tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ukrajina zaznamenala v roku 2023 výrazné zníženie peňažného ekvivalentu vývozu mliečnych výrobkov o takmer 30 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom, spolu so súčasným nárastom dovozu o viac ako 15 %.

V roku 2023 dosiahlo záporné saldo medzi vývozom a dovozom mliečnych výrobkov 77,2 milióna USD, čo je v ostrom kontraste s kladným zostatkom 28,2 milióna USD zaznamenaným v predchádzajúcom roku. Únia zdôraznila, že sektor mliečnych výrobkov v podstate počas minulého roka odčerpával z Ukrajiny finančné prostriedky.

Prudký nárast dovozu v roku 2023 zahŕňal takmer všetky kategórie mliečnych výrobkov, čím sa vytvorila rovnováha medzi vývozom a dovozom. V prípade fermentovaných mliečnych výrobkov sa rozdiel pohyboval medzi -289 tonami v septembri a -615 tonami v marci. V prípade tvarohu sa pohybovala od -1 398 ton v januári do -2 902 ton v decembri.

Významný zlom nastal v októbri 2023, keď dovoz masla prevýšil jeho export, čoho výsledkom bolo najzápornejšie saldo tejto obchodnej položky v novembri.

Okrem toho objem vývozu masla zaznamenal v roku 2023 výrazný pokles o 45 %, čo je trend, ktorý sa v rovnakej miere neodráža v iných druhoch mliečnych výrobkov. Celkové výnosy z exportu z predaja masla sa v porovnaní s rokom 2022 znížili 1,4-krát, čo bolo primárne pripisované nepriaznivému cenovému prostrediu počas roku 2023.

Únia oznámila podstatné zvýšenie dovozu masla a mliečnej srvátky v roku 2023, a to 2,4-násobne a 1,4-násobne. Zatiaľ čo dovoz syrov z fyzického hľadiska zostal konzistentný, došlo k výraznému 10 % nárastu. V dôsledku toho sa celkový dovoz zvýšil o viac ako 1,15-krát v porovnaní s predchádzajúcim rokom 2022.

Dynamika ukrajinského obchodu s mliekom a mliečnymi výrobkami podčiarkuje výzvy a posuny na globálnom trhu, čo si vyžaduje komplexné vyhodnotenie stratégií na zlepšenie pozície krajiny v sektore mlieka a mliečnych výrobkov.

 

Z Dairynews preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: ubn.news

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov