Do rodinnej farmy v Michale na Ostrove nás priviedli vynikajúce dlhodobé pestovateľské výsledky v súťaži NAJ naše pole, predovšetkým v jarnom jačmeni a kukurici siatej.
Rodinné firmy Mayerranch a Mayerfrucht založil nebohý Ing. Ľudovít Mayer a úspešne v ňom pokračujú synovia Ľudovít a Ján a zať Ladislav Pálmay. Všetkých môže tešiť, že poľnohospodárstvo sa stalo koníčkom aj pre nasledujúcu generáciu, všetko študentov stredných poľnohospodárskych škôl a SPU v Nitre.
Úspech v podnikaní postavili na poctivej zanietenej práci všetkých členov rodiny a iba dvoch stabilných zamestnancov v živočíšnej výrobe. Vsádzajú na zdravý sedliacky rozum zosúladený s modernou technikou. V mnohom idú proti prúdu, ale s cieľom vyjsť požiadavkám rastlín v čo najvyššej miere.
Pohľad na strojové vybavenie farmy. Nové stroje sú prstové brány Horsch Cura či kombajn John Deere T 660i.
Symbióza
A že rastliny počúvajú dobre, ukazujú dlhodobo stabilné a vysoké úrody viacerých plodín. Uveďme, že v minulom roku dosiahli 8,22 t úrodu jarného jačmeňa, 11,77 t kukurice na zrno a 8,44 t pšenice ozimnej.
A ako zdôvodňujú Mayerovci vysoké úrody? „Maštaľný hnoj. Ten je pre nás lacný zdroj živín a organickej hmoty,“ vysvetľuje Ján Mayer. Živočíšnu a rastlinnú výrobu chápu ako celok, ktorý sa vzájomne pozitívne ovplyvňuje. Ani nechcú rátať náklady pre oba sektory výroby zvlášť, ako by to urobil azda každý ekonóm. Za číslami ale nie je vidieť, že krmoviny prerušujú sled obilnín a že maštaľný hnoj zvyšuje úrodnosť pôdy a následne aj profit rastlinnej výroby.
Na rozhadzovači Perard oceňujú odolnosť a kvalitnú prácu. Všetky stroje na dvore majú vzorne udržiavané.
Chov výkrmových býkov
Tradíciou v Michale na Ostrove je výkrm býkov. Maximálnu kapacitu ustajňovacích priestorov 600 zvierat napĺňajú zakaždým. Mnohoročné skúsenosti s chovom im ukázali, že v ich podmienkach sa najlepšie darí plemenu slovenské strakaté. Chovatelia si pochvaľujú jeho nenáročnosť, odolnosť a slušné osvalenie.
Býkov nakupujú od dlhodobých partnerov zo severu Slovenska a odchovávajú ich do veku 24 – 28 mesiacov a hmotnosti 700 – 800 kg v závislosti na dopyte. Jatočné zvieratá predávajú stabilnému obchodnému partnerovi – bitúnku na juhu Slovenska.
Býkov vychovávajú do hmotnosti 700 – 800 kg. Zvieratá nakupujú od chovateľov zo severu Slovenska. Zameriavajú sa na slovenský strakatý dobytok.
Počúvajú pôdu
Ako obrábajú pôdu úspešní poľnohospodári? Mayerovci hovoria len to, čo všetci vedia, ale málokto to dodržuje – obrábať pôdu v optimálnom stave. Rodinná spoločnosť s viacerými zanietenými ľuďmi to má oveľa jednoduchšie ako veľké firmy.
So zapracovaním strniska po zbere sa neponáhľajú. Alternujú do X orientované tanierové náradie Kuhn Discover s radličkovým Horsch Tiger. Na druhý menovaný osadili aj sejačku na prísev. Ako medziplodina sa im osvedčila repka z osiva vlastnej produkcie. Založenie porastu je lacné a repka rastie rýchlo. Hmotu zapracovávajú pluhom s predplúžkami.
„Úspech v pestovaní jarného jačmeňa spočíva v optimálnom termíne sejby. Pôda musí byť suchšia, jačmeň sa nesmie „zamazať“,“ potvrdzuje znalosti skúsených agronómov Ľudovít Mayer. Túto jar začali so sejbou už 6. februára a kvôli dažďom ju na dva týždne prerušili.
Radličkové aj tanierové náradie má miesto v hospodárení. Prikrytá sejačka na prísev na Horsch Tiger najčastejšie seje vlastné osivo repky.
Novo založený ovocný sad
V rodinnej spoločnosti začali podnikať pred viac ako 30-timi rokmi s pestovaním zeleniny. K špeciálnej výrobe, ale už ovociu, sa vrátili v uplynulom roku založením 7 ha sadu. Vysadili slivky, broskyne, jablone, hrušky s plánovaným využitím pre výrobu ovocných destilátov. Vyskúšajú aj zhodnotenie produkcie samozberom. Väčší spon bez vedenia napovedá, že ambíciou nie je intenzívne obhospodarovanie. Rez zverujú špecializovanej firme, zber plánujú striasačmi.
Rodinné podnikanie, ktoré založil Ľudovít Mayer, začnú postupne preberať jeho vnuci. Príklad pracovitosti a zdravého úsudku, ktorý dostali od svojich rodičov, je jedným z predpokladov úspešnosti začatej tradície.
Novo založený ovocný sad s budúcim využitím pre výrobu ovocných destilátov prípadne samozber.
Celý článok, s viac ako 2-násobným rozsahom, nájdete v aktuálnom čísle časopisu Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve na stranách 10 – 11.
Časopis Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve si môžete predplatiť tu.
Marián Kukučka, Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve
Na hlavnej snímke: Rodinné podnikanie v Michale na Ostrove – zľava Ľudovít Mayer, jeho dvaja synovia Ľudovít a Christopher, Ladislav Pálmay mladší a starší a Ján Mayer.