tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

So zvyšujúcim sa počtom živo narodených prasiatok vzniká problém, ako ich odchovať, ak ich počet vo vrhu prevyšuje reálny počet funkčných ceckov prasnice.

Pri odchove nadpočetných prasiatok sa využívajú technické zariadenia nahrádzajúce prasnicu, v ktorých sa niekoľkodňovým prasiatkam podávajú mliečne náhrady. Jedným zo zariadení na umelý odchov prasiatok v pôrodnici je záchranný systém využívajúci inkubátory,ktoré sa umiestňujú nad pôrodnými kotercami. Sú určené pre odchov 12 prasiatok už od 2. dňa veku, avšak v praxi sa uprednostňuje vek 3 - 4 dni. Tento efektívny spôsob odchovu funguje na báze mliečnej zmesi a dvoch špeciálnych krmív, ktoré sa svojím zložením veľmi približujú k nutričným požiadavkám malých a slabých prasiatok. Tekutá mliečna zmes sa prasiatkam podáva ad-libitne patentovanými napájačkami. Ďalšie dve krmivá sa skrmujú v suchom stave. Takto odchovávané prasiatka sa s ostatnými stretávajú až pri odstave. V krajinách Európskej únie sa doposiaľ nainštalovalo okolo 2 000 záchranných inkubátorov. Ich využívaním sa zaznamenalo nielen zvýšenie počtu odstavených prasiatok o viac ako 0,5 na jednu prasnicu a vrh, ale aj zvýšenie ich živej hmotnosti a zníženie úhynu, čo poukazuje na lepšiu životaschopnosť a zdravotný stav odchovaných prasiatok.

 

V praxi sa uplatňuje aj systém odchovu, v ktorom prasiatka zostávajú spolu s prasnicou, pretože patentovaná napájačka na náhradné mlieko sa umiestňuje do každého pôrodného koterca k ciciakom. Inovované zloženie mliečnej zmesi presne zodpovedá požiadavkám metabolizmu prasiatok, čím sa zvyšuje ich schopnosť prežitia a rastu. Prasiatka majú k mlieku ad-libitný prístup od 2. do 14. dňa veku. Novinkou je inovované tekuté predštartérové krmivo, ktoré sa začína podávať už od 12 dňa života prasiatok a skrmuje sa až do ich odstavu. Týmto spôsobom odchovu je umožnené každému prasiatku uspokojiť svoje nutričné potreby a dosiahnuť vysokú mieru rastu aj bez materského mlieka prasníc. V dôsledku zvýšenej hmotnosti a lepšieho zdravotného stavu prasiatok vo vrhu sa produktivita prasníc v chove môže zvýšiť až o 30 %. Pod pojmom produktivita prasníc sa rozumie hmotnosť zdravých odstavčiat vo veku 10 týždňov na prasnicu a rok. Uvedený systém odchovu aj so špeciálnym kŕmnym konceptom mali možnosť vidieť chovatelia aj na tohtoročnom medzinárodnom veľtrhu Techagro v Brne.

Ing. Ľubomír Botto, CSc., Ing. Peter Demo, PhD.

NPPC – VÚŽV Nitra 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov