tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Piatok 18.oktobra 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Prinášame vám úryvok z rozhovoru s generálnym riaditeľom PPA Ing. Marekom Čepkom.

Azda najväčšou témou v rámci SPP ostatné mesiace bolo meškanie vyplácania priamych platieb. Podarilo sa napokon misiu splniť a vyplatiť priame podpory v riadnom termíne?

K 30.6.2024 sa nám podarilo vyplatiť 96,8 % z obálky určenej pre priame podpory. Takisto sme vyčerpali za príslušnú kampaň na 95,5 % aj zdroje z II. piliera. Týmto sa nám podarilo úspešne sa vyhnúť finančným korekciám. Z pohľadu rozhodnutí sme vydali v rámci kampane 2023 14 273, pričom celkovo vo všetkých intervenciách sme ich vydali 53 224.

Aké faktory stáli za meškaním vyplácania priamych podpôr?

Tým, že kampaň 2023 bola prvá v rámci novej SPP, SR musela pristúpiť k úplne novej metodike poskytovania priamych podpôr. Bolo potrebné pripraviť celý rad opatrení na to, aby PPA bola schopná a pripravená vyplatiť v štandardných termínoch priame podpory. To sa neudialo, čo spôsobilo to, že výplata priamych podpôr bola realizovaná v neskoršom období ako boli poľnohospodári zvyknutí. Dôvody boli jednak na strane predchádzajúceho vedenia ministerstva, kde sa prijal Strategický rámec novej poľnohospodárskej politiky. Bývalé vedenie PPA vydalo pokyn, že bez definitívneho prijatia legislatívy agentúra nebude robiť žiadne kroky. Okrem toho vzhľadom na to, že sa menili podporné schémy, bolo potrebné preprogramovať a pripraviť na vyplácanie nových podporných schém program IACS. Nová SPP priniesla množstvo noviniek pre poľnohospodárov a takisto aj pre samotnú PPA. Súhra týchto okolností a nezodpovednosti následne viedli k tomu, čo nastalo. Avšak dnes môžem povedať, že som hrdý na všetkých svojich kolegov na PPA, že sa nám napriek všetkému podarilo napokon výplatu podpôr dotiahnuť do úspešného konca. Za to im úprimne ďakujem. Ďakujem aj pánovi ministrovi Takáčovi ako aj pánovi premiérovi za to, že aktívne pristupovali k vyriešeniu tohto problému, čím dokázali, že poľnohospodárstvo je po dlhých rokoch opäť jednou z priorít vlády. Taktiež ďakujem samotným poľnohospodárom za trpezlivosť a zároveň ich chcem ubezpečiť že takáto situácia sa už nebude opakovať.

Doteraz platilo, že priame platby za príslušný rok boli v dominantnej miere vyplácané do konca tohto roka. Bol minulý rok anomáliou alebo sa musia farmári reálne pripraviť na to, že vyplácanie priamych platieb sa odteraz bude natrvalo realizovať v širšom časovom okne ako boli farmári zvyknutí? Ako to bude s harmonogramom vyplácania ďalších platieb z II. piliera, resp. štátnej pomoci?

Za kampaň 2024 už plne zodpovedáme my a nie sme odkázaní na zlé manažérske rozhodnutia z minulosti. Naším cieľom je vytvoriť si partnerský vzťah medzi žiadateľmi – poľnohospodármi a ministerstvom a PPA, tak aby sme si mohli navzájom dôverovať. Po prvýkrát v histórii sme dopredu zverejnili časový harmonogram vyplácania jednotlivých podporných schém, takže dnes už poľnohospodári vedia, aký je  harmonogram, podľa ktorého budeme postupovať. Momentálne sa venujeme tomu, aby sme odstránili z procesov všetky byrokratické náležitosti, aby celý proces od podania žiadosti až po jej schválenie bol pre poľnohospodárov čo najjednoduchší. Harmonogram vyplácania platieb je pre poľnohospodárov kľúčový. Vďaka tomu, že poľnohospodári majú túto informáciu, môžu si nastaviť svoje finančné plány a cash flow. Bola zásadná chyba, že bývalé vedenie ministerstva a PPA neupozornilo dostatočne včas na to, že PPA nie je pripravená na vyplácanie podpôr v kampani 2023, čo priviedlo viacerých poľnohospodárov do finančných problémov. Aj preto chceme v kampani 2024 robiť veci inak. V kampani 2024 budú nosným prvkom vyplácania priamych podpôr zálohové platby. SR v minulosti nevyužívala dostatočným spôsobom preddavky. Jednak ich nevyužívala vo všetkých schémach, kde to bolo možné a tiež nevyužívali opodstatnené percentá z celkovej výšky pri jednotlivých schémach. Preto sme si povedali, že všade, kde nám to Európska komisia dovolí, tam použijeme zálohové platby. Zároveň hovoríme, že ich využijeme v maximálnej možnej miere. Napríklad v minulosti pri platbe BISS bola poskytnutá zálohová platba len do výšky 50 % a súčasne všetci tí, ktorí boli v kontrole, túto zálohu nedostali. Pre kampaň 2024 sme sa rozhodli, že určíme percento zálohových platieb aj pre tie podniky, ktoré budú vybraté do kontroly.

Zálohové platby na priame podpory teda budú môcť poľnohospodári získať už na jeseň?   

Áno, preddavky budeme tento rok vyplácať na konci októbra. Myslím si, že i poľnohospodárska obec vníma celú vec pozitívne. Už dnes na PPA robíme opatrenia, aby sme predišli meškaniu vyplácania podpôr. Jednak vyberáme kontrolnú vzorku skôr, čím nebudeme brzdiť ďalšie procesy ako tomu bolo v minulej kampani, a súčasne sme nadviazali úzku spoluprácu s ďalšími organizáciami pod ministerstvom ako sú ÚKSÚP či ŠVPS, kde budeme delegovať viacej spoločných kontrol ako v minulosti. Chceme, aby kontroly boli efektívne, preto ich budeme spájať. Ak má napríklad veterinár naplánované u poľnohospodára nejaké svoje kontroly a zároveň aj my budeme mať naplánovanú kontrolu v tomto podniku, spojíme ich tak, aby sme poľnohospodárov čo najmenej obťažovali, aby sme si nepýtali viackrát tie isté podklady. Snažíme sa pozerať na všetko prakticky s cieľom urobiť kontroly rýchlo a efektívne, aby sme následne mohli vyplácať podpory čo najskôr. Čiže zefektívnenie vykonávania kontrol je okrem zálohových platieb kľúčovým faktorom, ktorý nám následne umožní čo najrýchlejšie vydať rozhodnutia a tým vyplatiť priame platby v plnej výške. Takže podľa plánu v decembri by sme už mali administrovať rozhodnutia s cieľom vyplatiť prevažnú časť priamych platieb v 1.Q. 2025. Samozrejme, niektoré intervencie majú svoje špecifiká ako napríklad Dobré životné podmienky zvierat či platby pre mladých farmárov, kde musíme dodržať buď retenčné obdobie či iné záväzky, ktoré sú naviazané na konkrétny dátum a teda k vyplácaniu týchto podpôr sa vieme dostať až v apríli či máji nasledujúceho roka. Ale o tom poľnohospodári vedia už teraz. Stále zároveň platí že termín na vyplatenie priamych podpôr je 30.6.

 

Celý rozhovor nájdete už čoskoro v AGROMAGAZÍNe 08/2024 na s.20-22.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Za rozhovor poďakoval D. Karkulín

Snímka: M. Dukes

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov