tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Piatkový WASDE report od USDA vytvoril nový tlak na pokles cien plodín.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 2 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 217 EUR/t. Kukurica medzitýždenne oslabila o 5 EUR/t na nové minimum 189 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne zdražela o 3 EUR/t na dnešných 422 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne vzrástla o 6 EUR/t na dnešných 429 EUR/t. O 3 EUR/t oslabila austrálska repka a to na cenu 404 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne posilnila cena mäkkej pšenice v USA o 1 EUR/t na 201 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne skorigovala nadol o 3 EUR/t na 161 EUR/t a sója oslabila o 6 EUR/t, keď dnes otvárala na burze na cene 412 EUR/t.

Pšenica

Účastníci trhov s napätím očakávali minulý piatok na dvojicu reportov od USDA. Januárový WASDE report (viac o reporte ste sa dozvedeli v dnešnom spravodajstve) bol zaujímavý hlavne z hľadiska definitívneho spresnenia výšky tohtoročníkovej produkcie kukurice a sóje v USA a kvartálny report o stave zásob zase poskytol informáciu o bilancii ponuky a dopytu po komodite v USA.

V reportoch sa nepočítalo s nejakými výraznejšími prekvapeniami, čo sa ale napokon ukázalo ako mylná premisa. Napokon reakcia trhu na zverejnené reporty hovorí sama za seba. Treba povedať, že v prípade pšenice reporty nepriniesli výraznejšie prekvapenia, aj keď došlo k ďalšej úprave finálnej produkcie komodity v Rusku a na Ukrajine, čo v sumári navýšilo odhad svetovej produkcie plodiny o necelé 2 mil. ton na 785 mil. ton. Report vyznel mierne nepriaznivo pre európsku pšenicu, keďže USDA znížilo odhad exportov komodity za ročník 2023/24 v EÚ na úkor ich navýšenia pre Ukrajinu a Rusko. Pšenica sa na MATIFe tak znovu priblížila k avizovanej úrovni cenovej podpory ležiacej na 213 EUR/t.

USDA však simultánne zverejnilo aj dáta o osevných plochách ozimnej pšenice v USA, ktoré majú medziročne klesnúť o 6,2 % na 13,94 mil. ha. Okrem toho tu máme očakávaný pokles výmer novej úrody pšenice vo Francúzsku a tiež čiastočne v Nemecku vplyvom extrémne vlhkej jesene, ktorá zmarila dokončenie výsevov pšeníc v agrotechnickom termíne. Menšie výmery by pritom mali byť zasiate aj na Ukrajine a v Rusku. A to nám naznačuje, že produkcia pšenice v novej sezóne môže byť nižšia ako v aktuálnej. Ceny by na tento faktor mali začať reflektovať, no v najbližšom období trh s pšenicou bude ovplyvňovaný susedným trhom s kukuricou, pre ktorú report WASDE vyznel veľmi nepriaznivo.

Keďže pšenica si s kukuricou konkurujú ako substitúty krmív, aj pšenica sa v blízkej budúcnosti môže ďalej držať pod určitým tlakom poklesu. Predpokladáme, že pšenica na MATIFe znovu otestuje svoje novembrové minimá na cene 213 EUR/t, pričom krátkodobo (vzhľadom na nové fakty) nemožno vylúčiť aj pokles do pásma 200 – 210 EUR/t. Veríme ale v skorý následný odraz ceny na vyššie úrovne.

Rovnako tak je tu určitá šanca, že investori budú v 1.Q. 24 chcieť presunúť časť kapitálu z akcií a dlhopisov, pričom jedným z cieľov by mohli byť aj komodity. Momentálne ale trh „trávi“ report USDA, podľa ktorého svetová produkcia kukurice má byť oveľa väčšia ako sa očakávalo a to môže dočasne držať mimo rastovú líniu aj ceny pšenice.

Kukurica

A dostávame sa k „hviezde večera“ v rámci zverejneného reportu WASDE, v ktorom ministerstvo kvantifikovalo finálnu výšku produkcie kukurice v USA v ročníku 2023/24. Tú navýšilo medzimesačne o 2,7 mil. ton na rekordných 389,7 mil. ton po tom, čo došlo k navýšeniu priemerného hektárového výnosu plodiny v krajine na rekordných 11,12 t/ha (177,3 bušelov na aker). No ešte väčším prekvapením bolo spresnenie výšku produkcie v Číne, ktorá bola navýšená medzimesačne o takmer 12 mil. ton na rekordných 288,8 mil. ton.

USDA síce skorigovalo kvôli jesennému suchu nadol odhad produkcie Brazílie, no len o 2 mil. ton na 127 mil. ton. Celosvetová produkcia kukurice v ročníku tak bola navýšená na rekordných 1,236 mld. ton. a svetové koncoročníkové zásoby kukurice navýšené medzimesačne o 10 mil. ton na 325,1 mil. ton. V kombinácii s medziročným nárastom zásob plodiny v USA k 1.12. o 36 mil. ton (podľa kvartálneho reportu o zásobách v USA boli zásoby k 1.12.2023 v krajine na úrovni 306 mil. ton) sa ceny kukurice na burze CBoT ako aj na MATIFe dostali nekompromisne po zverejnení reportu na nové minimá.

Poklesný trend pritom môže mať ešte nejaký čas určitú dynamiku a i preto nemožno vylúčiť, že ďalšie dni ceny kukurice na MATIFe budú mať tendenciu skorigovať k 180 EUR/t. Predpokladáme ale, že súčasný poklesný trend, ktorý sa znovu rozbehol v úvode januára bude dočasný a už vo februári sa komodita znovu vráti na MATIFe nad 200 EUR/t. Komodita sa dostáva do fázy prepredania, čo zvyšuje šance na cenový protipohyb.

Tiež sme svedkami toho, že špekulatívni investori (fondy) znovu výrazne navýšili svoje krátke pozície (stávky na pokles cien) na plodinu, čo môže nejaký čas ďalej vytvárať tlak na pokles ceny. No nezabúdajme, že prílišné nastavenie pozícií do jedného smeru môže viesť (podobne ako v úvode decembra pri pšenici), v nejakom momente k prudkému otočeniu trendu, čo v tomto prípade znamená k vzostupu ceny v priebehu niekoľkých dní aj o 10 – 20 %. 

Nemožno ale poprieť, že dopyt po kukurici v EÚ ostáva utlmený, čomu nasvedčuje aj fakt, že napriek tohtoročníkovej podpriemernej produkcii v EÚ (60,1 mil. ton) doterajšie importy kukurice do EÚ sú len na úrovni 9 mil. ton, a teda zaostávajú za vlaňajším ročníkom o viac ako 42 %. Rastový potenciál kukurice je tak nateraz kvôli jej komfortnej globálnej ponuke na trhu obmedzený.

Rešpektujeme trend, ktorý naznačuje, že ďalšie dni môže kukurica na MATIFe tvoriť nové minimá, no súčasne prepredaný trh by mal v dohľadnej dobe pomôcť komodite k obratu a započatiu mazania cenových strát, ktoré kukurica vplyvom poklesu svojej ceny momentálne generuje.

Olejniny

Poklesný cenový tlak sa od januára nevyhýba ani cenám olejnín. Repka minulý týždeň na burze MATIF skorigovala k 418 EUR/t, no nateraz sa však komodite podarilo udržať nad touto dôležitou technickou úrovňou podpory. A to napriek tomu, že susedný trh so sójou sa dostal pod citeľný poklesný tlak po tom, čo v Brazílii ostatné týždne výdatne zapršalo.

Zrážky v Brazílii automaticky zastavili korekcie odhadov analytikov o výške nadchádzajúcej produkcie sóje v krajine, ktoré sa však pohybujú vo veľmi širokom intervale od 135 do 157 mil. ton. Jesenné sucho údajne narobilo nezvratné škody na sóji v brazílskom štáte Matto Grosso a je málo pravdepodobné, že brazílska produkcia prekoná veľkosťou svoj vlaňajší rekord.

Prekvapivo ale USDA vo svojom najnovšom výhľade až tak výrazne nekorigovalo odhad produkcie v Brazílii, keď ho znížilo medzimesačne len o 4 mil. ton na stále rekordných 157 mil. ton (práve USDA drží spomedzi analytikov najvyšší odhad na brazílsku produkciu). Dnes ale napríklad rešpektovaný AgRural znížil medzimesačne odhad produkcie sóje v Brazílii medzimesačne o 9 mil. ton na 150,1 mil. ton. Zdá sa tak, že finálna produkcia sóje sa bude pohybovať niekde v strede vyššie načrtnutého intervalu.

USDA vo svojom piatkovom reporte WASDE súčasne navyšovalo finálne číslo už zozbieranej produkcie sóje v USA a to na 113,4 mil. ton (medzimesačne plus o 0,9 mil. ton). Tiež navýšilo odhad svetovej produkcie repky 2023/24 na rekordných 87,1 mil. ton. Sója sa po zverejnení reportu na burze CBoT zosunula nadol k 12 USD za bušel (441 USD/t), pričom technická analýza nám naznačuje, že komodita môže krátkodobo oslabiť na 11,8 USD/bušel (434 USD/t). Keďže ale zásoby sóje na trhu v USA majú na konci ročníka podľa prognóz stále ostať relatívne tesné, predpokladáme, že cena sóje sa v 1.Q. 24 znovu postupne prepracuje do pásma 13 až 14 USD za bušel (478 – 514 USD/t). Repka by mohla nasledovať posunom späť do intervalu 435 – 455 EUR/t, no najbližšie dni ešte treba počítať s potenciálnymi pokusmi o pokles ceny pod 418 EUR/t.

Pozor, pokles pod túto cenovku (418 EUR/t) by mohol komodite otvoriť technický priestor pre ďalší pokles k 390 EUR/t. Predpokladáme ale, že po tomto dočasnom období repka v najbližších týždňoch začne posilňovať, pričom podporu by jej ako aj cenám sóje mohol dať rast na trhu s rastlinnými olejmi. Palmový olej ostatný týždeň začal výrazne posilňovať po tom, čo pokračujú útoky Houthov na lode v Červenom mori, čo jednak predražuje námornú dopravu cez Suezský prieplav a samozrejme komplikuje dodávky tovarov do cieľových destinácií.

Tiež naši kolegovia z KS Agrar v Nemecku nás informovali, že silne podmáčané pôdy v krajine zrejme zredukovali pestovateľské plochy repky v Nemecku o 2-3 %, pričom tento faktor ešte ceny na MATIFe plne nezapočítali. A tak i keď nemôžeme vylúčiť pokles ceny repky na MATIFe  najbližšie dni do pásma 400 – 418 EUR/t, predpokladáme, že v dohľadnej dobe cena komodity zamieri späť do pásma 435 – 455 EUR/t.

Apropos, repkový olej sa dnes už obchoduje v Rotterdame za nižšiu cenu ako olej palmový a i to je signál toho, že ceny repky by mali mať odtiaľto veľmi obmedzený potenciál pre ďalší pokles. No ak špekulatívny kapitál dokáže na trhu najbližšie dni stiahnuť ceny kukurice a sóje na nové minimá, nemožno vylúčiť pokračovanie určitého tlaku aj na pokles cien repky.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 3. týždňa 2024: pšenica 210 – 222 EUR/t, kukurica 180 – 197 EUR/t, repka 418 – 435 EUR/t.

 

/AMR/

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov