tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Vo vlaňajšej edícii ročenky AGROBIZNIS sme skonštatovali, že vstupujeme do novej ekonomickej reality, ktorá rozkýve ceny komodít. Najbližším rokom má dominovať vyššia inflácia, pričom budeme svedkami viacerých vĺn nárastu a následného poklesu inflačných tlakov.

Vyššia inflácia by mala priať vyšším cenám komodít vrátane agrokomodít, no to neznamená, že vysoké ceny tu ostanú nastálo. Inflačný cyklus má svoj vrchol a svoje dno, pričom predpokladáme, že v roku 2024 inflácia skompletizuje prvý cyklus, keď v ňom definitívne vytvorí dno (svoj vrchol dosiahla inflácia v úvode leta 2022). Pri tejto metrike sa pozeráme hlavne na vývoj inflácie v USA, ktorá je najdôležitejšou ekonomikou sveta a okrem toho aj eminentom hlavnej rezervnej meny – amerického dolára. Toto dno bude ale so značnou pravdepodobnosťou sprevádzané príchodom ekonomickej recesie, ktorú sa menotvorcom podarilo v roku 2023 úspešne oddialiť. Recesia bola odvrátená hlavne vďaka dobehu štedrých finančných balíčkov, ktorými vlády cez fiškálnu politiku stimulovali spotrebu a tým aj ekonomickú aktivitu.

Rok 2024 ale bude iný. Vyššie úrokové sadzby centrálnych bánk (centrálne banky v krátkom čase zvýšili základný úrok o 4 až 5 %) totiž potrebujú určitý čas, kým reálne začnú brzdiť prehriatu ekonomiku. Ich „brzdný efekt“ pocítime naplno až v roku 2024. Okrem toho vyššie úroky spomalia aj míňanie (tvorbu dlhu) zo strany vlád, čo bude pôsobiť ako ďalšia brzda ekonomického rastu. V roku 2023 sa tak síce podarilo ekonomickú recesiu oddialiť, no to neznamená, že riziko jej príchodu sa znížilo. Skôr naopak, riziko rastie a je značne pravdepodobné, že recesia príde. Napokon Eurozóna sa už teraz potáca na úrovni nulového rastu, výrazne spomaľuje čínska ekonomika, pričom jediným svetlým bodom so slušným rastom ekonomiky aktuálne ostala už len ekonomika USA. Zatiaľ.

Recesia utlmí dopyt

Blížiaca sa recesia môže ďalej znižovať inflačné tlaky, čo je scenár, ktorý nedáva cenám komodít veľa príležitostí pre svoj vzostup. Skôr naopak, ak udrie recesia, dopyt po komoditách poklesne, čo môže ich ceny ešte viac znížiť. V prípade plodín však tieto majú za sebou už teraz výrazný pokles a i preto predpokladáme, že v roku 2024 napriek recesii bude ich poklesný potenciál obmedzený. S príchodom recesie, ktorú očakávame okolo leta 2024, je však možná tvorba nových cenových miním, ktoré môžu podliezť minimá z roku 2023 o 10 – 15 %. Kľúčovou metrikou v tomto režime sa ale stane výška ponuky komodít na trhu. A tu môže zohrať znovu svoju úlohu geopolitika. Zdá sa, že vojna na Ukrajine postupne dospeje k mierovým rokovaniam, no rozbieha sa nový konflikt na Blízkom východe, do ktorého sú znovu nepriamo zainteresovaní ako USA, tak i Rusko. Rusko je pritom dominantným hráčom, ktorý dokáže ovplyvniť ako ceny ropy, tak i ceny obilnín. Nie je vylúčené, že regulácia produkcie komodít, resp. obchodu s nimi sa tak stane zbraňou, ktorou bude možné dostať „do úzkych“ ekonomiky Západu – teda na komoditách závislé EÚ a čiastočne i USA. Predpokladáme, že druhá inflačná vlna, ktorú očakávame v rokoch 2025 a 2026 bude do značnej miery aj výsledkom reštrikčnej politiky produkcie komodít v Rusku a na Blízkom východe či tovarov a komponentov v Číne, resp. reštrikcií v obchode s týmito komoditami. Druhým významným zdrojom príchodu novej inflačnej vlny budú centrálne banky a vlády, ktoré s príchodom ekonomickej recesie v roku 2024 v záujme stabilizácie ekonomiky (v USA máme prezidentské voľby) znovu začnú nalievať nový kapitál do ekonomiky – tak ako to urobili počas pandémie COVID-19. Tieto dva faktory – teda pokles ponuky komodít na trhu a súčasne nová finančná likvidita v ekonomike rozbehnú druhú vlnu inflácie, pričom rast cien môže mať ambície dokonca prekonať svoje maximum z prvej vlny (medziročná inflácia 9 % v USA v lete 2022) a atakovať métu 10 % a viac. Ceny komodít vrátane agrokomodít tak môžu vzrásť na nové maximá. Toto je však scenár až na roky 2025 a 2026, pričom o výške následnej inflácie rozhodne fakt ako masívne centrálne banky a vlády zareagujú (nalievaním kapitálu do ekonomiky) v roku 2024 na prípadnú ekonomickú recesiu.

 

Celú analýzu si môžete prečítať v ročenke AGROBIZNIS 2024 na s.4.

Ročenka AGROBIZNIS 2024 je súčasťou prvého tohtoročného vydania AGROMAGAZÍNU.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov