V spoločnosti AGROMARKT Nýrovce úspešne pokračuje ďalšia generácia v šľapajách svojich rodičov. Podnik rozvíjajú s výbornými výsledkami, popritom myslia aj na výrobu tradičných domácich potravín, predávaných v Gazdovskom dvore, kde sa riadia heslom „Radšej menej a kvalitnejšie“.
História podniku
„Firmu založil môj otec Ján Poduška spolu so svojim spoločníkom Eugenom Antalom v roku 1999, na mieste bývalého poľnohospodárskeho podniku, ktorý sa dostal do úpadku,“ hovorí na úvod Ján Poduška, jeden z konateľov.
Tradičné domáce potraviny
Živočíšnu výrobu v súčasnosti v Nýrovciach zastupuje chov ošípaných, hydiny a bažantov. „Zrekonštruovali sme chátrajúce objekty po predošlom podniku, s cieľom vybudovať taký menší, ale o to pestrejší chov zvierat. Podali sme si aj projekt v tom čase, ten nám žiaľ neprešiel, napriek tomu sme do toho investovali,“ spomína Ján Poduška na začiatky zaujímavej myšlienky produkovať tradičné domáce potraviny, a následne ich predávať priamo z farmy menším odberateľom.
Gazdovský dvor
V Nýrovciach si tento rok pripomenuli 10. výročie prevádzky Gazdovského dvora. „V roku 2014 sme do zrekonštruovaných priestorov umiestnili prvé zvieratá. Od začiatku kŕmime len našim vlastným vyprodukovaným krmivom bez GMO, máme tak oveľa lepší dohľad nad kvalitou,“ vysvetľuje Ján Poduška.
Základom je chov ošípaných, zameraný na koncových spotrebiteľov, teda zvieratá dochovávajú do jatočnej hmotnosti 200 kíl, čo je požiadavka pre domáce zabíjačky. Zápach z chovu vyriešili hlbokou podstielkou, na ktorú aplikujú prírodné baktérie.
Čerstvé a chutné mäso
Ďalším produktom Gazdovského dvora sú brojlerové kurčatá, podľa požiadaviek mesačne 100 až 200 kusov. „Kurčatá robíme vyslovene na objednávku, pre už vybudovanú stabilnú klientelu. Máme schválený predaj z dvora, a keď sa nám nazbierajú objednávky, urobíme porážku a ľudia si prídu pre očistené vychladené kurčatá,“ hovorí Ján Poduška.
Do zásoby nerobia, kurčatá sú tak čerstvé, čo oceňujú zákazníci, ktorí si zvykli na kvalitné mäso z Nýroviec. Samozrejme, v tomto prípade sa nemusíme baviť o žiadnom zrýchlenom výkrme, zvieratá rastú prirodzene, následne sa to prejaví v znamenitej chuti a štruktúre mäsa. Pri porážke majú kurčatá hmotnosť 2,5 až 5 kilogramov.
Ďalšie produkty z Gazdovského dvora
V Gazdovskom dvore je možné zakúpiť aj vajcia od nosníc z voľného výbehu na čerstvom vzduchu. „V začiatkoch sa nám predávalo ťažšie, ľudia o nás nevedeli, ale už po krátkom čase sa to rozbehlo tak ako sme si predstavovali. V drvivej väčšine prípadov sa stáva, že ak k nám príde niekto nový, stáva sa našim pravidelným zákazníkom,“ teší Jána Podušku záujem ľudí, ktorým vlastne oceňujú aj ich snahu a prácu.
Súčasťou chovateľského programu sú tiež bažanty, nachádzajúce sa v objektoch bývalého chovu dobytka, na ploche jeden a pol hektára. Ročne odchovajú až 10 tisíc bažantov, najmä pre poľovnícke združenia, ale ponúkajú aj možnosť kúpy už očisteného a vychladeného bažanta po porážke.
Pestovateľské zameranie
Najvýraznejšie zastúpenie v osevnom postupe majú na miestnych poliach obilniny, ozimná pšenica na takmer 300 hektárovej ploche a na podobnej výmere aj jačmeň. „Špecializujeme sa v obilninách len na potravinársku mäkkú pšenicu a sladovnícky jačmeň,“ hovorí Ján Poduška. AGROMARKT je aj známym výrobcom osív, vo vlastných priestoroch produkciu tiež finálne vyčistia a zabalia.
„Pri jačmeňoch množíme aj vyššie stupne, teda robíme osivo určené na ďalšie množenie pre pestovateľov,“ dopĺňa Ján Poduška. Z celkovej výmery sejú 50 až 60 hektárov ozimný jačmeň, zvyšok jarný jačmeň, ale z toho približne 70 hektárov sejú už na jeseň, s čím majú niekoľko ročné skúsenosti. Pri dlhodobom porovnávaní im vychádza jarný jačmeň siaty na jeseň o 1 až 1,5 t/ha v priemere s lepšou úrodou, oproti jarnej sejbe. Nýrovce sú tiež známym miesto sladovníckeho poľného dňa, organizovaného v spolupráci so spoločnosťami Heineken a Limagrain.
Celý článok nájdete v AGROMAGAZÍNe 11/2024.
Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.
Štefan Ščecina, AGROMAGAZÍN
Na hlavnej snímke: Ing. Ján Poduška, konateľ AGROMARKT – Nýrovce, s.r.o.