tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Búrlivý vývoj digitálnych technológií v ostatných desaťročiach smeruje k neustálemu hľadaniu nových pokrokových metód, ktoré sa dokážu lepšie prispôsobovať prírodným a ekonomickým podmienkam.

Tento trend sa nevyhýba ani vinohradníctvu, kde sa pestovatelia viniča čoraz častejšie stretávajú s dvoma termínmi - Precision Viticulture (precízne vinohradníctvo) a Smart Viticulture (inteligentné vinohradníctvo).

 

Obidva termíny sú spojené s využívaním najmodernejších technológií a elektroniky pri obhospodarovaní viníc a umožňujú presné riešenie pestovateľských požiadaviek a minimalizáciu pestovateľských rizík na konkrétnych pozemkoch. Inteligentné vinohradníctvo je založené na využívaní najmodernejšej techniky a softwarových technológií s cieľom uľahčenia pracovných operácií, zníženia spotreby pohonných hmôt a celkovej minimalizácii nákladov na produkciu.

Precízne vinohradníctvo zahŕňa najnovšie technológie, ktoré umožňujú prispôsobenie vybraných pracovných operách, napr. hnojenia, aplikáciu pesticídov, zberových operácií aj s ohľadom na variabilitu obhospodarovaných pozemkov a porastov. Tento perspektívny spôsob hospodárenia je podporovaný dvoma systémami - GPS (globálny pozičný systém) a GIS (geografický informačný systém).

Celý príspevok si môžete prečítať v novom čísle časopisu Sady a Vinice, 5-6/2016.

Časopis Sady a vinice si môžete objednaťsady-a-vinice

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov