tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Od roku 2010 sú významnými producentmi rajčín na Slovensku aj baníci z hornonitrianskych baní.

Teplo z termálneho vrtu, ktoré prevyšuje potreby ohrevu vzduchu v bani, je využívané na vykurovanie priestorov nového skleníka. Systém hydroponického pestovania pochádza z Izraela, pričom samotná konštrukcia má pôvod v Holandsku. Pri plánovaní stavby vybudovali technologické zázemie pre 3 hektáre skleníka, avšak z určitej opatrnosti sprevádzkovali len polovicu, s tým že druhý 1,5 hektárový skleník, z ktorého výstavbou už začali, dobudujú až po nadobudnutí skúseností. Nosnou odrodou „baníckych“ rajčiakov je strapcová odroda Levanzo F1. Rastliny, podobne ako aj ovocné dreviny, sú vrúbľované na podpník. Tie rajčiakové sú určené pre podmienky hydroponického pestovania. V minulom roku vysádzali 26 tis. koreňov s dvomi výhonmi. Okrem spomínanej odrody skúšajú aj nové odrody akými sú napr. Endeavour, Bonaparte a veľkoplodú odrodu Tomala, zväčša po 300 až 400 kusoch. Celková produkcia skleníka sa pohybuje ročne na úrovni 800 ton strapcových rajčín. Trh je však neúprosným nepriateľom aj v prípade tejto plodiny. Predpokladaná realizačná cena rajčín v roku 2011 bola na úrovni 1,15 eur za kilogram. V Novákoch nastavili cenu na 1,04 eur, reálna realizačná cena však skončila na 85 centoch. Veľký podiel na tomto degresívnom cenovom vývoji malo podiel obmedzenie dovozu do Ukrajiny a Ruska, a tým prebytok rajčín na stredoeurópskom trhu. V rámci odbytu využívajú viaceré kanály. Spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza a.s., zamestnáva viac ako 4000 zamestnancov, ktorých občerstvovanie má na starosti veľká sieť podnikových jedální a bufetov, do ktorých putuje nemalá časť produkcie. Druhou cestou je vlastná predajňa v ktorej minulý rok predali 75 ton. Dobré skúsenosti majú aj so sieťou predajní Coop Jednota, ktorých je v regióne 66. Do všetkých týchto predajní sú distribuované rajčiny v 100% zrelosti, čo znamená že v jeden deň sú pozbierané a odvezené do predajne a už na druhý deň ležia na pultoch. Horšia situácia je so supermarketmi, ktoré nielenže požadujú nižšiu zrelosť kvôli dlhej preprave, preskladňovaniu a trvanlivosti, ale majú tendencie zmiešavať na pultoch rajčiny od viacerých dodávateľov.
Ing. Tomáš Baran

Celú reportáž si môžete prečítať v nasledujúcom vydaní časopisu Naše pole

Časopis Naše pole si môžete objednať na nase-pole

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov