tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Už koncom roka 2023 špekulatívny kapitál zrealizoval prvú vlnu optimalizácie svojich pozícií, keď znížil svoje čisté krátke pozície približne o polovicu. Tento krok vyvolal krátkodobý, zato masívny vzostup cien pšenice na burzách, ktoré za pár dní dokázali posilniť o viac ako 10 %.

Predpokladáme, že v prvom polroku 2024 dôjde ešte k ďalšej optimalizácii týchto pozícií, keďže mnohé indície poukazujú na to, že pestovateľské výmery pšenice vo viacerých regiónoch sveta poklesli. A to signalizuje i potenciál nižšej produkcie pšenice v roku 2024 vo svete. Ukrajina medziročne znížila pestovateľské výmery pšenice o 2 %, čo by v kombinácii s nižšími možnosťami investícií do vstupov mohlo stiahnuť tamojšiu produkciu v roku 2024 na dvanásťročné minimum 20,2 mil. ton. Aj Rusko má svoje problémy, napokon dočasný zákaz exportov nafty z Ruska minulú jeseň bol výsledkom skutočnosti, že miestni poľnohospodári mali problémy s dostatkom palív potrebných pre zrealizovanie sejby. Tunajšia pestovateľská výmera ozimných pšeníc má klesnúť medziročne o 3 %, no veľa bude závisieť, koľko pšenice farmári ešte zasejú na jar 2024. No i v Rusku by sme mali vidieť v roku 2024 pokles produkcie (odhady hovoria o poklese o 2 – 3 mil. ton oproti roku 2023). EÚ a Kanadu zase trápilo túto jeseň mokré počasie, ktoré nedovolilo farmárom zasiať pšenicu na celej pôvodne plánovanej výmere. Vypuklý je tento problém hlavne vo Francúzsku, kde výmery klesnú medziročne o 10 %. V celej EÚ by podľa najnovšieho odhadu Európskej komisie mali medziročne stagnovať výmery mäkkej pšenice na 21,8 mil. ha, pričom výmery tvrdej pšenice klesnú o 2 % na 2,2 mil. ha. Náš predpoklad je, že finálna výmera mäkkej pšenice bude ešte o niečo nižšia, keďže sejba nebola sfinalizovaná nielen vo Francúzsku ale aj v Nemecku. V Kanade kvôli počasiu by mali výmery klesnúť o 5 %. Efekt El Nino pritom naberá na sile, čo zvyšuje šance pre slabšiu úrodu pšenice na jar 2024 v Austrálii. Myslíme si, že špekulatívni investori budú na faktor potenciálne nižšej ponuky pšenice v novej sezóne reagovať už v 1.Q. 2024, keď ďalej znížia svoje stávky na pokles cien (krátke pozície), čo by mohlo cenám pšenice na burzách pomôcť mierne posilniť.

Strašiak recesia

Ceny pšenice napriek poklesu ponuky na trhu však budú mať v roku 2024 obmedzený potenciál pre svoj rast a nemožno vylúčiť, že počas žatvy skorigujú dokonca načas ešte pod svoje cenové minimá z roku 2023. Globálna ekonomika totiž pokračuje v spomaľovaní a je možné, že po úspešnom oddialení recesie v roku 2023 sa jej v roku 2024 vo vyspelých ekonomikách už vyhnúť nepodarí. Recesia tak môže utlmiť dopyt po komoditách, tiež výrazne ďalej spomaľovať infláciu, na čo budú mať komodity tendenciu odpovedať poklesom svojich cien. Pšenica by mala zostať vďaka poklesu ponuky v rámci budúcoročnej úrody dominantne imúnna voči poklesu cien, no ak recesia bude silnejšia ako sa očakáva (jej príchod očakávame v lete 2024), i ceny pšenice na MATIFe môžu dočasne skorigovať do okolia 180 EUR/t (MATIF).

Predpokladáme, že na recesiu zareagujú centrálne banky a vlády novým kolom nalievania peňazí do ekonomiky, čo by postupne malo pomôcť cenám komodít znovu naštartovať rastový trend. To si ale bude vyžadovať určitý čas. Či sa to podarí už v roku 2024, bude závisieť od rozsahu ekonomickej recesie. Ktovie, možno budeme mať šťastie a recesiu sa podarí znovu odvrátiť, v takom prípade by cenový pokles pšenice nemal byť výrazný.

Predpokladáme, že ceny pšenice na burze MATIF v 1.Q.24 posilnia k 250 EUR/t, no príchod recesie bude mať postupne tendenciu ceny stlačiť do pásma 180 - 200 EUR/t. S blížiacim sa koncom roka by sa ceny mali mierne zotaviť. 

 

Celú analýzu si môžete prečítať v ročenke AGROBIZNIS 2024 na s. 11.

Ročenka AGROBIZNIS 2024 je súčasťou prvého tohtoročného vydania AGROMAGAZÍNU.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov