tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) denne vypláca priame platby za kampaň 2023. Vďaka zavedeniu nových procesov, intenzívnemu úsiliu a spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) sa finančná podpora dostáva k slovenským poľnohospodárom.

PPA zvýšila efektivitu a rýchlosť vyplácania priamych platieb,“ hovorí generálny riaditeľa PPA Marek Čepko. V rámci základnej podpory príjmu na plochu (BISS) je vydaných 73,72 % rozhodnutí, pri prepočte na absolútne čísla ide o 10 755 vydaných rozhodnutí z celkového počtu 14 588.

Od ostatnej tlačovej konferencie na ministerstve pôdohospodárstva (8.2.2024) sme ku koncu marca vydali rozhodnutia v objeme 143 mil. €. Celkový objem vydaných rozhodnutí za kampaň 2023 vrátane záloh tak aktuálne prekročil 266 mi. €,“ dodáva generálny riaditeľ Čepko.

Z toho 224 miliónov je už priamo na účtoch poľnohospodárov, rozdiel je v procese vyplatenia finančných prostriedkov, ktorý môže trvať až niekoľko dní od vydania rozhodnutia po vyplatenie. Vedenie PPA by rado aj touto cestou apelovalo na poľnohospodárov, aby si kontrolovali elektronické
a poštové schránky a dostali tak finančné prostriedky na účty čo najskôr.

Oneskorené vyplácanie priamych platieb v porovnaní s minulými rokmi vzniklo v dôsledku nepripravenosti PPA na novú spoločnú poľnohospodársku politiku. „Všetky platby oprávneným žiadateľom však budú vyplatené v čo najskoršom možnom termíne,“ ubezpečil Čepko a ohradil sa voči medializovaných nepravdám, podľa ktorých hrozí prepadnutie stoviek miliónov eur.

PPA si cení trpezlivosť a porozumenie poľnohospodárov v tejto náročnej dobe. Zaväzujeme sa pokračovať v našom úsilí transformovať PPA na modernú inštitúciu slúžiacu poľnohospodárom,“ dodal generálny riaditeľ PPA Marek Čepko.

 

Tlačová správa MPRV SR

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov