tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Levický okres je špecifickým v tom, že v ňom hospodári veľké množstvo drobných farmárov. Jedným z nich je aj Matúš Kúdela z obce Čajkov.

Obec Čajkov leží pod najjužnejšou časťou Štiavnických vrchov, na ktorých sa rodí kvalitné hrozno a ktoré zhodnocujú známi slovenskí vinári v kvalitný mok. My však predstavíme mladého hospodára Ing. Matúša Kúdelu obrábajúceho výhradne ornú pôdu. Mimochodom Čajkov a susedná obec Nová Dedina sú sídlom až 14 úspešných farmárov, z ktorých sme niektorých predstavili aj na stránkach nášho časopisu.

Nás teší, že opäť dávame priestor mladému človeku s vášňou pre poľnohospodárstvo. Matúš Kúdela postupne preberá rodinné hospodárstvo založené a rozvíjané jeho starým otcom a otcom, obaja Pavlovia, a to od roku 1993. Opraty preberal najskôr ako traktorista a v súčasnosti už plne rozhoduje o riadení.

Priemerná veľkosť parcely 12 ha

„Hospodárim na 520 ha ornej pôdy, rozdelenej na 44 parcelách s veľkosťou od 1 do 53 ha. Pôda leží v katastroch siedmich obcí levického okresu. Najvzdialenejšia parcela leží od Čajkova 30 km,“ predstavuje na úvod Ing. Kúdela.

Čajkov sme navštívili na konci októbra počas hustého dažďa, za deň spadlo až 60 mm zrážok. Našťastie pre hospodára, chotár v roku 2023 v podstate už uzatvorili, nevykonali len herbicídne ošetrenie pšenice a v poradí už druhé regulovanie rastu repky. Práve prerastanie repky považuje mladý hospodár za najväčšie negatívum rekordne teplého októbra.

Výborná repka

Levickí farmári spod Štiavnických vrchov pestujú hlavne plodiny ako repka, pšenica a jačmeň. Niežeby iné nevedeli, ale divá zver rozhoduje za nich. K veľkým zvieratám sa v poslednom období pridávajú aj tie menšie – hraboše. Túto zimu bude aktuálna aj chemická ochrana.

„Repka je mojou najobľúbenejšou a najrentabilnejšou plodinou,“ hovorí Ing. Kúdela a pokračuje: „Priemerná úroda sa pohybuje stabilne nad 4 t, tento rok sme zožali dokonca 4,5 t z hektára.“ V sezóne 2023/2024 ju zasial až na 220 ha, posledné hektáre v termíne 22.8.

Hybridný jačmeň

Repka sa prejaví aj v nasledovných sejbách ako výborná predplodina, napríklad aj pre ozimný jačmeň v hybridnej forme. V minulom roku ho dopestoval s výbornou priemernou hektárovou úrodou 8,65 t na výmere 70 ha. Podobnú výmeru osial aj túto jeseň.

Napriek výborným pestovateľským výsledkom hospodár prehodnotí po tejto sezóne jeho pestovanie. Na trhu je totižto pretlak kŕmneho jačmeňa pôvodne pestovaného ako sladovnícky, ktorý decimovali choroby.

Doplňme ešte, že pestuje aj na 120 ha pšenicu a na parcelách vzdialenejších od lesov občasne aj kukuricu. Vo všeobecnosti uprednostňuje oziminy.   

Príprava pôdy pod 4,5 t repky

Pestovanie zvyčajne troch plodín unifikuje obrábanie pôdy. Základom, či už pod repku alebo obilniny, zostáva podmietka strojom Lemken Rubin 10 so záberom 6 m.

Po obilninách pod repku podmieta pred príchodom zrážok, aby vlaha stimulovala výdrv ku klíčeniu. Osvedčilo sa podrývanie strojom Maschio Gaspardo Artiglio do hĺbky 30 – 35 cm. Jeho výhodou je nakyprenie v celom profile pôdy, ale aj likvidácia vzídených burín na povrchu. Následne v Čajkove ešte valcujú cambridgskými valcami. Buriny tesne pred sejbou likviduje ešte Lemken Rubin 10.

Naopak, po repke čaká na vzídenie výdrvu a až následne podmieta. Šetrí tak jednu pracovnú operáciu. Nasleduje kyprenie strojom Horsch Terrano do pracovnej hĺbky asi 20 – 25 cm a následná sejba obilnín sejacím strojom. Sejbu repiek aj obilnín vykonáva osvedčený stroj Horsch Pronto.             

Je menší farmár efektívnejší?

Farmári v okolí Tlmáč a Levíc sa zameriavajú na pestovanie obilnín. Ich ekonomiku v časoch nízkych cien dokážu ovplyvniť len znižovaním nákladov. Vie to aj Ing. Kúdela: „Agrotechnické operácie robíme v optimálnom termíne za ideálnych vlahových podmienok.“ Vtedy sa dosahuje nižšia spotreba nafty a šetrnosť k štruktúre pôdy a vtedy ani nepozná voľno a pracuje takmer nonstop.

Výhoda menších farmárov je aj v ich oveľa vyššej časovej flexibilite nezviazanej zákonníkom práce, napríklad pri ochrane rastlín.

 

Celý článok nájdete v časopise Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve 12/2023 na stranách 14–15. 

Časopis Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve si môžete predplatiť tu.

Marián Kukučka

Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve

 

Na hlavnej snímke: Ing. Matúš Kúdela dosahuje v repke výborné výsledky.

1

 

2

 

3

 

5

     

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov