tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu mierny rast cien ošípaných, rast cien mliečnych komodít a stagnáciu cien ropy.

Ceny jatočných býkov v Nemecku v tomto týždni opäť mierne posilňujú, jatočné kravy si udržali minulotýždňové ceny. Dnešná aukcia ošípaných na burze ISN v Nemecku priniesla rast cien zrealizovaných ošípaných.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ostávajú nezmenené na 2,10 EUR/kg jat. hm. Na dnešnej aukcii na burze ISN v Nemecku zato cena zobchodovaných zvierat vykázala nárast v porovnaní s minulou akciou o 4 eurocent/kg jat. hm. na 2,22 EUR/kg jat. hm. Keďže počas minulej aukcie z konca uplynulého týždňa cena ošípaných klesla o 1 eurocent/kg jat. hm. (na 2,18 EUR/kg jat. hm.), znamená to, že sumárne na medzitýždennej báze cena komodity zaknihovala nárast o 3 eurocent/kg jat. hm.

Do pohybu nahor sa v tomto týždni dali aj dánske ceny jatočných ošípaných, ktoré medzitýždenne vzrástli o 3 eurocent/kg jat. hm. na 1,86 EUR/kg jat. hm. Ceny v Španielsku na Mercolleide zastavili svoj pokles, keď zostali zafixované na cenovke 1,66 EUR/kg ž. hm.

Priaznivý vývoj v západnej Európe by tak mohol podporovať v raste ceny jatočných ošípaných v krajinách V4. Slovenské ceny jatočných ošípaných by mohli v tomto týždni vzrásť o 2-3 eurocent/kg jat. hm. a dostať sa do pásma 2,28 – 2,34 EUR/kg jat. hm.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných ostatný týždeň sa výraznejšie nemenili, keď oslabili o 1 eurocent/kg jat. hm. na 1,83 EUR/kg jat. hm. Na burze Dalian sa ceny živých ošípaných obchodujú za 1783 EUR/t ž. hm. v rámci čoskoro exspirujúceho novembrového kontraktu 2023, čo znamená, že medzitýždenne oslabili o 15 EUR/t ž. hm.  Tento kontrakt už čoskoro vystrieda januárový kontrakt 2024, ktorého cena sa pohybuje na 2 026 EUR/t ž. hm., pričom medzitýždenne poklesla rovnako o 15 EUR/t ž. hm.

Stavy prasníc v Číne pokračujú v poklese, keď na konci septembra sa znížili na 42,1 mil. jedincov, čo znamená, že medzimesačne poklesli o 100 tis. jedincov.

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA medzitýždenne stratili zo svojej ceny 9 %, keď farmári aktuálne realizujú komoditu za 1,36 USD/kg jat. hm. Na trhu futures ceny jatočných polovičiek v USA tiež strácali, keď medzitýždenne oslabili o 4,7 % na 1,55 USD/kg jat. hm.

Jatočný dobytok

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v aktuálnom týždni vykazujú stagnáciu až mierny rast. Jatočné kravy (O3) medzitýždenne ostali bez zmeny na cene 3,43 EUR/kg jat. hm. Jatočné býky (R3) medzitýždenne posilnili o 2 eurocent/kg jat. hm. na 4,69 EUR/kg jat. hm.

Trh EÚ: V 45. týždni 2023 priemerná cena jatočných býkov v EÚ-27 (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) medzitýždenne vzrástla o 1 eurocent/kg jat. hm. 4,84 EUR/kg jat. hm. Priemerná cena kráv v EÚ-27 (trieda O3) korigovala nadol o 4 eurocent/kg jat. hm. na 3,81 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R3 v 45. týždni 2023 medzitýždenne vzrástli o 11 eurocent/kg jat. hm. na 4,58 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných kráv v SR medzitýždenne ostali bez zmeny na 2,85 EUR/kg jat. hm.

Na globálnom trhu cenotvorbe dominujú rekordné ceny býkov v USA, ktoré sa vyšplhali už na 6,06 EUR/kg jat. hm. Ceny vo V. Británii sú rovnako vyššie (5,66 EUR/kg jat. hm.) v porovnaní s cenami v EÚ-27 (4,85 EUR/kg jat. hm.). Na druhej strane ceny býkov v J. Amerike sa obchodujú lacnejšie ako európske ceny. Vyššie ceny v USA a V. Británii by tak mali ostať ďalej podporou vyšších domácich cien jatočného dobytka v EÚ, keďže z obidvoch krajín hovädzinu dovážame.

V najbližšom týždni očakávame na slovenskom trhu stagnáciu cien jatočných kráv a mierny rast cien jatočných býkov.

Mlieko

Ceny mliečnych komodít v EÚ ostatný týždeň vykazovali pohyb do obidvoch smerov. Európske ceny masla vzrástli medzitýždenne o 75 EUR/t na dnešných 5600 EUR/t a ceny SOM oslabili o 33 EUR/t na 2668 EUR/t. Trhová cena mlieka vypočítaná z ceny masla a SOM medzitýždenne klesla o 0,2 % na 44,08 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 45. kalendárnom týždni 2023 boli na medziročnej báze nižšie o 2,0 %. Spotové ceny mlieka na v krajine minulý týždeň posilnili o 1 až 1,5 EUR/100 kg do pásma 48 až 49 EUR/100 kg. Holandské spotové ceny mlieka medzitýždenne pridali 1 EUR/100 kg, čo ich posunulo na 49 EUR/100 kg.

V Oceánii na dnešnej aukcii mliekarne Fonterra ostali ceny zobchodovaných kontraktov mliečnych komodít oproti minulej aukcii z úvodu novembra bez zmeny, čo predstavuje aktuálnu priemernú cenu 3268 USD/t. Jemne klesali ceny masla a SOM, tie však boli kompenzované rastom cien sušeného plnotučného mlieka.

Ceny mlieka v USA určené na výrobu syrov medzitýždenne oslabili o 5,3 % na 36,22 USD/100 kg.  

Slovenskí producenti mlieka v októbri dodávali do mliekarní mlieko s pomerne vysokým obsahom mliečnych zložiek (až 3,45 % bielkovín a 3,92 % tuku), čo dokázalo priemernú realizačnú cenu dodaného mlieka v októbri potiahnuť nahor na 41,74 EUR/100 kg.

Aj vplyvom tohto faktoru mierne navyšujeme náš odhad očakávaných cien mlieka do nasledujúcich mesiacov. V porovnaní s našim minulotýždňovým odhadom pristupujeme i k miernemu nárastu odhadu cien štandardizovaného mlieka v sledovanom období – pri ktorom očakávame mierny pokles cien v novembri a decembri a následne citeľnejší vzostup v januári 2024.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): november 2023: 41,50 EUR/100 kg, december 2023: 41,23 EUR/100 kg, január 2024: 42,50 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): november 2023: 41,48 EUR/100 kg, december 2023: 41,35 EUR/100 kg, január 2024: 42,85 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Ropa Brent má za sebou ďalší volatilný týždeň, v ktorom z pohľadu technickej analýzy znovu stratila úroveň svojho 200 – dňového priemeru (82,50 USD za barel), čo naznačuje, že komodita stráca kontakt s rastovým trendom. Koncom uplynulého týždňa Brent na chvíľu klesla k 77 USD za barel, no v tomto týždni opäť maže straty a aktuálne sa obchoduje za 82 USD za barel, čo je v sumári rovnaká cena ako pred týždňom.

Cenám komodity pomáha v poklese rekordné tempo produkcie v USA, ktoré sa už odráža aj na raste domácich zásob ropy a jej derivátov. Okrem toho sa zdá, že dochádza k upokojovaniu situácie na Blízkom východe, kde hnutie Hamas chce začať rokovať o prímerí s Izraelom.

Na ceny ropy však bude mať nepochybne ďalšie dni vplyv očakávané stretnutie členov OPEC+, ktorí budú rozhodovať o tom, či predĺžia obmedzenia v ťažbe ropy v snahe stabilizovať ceny aj do budúceho roka. Keďže ropa Brent má od septembra za sebou pokles o viac ako 15 %, je pravdepodobné, že OPEC+ sa nebude hrnúť do zvyšovania ťažby. To by malo byť podporou vyšších cien ropy, keďže aj v roku 2023 sme videli vzostup globálnej spotreby komodity a rast spotreby sa očakáva aj v roku 2024 (aj keď už na medziročne nižšej úrovni v porovnaní s rokom 2023).

Najbližšie dni ale treba ďalej očakávať volatilitu cien komodity. Ak sa rope Brent nepodarí dnes či zajtra dostať znovu nad 83 USD za barel, v hre bude opätovné navštívenie nedávnych miním na 77 USD za barel a ak si komodita neudrží ani túto cenu, potom môže poklesnúť na svoje jarné minimá v okolí 71 USD za barel.

AGROMAGAZÍN očakáva najbližší týždeň neutrálny cenový vývoj v tom slova zmysle, že Brent si až do stretnutia členov OPEC+ bude udržiavať kontakt s úrovňou svojho 200 – dňového priemeru (82,50 USD/barel). Ak by sme sa mali ale čisto riadiť len technickou analýzou, v tomto momente vzrástla pravdepodobnosť, že komodita čoskoro znovu navštívi cenovku 77 USD za barel. Kým sa ropa nedostane nad 83 USD za barel, toto riziko bude naďalej reálne. Nehovoriac o tom, že ak sa cenový pokles rozbehne a cena klesne pod 76 USD za barel, trend môže byť predĺžený až k cenovke 71 USD za barel. Na druhej strane tento vývoj by umožnil poľnohospodárom tankovať do agrotechniky lacnejšie.

Ako sme už avizovali v predchádzajúcom texte pri agrárnom výhľade plodín, predpokladáme, že pohyby cien ropy v nasledujúcich týždňoch budú ovplyvňovať cenotvorbu celého komoditného koša. Keďže ropa je momentálne náchylná na cenový pokles, je to náznak toho, že súčasné vyhliadky na rast cien plodín sú nateraz obmedzené (no súčasne vidíme i obmedzené vyhliadky pre ďalší pokles cien plodín).

No počkajme si na stretnutie OPEC+ a ich rozhodnutie o budúcej ťažobnej kvóte. Dopyt po rope ostáva robustný, čo potvrdzuje i fakt, že zásoby ropy plávajúce na mori (uskladnené v tankeroch) klesli na svoje 2,5 ročné minimá. Preto náš predpoklad stále s pomerne robustnou pravdepodobnosťou očakáva scenár tohtotýždňového pohybu cien ropy v bočnom pásme v okolí 80 - 82 USD za barel.

Novembrový dominantne poklesný cenový trend ropy tlačí na nižšie úrovne i ceny PHM na európskych burzách. Tohtotýždňový vývoj zato opäť trhy zneistil, keď ceny nafty ako aj benzínov znovu rastú. Nafta na burze ICE v Londýne sa pritom naďalej udržuje v rastovom trende, čo nás nateraz núti byť opatrnými pri vyslovovaní očakávania ďalšieho poklesu cien v nasledujúcich týždňoch.

Ceny PHM v SR by ale vzhľadom na minulotýždňový vývoj mohli v úvode tohto týždňa klesnúť o 1,5 eurocent/l na 1,59 EUR/l pri nafte, kým pri benzíne Naatural 95 budú zrejme stagnovať na 1,59 EUR/l. Tieto cenovky by následne mali zostať bez výraznejších zmien, teda za predpokladu, že ropa Brent sa bude ďalej obchodovať v okolí súčasných úrovní (80 až 82 USD za barel).

 

AGROBIZNIS 

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov