tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Cena pšenice na burze MATIF v úvode novembra klesala, no komodite sa nateraz darí udržať sa nad úrovňou trhovej podpory (nad 230 EUR/t). Cena pšenice sa drží aj vďaka správe agentúry Reuters, že Čína vraj v októbri nakúpila 2,5 mil. ton francúzskej pšenice.

Podľa nášho názoru trh s pšenicou nie je až taký medvedí (teda náchylný na ďalší cenový pokles), ako už niekoľko mesiacov hlásajú niektorí účastníci trhu. USDA každý mesiac redukuje odhad koncoročníkových svetových zásob plodiny. Okrem toho je osev vo Francúzsku veľmi pomalý. Podľa najnovšej správy o sejbe od FranceAgriMer bolo vo Francúzsku zasiatych len 54 % plánovaných výmer ozimnej pšenice. Pri pohľade na predpovede počasia na najbližšie dni sa ani tu neočakáva výraznejší pokrok. Trh na to nateraz nereaguje. Bohatá dostupnosť komodity v Rusku je dôvodom súčasných slabších cien pšenice. Nepomáhajú ani exporty pšenice z EÚ, ktoré vykazujú pomalé tempo.

V súčasnosti neočakávame, že cena pšenice klesne pod úroveň podpory (230 EUR/t) za predpokladu absencie nových negatívnych správ. V najbližších dňoch pritom neočakávame veľa správ, ktoré by pomohli trhu vymaniť sa z pohybu v bočnom cenovom pásme. Čoskoro bude zverejnená nová správa USDA a sme zvedaví, či USDA v nej navýši odhad ruskej úrody. Koniec koncov, rozdiel odhadu USDA oproti súkromným analytikom predstavuje 7 mil. ton. Ak dôjde k úprave, mohlo by to spôsobiť opätovný pokles cien. Na druhej strane, nadchádzajúce úrody v Argentíne a Austrálii by mohli byť opäť menšie. Zotrvávame na našom názore, že trh nie je taký medvedí, ako to niektorí účastníci prezentujú.

 

Lars Kuchenbuch, komoditný analytik

KS Agrar, Nemecko

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov