tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ceny plodín si ostatný týždeň pripisovali v dominantnej miere zisky. Predovšetkým cenám repky na MATIFe pomohlo, že euro voči doláru oslabovalo.

Na burze MATIF medzitýždenne ostali ceny pšenice bez zmeny, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 204 EUR/t. Nová úroda (septembrový kontrakt 2024) sa obchoduje za 216 EUR/t. Kukurica medzitýždenne posilnila o 4 EUR/t na 196 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne pridala 17 EUR/t, čo ju poslalo na dnešných 460 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 10 EUR/t na dnešných 423 EUR/t. O 24 EUR/t vzrástla cena austrálskej repky a to na cenu 444 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne cena mäkkej pšenice v USA stagnovala na aktuálnych 191 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne posilnila o 2 EUR/t na 160 EUR/t a sója si pripísala zisk 1 EUR/t, čo ju poslalo na cenovku 401 EUR/t.

Pšenica

Ceny pšenice na MATIFe sa ostatný týždeň pohybovali v prevažne bočnom cenovom pásme. Nákupy spracovateľov v EÚ ostávajú relatívne vlažné, čo nateraz zrejme bude brzdiť aj ďalší vzostupný potenciál komodity. Na druhej strane cena pšenice sa na MATIFe obchoduje nad svojím 50–dňovým priemerom, čo dáva predpoklady pre opatrné pokračovanie rastu cien smerom k 200–dňovému priemeru, ktorý leží aktuálne na cenovke 222 EUR/t.

Špekulatívny kapitál na pšenici sa postupne zbavuje krátkych pozícií (stávky na pokles cien), z historického hľadiska ale manažéri fondov naďalej držia relatívne vysoké čisté krátke pozície na komoditu. Toto nastavenie naďalej udržuje v platnosti riziko možnej cenovej korekcie, avšak na druhej strane podľa nášho názoru súčasné fundamenty na trhu nedovolia cenám komodity výraznejšie klesať.

Kondícia porastov pšenice vo Francúzsku sa naďalej zhoršuje. Vo Francúzsku je aktuálne v dobrej až veľmi dobrej kondícii len 62 % porastov, čo je o 3 % menej ako pred týždňom. V Nemecku je v tejto kategórii hodnotených 70 % porastov, čo je tiež výrazne pod vlaňajšími hodnotami.

Analytici Agreste odhadujú výmery novej úrody mäkkej pšenice na 20,8 mil. ha, čo je o 1 mil. ha menej v porovnaní s vlaňajškom.

Situácia sa začína komplikovať aj v Rusku, kde na juhu krajiny vládne zrážkový deficit. Hlavný analytik SovEconu Andrey Sizov dnes poobede na platforme X napísal, že klienti jeho reportu čoskoro dostanú do schránok číslo nového odhadu produkcie pšenice, pričom súčasne dodal: „Dokáže tento report tentoraz pohnúť trhom s pšenicou?“. Zrejme tak pôjde o citeľnejšiu korekciu odhadu produkcie v Rusku, keďže na juhu krajiny sa generuje výrazná časť celonárodnej produkcie.

Tieto fundamenty by mohli cenám na burze pomôcť pokračovať v raste a uvidíme, či to prinúti špekulantov ďalej zatvárať svoje krátke pozície, čo by malo ceny ďalej stimulovať v pohybe nahor. Problémom ostáva fyzický trh v Európe, kde obchody sú naďalej málo dynamické. I preto nateraz stále vidíme limit cenového rastu pšenice na úrovni 200–dňového priemeru, teda v okolí 222 EUR/t. Pripomíname, že v prípade septembrového kontraktu (nová úroda) leží aktuálny 200–dňový priemer na cenovke 232 EUR/t, t.j. nová úroda môže mať potenciál posilniť až k tejto cenovej hladine.

Austrália očakáva v novom ročníku 2024/25 medziročný nárast produkcie pšenice o 16 % na 30,2 mil. ton, keď farmári navýšili pestovateľské výmery plodiny o 3 % na 12,8 mil. ha.

Kukurica

Ceny kukurice na MATIFe sa v súlade s našimi očakávaniami postupne približujú k svojim marcovým maximám na cenovke 197 EUR/t, pričom vidíme potenciál pre vzostup ceny až k 200–dňovému cenovému priemeru na 202 EUR/t. Keďže veľkosť svetovej úrody 2023/24 je už viacmenej známa (ešte sa bude finalizovať odhad úrody v Južnej Amerike), pričom hovoríme stále o rekordnej úrode, manažéri fondov, t.j. špekulatívny kapitál, sa nateraz neponáhľa s likvidáciou svojich krátkych pozícií. Európskym cenám ostatne dni pomohlo na vyššie úrovne oslabenie eura voči doláru, no na burze CBoT ostáva kukurica v bočnom cenovom pásme v okolí 4,3 USD za bušel (172 USD/t). Špekulatívny kapitál je naďalej razantne naklonený na krátku stranu (stávky na pokles cien), aj keď badať, že opatrne zatvára tieto pozície.

Problémom Európy ostáva „lenivý domáci trh“, na ktorom sa uskutočňuje len málo obchodov. To platí aj pre Slovensko, kde sú spracovatelia v komfortnej pozícii so zásobami plodiny v aktuálnej sezóne. Aj preto ceny na trhu V4 ostávajú naďalej relatívne utlmené, aj keď sme ostatné týždne videli ich mierny vzostup. Hlavne kukurica určená na exportný trh sa stále obchoduje so značne negatívnymi cenovými prémiami, za čo do značnej miery môžu vysoké dopravné náklady.

Trhu by prospelo, ak by sa ceny na burze MATIF ďalej rozbehli na vyššie úrovne, no na to bude potrebné, aby sa komodite podarilo v dohľadnej dobe uzatvoriť nad 202 EUR/t.

V tomto týždni predpokladáme opatrné posilňovanie kukurice na MATIFe do pásma 197 – 202 EUR/t.

Pripomíname, že inflačné tlaky v ekonomike môžu byť žolíkom, ktorý potisne ceny komodít ďalšie týždne na vyššie úrovne. Tok kapitálu sa totiž čiastočne presmeroval z akcií a dlhopisov práve do komodít.

Olejniny

Repka na burze MATIF zaknihovala včera nové tohtoročné maximum, keď posilnila nad 460 EUR/t. Náš technický cieľ 472 EUR/t má tak komodita na dosah, keďže ako jediná z hlavných plodín sa obchoduje v dlhodobom rastovom trende. Dnes však vidíme na trhu určitú cenovú korekciu repky, čo súvisí hlavne s vývojom na susednom trhu so sójou.

Sója na burze CBoT poklesla k 11,5 USD za bušel (423 USD/t), čo naznačuje na pokračovanie cenovej korekcie k 11,2 USD za bušel (412 USD/t) a alternatívne až k 10,8 USD za bušel (401 USD/t).

Odhady produkcie v Brazílii sa začínajú vyrovnávať, pričom aktuálne medzi najnižším a najvyšším odhadom je už rozdiel len 9 mil. ton. Mediánové číslo odhadov naznačuje na produkciu v okolí 150 mil. ton. Sóji tak bude na trhu dostatok, čo aktuálne tlačí ceny na nižšie úrovne. USDA vo svojom aprílovom WASDE reporte ponechalo svoj výhľad pre nadchádzajúcu úrodu sóje v Brazílii na 155 mil. ton, čo je najvyšší odhad spomedzi všetkých odhadov analytikov. I to je zrejme jeden z dôvodov, prečo ceny sóje ostatné dni korigujú na CBoT na nižšie úrovne.

Pravdepodobnejšie i repka na MATIFe by dnes reagovala na susedný trh so sójou citeľnejším poklesom, no na vyšších úrovniach ju drží trend oslabovania eura voči doláru, čo dovoľuje cenám repky držať sa na vyšších úrovniach.

Austrália by mala v ročníku 2024/25 zožať 5,3 mil. ton repky, čo je o 0,2 % menej ako v aktuálnom ročníku (žatva až koncom roka 2024). Farmári medziročne znížili pestovateľské plochy repky o 4 %.

Neporušený rastový trend naďalej naznačuje na vzostup cien repky na MATIFe v dohľadnej dobe až k 472 EUR/t, resp. do pásma 472 – 478 EUR/t. Ak pritom v rámci aktuálnej korekcie nadol cena repky nepoklesne pod 450 EUR/t (uzatváracia denná cena), potom je stále v hre strednodobý vzostup ceny až k 520 EUR/t.

Rastúce ceny ropy podporujú prorastový status cien repky, otázna je aktuálna korekcia ceny na trhu so sójou. Tiež ostatný týždeň sa pomerne značne prepadli aj ceny palmového oleja, čo môže pôsobiť spoločne s dianím na trhu so sójou ako dočasná brzda rastu cien repky.

Očakávame v tomto týždni cenový pohyb repky na MATIFe medzi 448 až 475 EUR/t.

Aprílový WASDE report od USDA nepriniesol veľa prekvapení a i preto ceny plodín naň reagovali len miernymi pohybmi.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 16. týždňa 2024: pšenica 203 – 218 EUR/t (nová úroda 215 – 225 EUR/t), kukurica 188 – 202 EUR/t, repka 448 – 475 EUR/t.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov