tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Včelári opäť nechali preskúmať med z oblastí blízko repky olejnej. Veľkú úlohu tu zohráva obdobie, v ktorom sa fungicídy používajú.

Postreky kvetov v repke sú často kritizované, pretože by to mohlo mať negatívny vplyv na včely a ich med. Príklad z Verdenu v Dolnom Sasku (Nemecko) ukazuje, že pri správnej realizácii a dobrej spolupráci to tak byť nemusí. V tlačovej správe to oznámilo okresné združenie Rotenburg-Verden des Landvolk.

Zvyšky pesticídov nedetegovateľné

Tak ako po minulé roky, laboratórny test objasňuje, či med obsahuje rezíduá pesticídov, a ak áno, tak koľko. Štúdiu podporilo aj tento rok združenie farmárov, poľovníkov a včelárov Verden Bee Friends.

Med nechali otestovať na viac ako 700 parametrov pesticídov v uznávanom laboratóriu QSI v Brémach. Tento med zámerne pochádzal od včelstiev, ktoré sa nachádzali v bezprostrednej blízkosti repkových polí. Výsledok: Všetky parametre boli pod daným limitom.

Tip: Fungicídy aplikujte v repke spôsobom šetrným k včelám

Koncom apríla a začiatkom mája 2022 boli vykonané potrebné ošetrenia kvetov repky, napríklad fungicídom Cantus Gold. Včelár a farmár sa skoordinovali a v posledných rokoch sa podarilo nadviazať úspešnú spoluprácu.

Po skončení náletu včiel kvôli počasiu (po 20. hodine) začali farmári s opatrením z najvzdialenejšieho miesta poľa až k miestu včelstiev. Postrek bol ukončený do 23. hodiny. Výsledkom tohto postupu bolo, že posledné včely boli v úli predtým, ako prostriedok na ochranu plodín zvlhčil kvety repky.

 

Z topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Kersten

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov