tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Rok 2024 by napokon predsa len mohol dať cenám repky viacej priestoru pre dosiahnutie vytúženého technického cenového cieľa 520 EUR/t na burze MATIF. Táto cena bude podľa nášho názoru zrejme hornou hranicou cenového intervalu, kam by sa táto olejnina mohla v roku 2024 dostať.

Vďaka svojim nízkym cenám totiž repka v ostatnom roku získala konkurenčnú výhodu aj voči sóji, keď sa ceny olejov obidvoch komodít citeľne priblížili. To viedlo k rekordnej spotrebe repkového oleja vo svete (29,8 mil. ton), pričom dopyt po ňom môže pokračovať aj naďalej, nakoľko hlavne v 1.Q.2024 ešte neočakávame oslabenie cien sóje. Ponuka repky na trhu tak ostáva vysoká, no rastie aj jej spotreba.

V novom ročníku by pritom sa mohla ponuková karta obrátiť v tom slova zmysle, že ponuka repky na globálnom trhu klesne. Už v úvode jari 2024 môže potvrdiť medziročne o 33 % nižšiu produkciu repky Austrália, čo znamená jej pokles približne o 1,5 mil. ton. Austrálska repka však bude prvý polrok 2023 súťažiť na exportnom trhu s kanadskou repkou, kde koncom roka 2023 došlo k prekvapivému navýšeniu odhadu vlaňajšej úrody o 0,9 mil. ton na 18,5 mil. ton.

Menej repky z Austrálie a viac z Kanady sa tak zrejme v bilancii navzájom vynegujú, pričom tento faktor napokon výraznejšie asi neovplyvní ceny komodity na trhu. Účastníci trhov sa však hlavne v 2.Q.24 začnú sústrediť na novú úrodu repky v EÚ a na Ukrajine. A tie môžu byť rovnako nižšie. Pestovateľské výmery repky v EÚ síce medziročne výrazne neklesli, no sejba hlavne v západnej a južnej Európe prebiehala v zlých klimatických podmienkach. I preto Európska komisia vo svojom prvom výhľade odhaduje produkciu repky v EÚ v ročníku 2024/25 medziročne o 0,9 mil. ton nižšiu na úrovni 18,6 mil. ton. Rovnako tak ukrajinskí farmári medziročne znížili pestovateľské výmery repky o 16 % na 1,2 mil. ha.

Prvý polrok (najmä do apríla, keď sa na burze v pozícii lídra roluje finálny kontrakt predchádzajúceho ročníka na prvý kontrakt nového ročníka) by tak mal priať cenám repky, ktorá by sa mohla pokúsiť na burze MATIF o nové kolo vzostupu k svojmu technickému cieľu 520 EUR/t. Myslíme si pritom, že hlavne v 1.Q.2024 bude repke v raste pomáhať aj susedný trh so sójou, keďže jesenné sucho 2023 v Brazílii definitívne poškodilo časť porastov sóje, čo už teraz vedie k poklesom odhadov tamojšej produkcie plodiny.

V lete 2024 vidíme reálne riziko v možnosti príchodu ekonomickej recesie do vyspelých ekonomík, čo môže znovu dostať celé komoditné spektrum pod poklesný cenový tlak. Navyše v 2.Q.2024 sa môžu obrátiť aj fundamenty na trhu so sójou v prospech poklesu jej cien. Dôvodom môže byť zotavenie produkcie plodiny v Argentíne a nárast pestovateľských výmer sóje v USA na v novej sezóne 2024/25. Ak sa k tomu v lete pridá recesia, potom žatevné ceny repky môžu na MATIFe veľmi ľahko znovu skĺznuť na svoje minimá z roku 2023, teda k 370 EUR/t.

Repka je do značnej miery priemyselná komodita a teda dopyt po nej sa môže vplyvom recesie znížiť. Na druhej strane, dokiaľ ceny sóje ostanú na vyšších úrovniach (1.Q.24), poklesný potenciál cien repky ostane rovnako obmedzený, keďže už teraz repkový olej konkuruje sójovému. Tiež je pravdepodobné, že počas recesie môžu klesať i ceny ropy (za predpokladu, že sa simultánne nebude umelo znižovať aj ponuka ropy na trhu), čo zase ovplyvní ceny palmového oleja. Cena repky tak môže na recesiu reagovať veľmi citlivo. Ak by bola recesia plytká, potom koncom roka by sa ceny repky mohli znovu začať zotavovať a zamieriť do pásma 400 – 450 EUR/t.

 

Celú analýzu si môžete prečítať v ročenke AGROBIZNIS 2024 na s. 13-14.

Ročenka AGROBIZNIS 2024 je súčasťou januárového vydania AGROMAGAZÍNU.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov