojí med z dovozu v priemere 2,17 eura za kilo, zatiaľ čo napríklad cukrový sirup z ryže len od 0,40 do 0,60 eura za kilo.

Ako rozpoznať falošný med

Spotrebitelia by mali byť opatrní. Môžete si tiež sami skontrolovať, či med pochádza od včiel alebo je vyrobený z cukrového sirupu. Prvým signálom je cena - pri troch eurách za pohár by ste mali byť opatrní. Nedôverovať treba aj vtedy, keď med nekryštalizuje. Falošný med nezhustne. Čistý med na druhej strane obsahuje enzým glukózooxidázu, ktorý časom odstraňuje vodu z medu, čo vedie k tvorbe kryštálikov.

 

Z agrarheute.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: showcake-stock.adobe.com

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov