Štvrtok 12.decembra 2024, meniny má Otília, zajtra Lucia

V druhom diskusnom bloku konferencie Ako ďalej slovenské bravčové? sa stretli štátny tajomník MPRV SR Jozef Smatana, pracovníčka NPPC-VÚŽV Nitra Martina Gondeková, ústredný riaditeľ ŠVPS SR Martin Chudý. Moderátorom diskusie bol opäť Martin Jurčo.

V súvislosti s africkým morom ošípaných uviedol štátny tajomník rezortu Jozef Smatana, že kompetentní robia všetko pre to, aby sme situáciu zvládli vlastnými silami a nemuseli volať na pomoc napr. armádu, ako to bolo v susednej českej republike. Pokračuje sa v opatreniach, ktoré sa ukázali ako účinné (napr. zástrelné pre poľovníkov).

Na jeho slová nadviazal ústredný riaditeľ ŠVPS SR, ktorý zdôraznil, že sme v celkom inej situácii ako na začiatku, keď sa niektoré opatrenia prijímali doslova za pochodu. Aj vďaka tomu sme v rámci EÚ vnímaní ako seriózni partneri, na ktorých sa dá spoľahnúť. Našou devízou je okrem odbornosti aj transparentnosť a z monitoringu stavu boja s týmto nebezpečným ochorením zo strany EK zatiaľ vždy vyplynuli len drobné výhrady. K otázke otvorenej Martinou Gondekovou (trvanlivosť vákuovo baleného bravčového mäsa) poznamenal, že táto problematika nie je v rámci EÚ legislatívne „ošetrená“. Ak však výrobca garantuje kvalitu aj počas takto dlhého obdobia, zrejme ju dokáže zaručiť. Odbyt bravčového mäsa z reštrikčných zón II a III je legislatívne ošetrený a nie je dôvod na obavu z jeho kvality. Pokiaľ ide o zónu III (s výskytom AMO aj pri domácich ošípaných), tu je potrebné povedať, že predmetné opatrenia sú prijímané najmä z dôvodu zabránenia šírenia nákazy. Sú nastavené tak, aby sa mäso z nakazených zvierat nedostalo do distribúcie. Do tej sa môže dostať mäso z chovov susediacich s ohniskom výskytu AMO, ktoré sú pod pravidelnou kontrolou a majú negatívne výsledky testov na prítomnosť predmetného vírusu. V rámci sledovania kvality v produkčnom reťazci potravín plánuje slovenská veterinárna autorita zintenzívniť tzv. kontroly na cestách. Tiež si chce „posvietiť“ na predaj potravín s neznámym pôvodom vstupnej suroviny a kvalitou pracovných postupov, ktoré sú ponúkané prostredníctvom sociálnych sietí, resp. rozličných inzertných portálov. V súvislosti s touto problematikou je na programe dňa aj úprava legislatívy, ktorá by tieto aktivity prísne regulovala.

Martina Gondeková na margo svojej prezentácie pripomenula, že okrem čerstvosti treba pri slovenskom mäse zdôrazniť jeho vysokú kvalitu, ktorá vyplýva z jej viacnásobnej kontroly v celom produkčnom reťazci. Tento atribút by mal byť neoddeliteľnou súčasťou marketingovej kampane na zvýšenie podielu slovenského bravčového mäsa na našich pultoch. V súvislosti s konzumáciou červeného mäsa tiež pripomenula, že ho Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) doslova nešťastne zaradila medzi možné karcinogény do jednej skupiny spolu s kávou alebo motorovou naftou. Červeného mäsa sa netreba báť, treba sa ho naučiť jesť s mierou.

 

Spracoval Marián Dukes, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov