tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Minulý týždeň americký Úrad pre potraviny a liečivá (Food and Drug Administration - FDA) oznámil návrh odporúčaní pre priemysel o pomenovaní alternatív rastlinného mlieka. V návrhu usmernenia sa tiež odporúčajú dobrovoľné nutričné údaje na označovanie niektorých alternatív rastlinného mlieka.

„Návrh usmernenia bol vyvinutý s cieľom pomôcť pri riešení výrazného nárastu alternatívnych produktov rastlinného mlieka, ktoré sú na trhu dostupné za posledné desaťročie,“ povedal komisár FDA Robert M. Califf. „Návrh odporúčaní, ktorý bol dnes vydaný, by mal viesť k tomu, že spotrebiteľom bude poskytnuté jasné označovanie, ktoré im poskytne informácie, ktoré potrebujú na informované rozhodnutia o výžive a nákupe produktov, ktoré kupujú pre seba a svoje rodiny.“

Okrem zvýšenia dostupnosti a spotreby na trhu sa tiež výrazne rozšírila rozmanitosť alternatívnych produktov dostupných na trhu zo sóje, ryže a mandlí, o kešu, kokos, ľanové semienko, lieskové oriešky, konopné semienko, makadamový orech, ovos, hrach, nápoje na báze arašidov, pekanových orechov, quinoy a vlašských orechov. Aj keď sú tieto produkty vyrobené z tekutých výťažkov rastlinných materiálov, ako sú  orechy, strukoviny, semená alebo zrná, často sú označené názvami, ktoré obsahujú výraz „mlieko“.

V návrhu usmernenia sa odporúča, aby alternatívny výrobok z rastlinného mlieka, ktorý obsahuje vo svojom názve výraz „mlieko“ a ktorý má zloženie živín odlišné od mlieka, obsahoval dobrovoľné vyhlásenie o živinách, ktoré vyjadruje porovnanie výrobku s mliekom. Štítok by napríklad mohol znieť: „Obsahuje nižšie množstvo vitamínu D a vápnika ako mlieko.“

Na podporu konzistentnosti medzi federálnymi výživovými politikami sa v návrhu usmernenia odporúča, aby priemysel používal výživové kritériá tekutých náhrad mlieka od Ministerstva poľnohospodárstva USA (The US Department of Agriculture’s  - USDA) na určenie, či je nápoj nutrične podobný mlieku. FDA tiež povzbudzuje spotrebiteľov, aby používali označenie nutričných faktov na porovnanie obsahu živín v rôznych produktoch, čo im pomôže rozhodnúť sa na základe údajov.

FDA prijíma pripomienky k návrhu usmernenia. Výrobca sa môže rozhodnúť implementovať odporúčania do návrhu usmernenia predtým, ako sa toto usmernenie stane konečným.

 

Z thecattlesite.com preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: https://pxhere.com/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov