tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Pondelok 16.septembra 2024, meniny má Ludmila, zajtra Olympia

V rámci pozberovej úpravy je vždy ekonomicky najnáročnejšia operácia sušenia zrna do skladovacej vlhkosti. Nadštandardné zrážky na prelome mája a júna v SR pritom zvýšili riziko toho, že túto sezónu nebude potrebné dosúšať nielen zrno kukurice, ale môže sa to týkať aj niektorých obilnín. Podľa výskumov vedcov z Fínska je na odparenie 1 kg vody zo zrna je potrebných 1,2 až 2 kWh energie v závislosti od typu použitej technológie sušenia. Ak teda máme znížiť vlhkosť 1 tony kukurice z 24 % na 14 %, môžeme očakávať spotrebu energie v okolí 160 - 260 kWh, resp. 15 - 24 m3 zemného plynu plus ďalších 5 kWh na chod ventilátorov. To je kopec energie, ktoré dnes vonkoncom nie sú lacné.

V súčasnom období sa však na trhu začína v čoraz väčšej miere presadzovať dynamická cenotvorba elektriny a plynu, ktorá pri dobrom manažmente načasovania spotreby energie môže priniesť veľké úspory aj samotným poľnohospodárom. Namiesto ročných kontraktov tak podnikateľ vstupuje do nákupu na spotovom trhu, kde sú mu známe nákupné ceny na deň vopred v prípade zemného plynu či na jednotlivé hodiny nasledujúceho dňa v prípade elektriny. Tie sú zverejnené vždy deň vopred na stránkach organizátora krátkodobého trhu s elektrinou OKTE v prípade elektrickej energie, či na burze EEX (cena CEGH VTP) v prípade zemného plynu. Zaujímavým benefitom nákupu na spotovom trhu je i to, že odberateľovi takto odpadá hrozba pokuty, ak nevyčerpá či prečerpá zazmluvnené množstvo odberu energie.

Na druhú stranu dynamické ceny sa výrazne menia v čase a i preto by mal každý podnik zvážiť, či dokáže efektívne časovo manažovať svoju spotrebu energií na farme. Na to však ale už dnes sú k dispozícii tzv. optimalizátory spotových cien elektriny, ktoré automaticky dokážu spúšťať a vypínať spotrebiče v časoch, kedy na trhu je k dispozícii najlacnejšia energia. Ak napríklad zadáme požiadavku na vysušenie zrna v nasledujúcich 24 hodinách, optimalizátor dokáže automaticky navoliť vybrané hodinové časy chodu technológie, aby pracovala pri najnižších ponúkaných cenách elektriny.

Zaujímavým úkazom cenotvorby elektrickej energie na spotovom trhu pritom je, že sú časy, kedy môžete odoberať energiu za negatívne ceny, čo znamená, že nákupca je platený za odber. S čoraz vyššou implementáciou obnoviteľných zdrojov energie pritom takýchto „anomálií“ v cenotvorbe každým rokom pribúda. Napríklad v SR od začiatku roka 2024 do polovice mája 2024 bola na burze OKTE evidovaná negatívna cena elektriny kumulatívne počas 97 hodín, pričom ďalších 20 hodín bola cena na nule. Vlani negatívne ceny boli za celý rok k dispozícii len počas 90 hodín. Dňa 12.5.2024 pritom v jednu hodinu cena dosiahla dokonca mínus 146 EUR/MWh, čo znamená, že ten, kto v túto hodinu energiu odobral, nielenže ju mal zadarmo, ale dostal za ňu zaplatené 146 EUR za megawatt.

Poľnohospodár si v prípade dynamických cien musí zvážiť aj to, či mu mentálne stojí za to znášať prvky neistoty, ktoré vyplývajú z rýchlo sa meniacich cien energií na spotovom trhu. Predsa len pri ročných kontraktoch s fixnou cenou má farmár lepšiu predstavu o potenciálnych nákladoch na pozberovú úpravu či uskladnenie zrna. Nepochybne je to celé aj o manažmente spotreby energie na farme. Ak je táto zvládnutá a podnik disponuje technológiami, ktoré časovo optimalizujú spotrebu, potom dynamické ceny dávajú zmysel. Pritom je predpoklad, že i v prípade novej vlny nárastu a následnej korekcie cien energií sa môžu dynamické ceny vyplatiť. Nejeden slovenský agropodnik totiž má na tento rok stále zakontrahované ceny elektriny a plynu medzi 100 – 150 EUR/MWh, čo je výrazne viac, za čo sa v roku 2024 tieto energie obchodujú na spote.

 

Celú analýzu si môžete prečítať v AGROMAGAZÍNe 08/2024 na s. 32.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Graf č.1: Vývoj dynamických cien elektriny OKTE (mesačné hodnoty) na SK trhu do júna 2022 do júna 2024 (EUR/MWh).

graf ceny energii AM 07 2024 

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov