tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ceny plodín ostatné dva týždne si neudržali svoje úrovne 50 – dňového priemeru, čo zintenzívnilo technické výpredaje.

Na burze MATIF za ostatné dva týždne klesli ceny pšenice o 10 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 230 EUR/t. Kukurica oslabila o 20 EUR/t na dnešných 217 EUR/t. Repka na MATIFe posilnila v sledovanom období o 2 EUR/t, čo ju poslalo na cenu 447 EUR/t. Cena kanadskej klesla o 6 EUR/t na dnešných 527 EUR/t, a austrálska repka v sledovanom období odpísala zo svojej ceny 24 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 447 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne vzrástla cena čiernomorskej pšenice o 7 EUR/t na 225 EUR/t, cena mäkkej pšenice v USA za ostatné dva týždne oslabila o 16 EUR/t na 207 EUR/t. Kukurica na CBoT zlacnela o 9 EUR/t na 172 EUR/t a sója korigovala nadol o 3 EUR/t, čo ju poslalo na 455 EUR/t.

Pšenica

Ostatné dni sa správy o útokoch na logistickú prístavnú infraštruktúru plodín v čiernomorskom regióne výrazne zredukovali a i preto sa investori začali opäť viac sústrediť na fundamenty plodiny. USDA síce v najnovšom WASDE reporte (viac informácií z WASDE reportu prinesieme v zajtrajšom spravodajstve) zredukovalo odhad svetovej produkcie pšenice o 3 mil. ton, stále však má ísť so 793 mil. ton o robustnú produkciu. Navyše analytici pokračujú v pomerne razantnom navyšovaní odhadu produkcie v regióne Čierneho mora. IKAR včera navýšil odhad ruskej produkcie o 1,5 mil. ton na 89,5 mil. ton, pričom USDA medzimesačne zvýšilo odhad produkcie Ukrajiny o 3,5 mil. ton na 21 mil. ton. Ukrajina k včerajšiemu dňu mala zozbieraných 82 % výmer pšenice, pričom z tejto plochy zozbierala už 17,7 mil. ton komodity. Produkcia tak s veľkou pravdepodobnosťou presiahne 20 mil. ton.

V súlade s našimi očakávaniami bola zredukovaná produkcia pšenice v Kanade, kde počas júla vládlo pomerne suché počasie a to hlavne v štáte Saskatchewan. USDA zredukovalo aj odhad produkcie pšenice v EÚ a to o 3 mil. ton na 135 mil. ton.

Z pohľadu technickej analýzy má aktuálne pšenica problém. Tým, že stratila úroveň svojho 50 – dňového priemeru, môžu pokračovať ďalej tlaky na jej pokles s aktuálnym cieľom na méte 218 EUR/t. Stále ale platí, že akékoľvek nové eskalovanie napätia v regióne Čierneho mora môže ceny opäť poslať nahor. Preto môžeme očakávať pohyby obidvomi smermi, no zdá sa, že najbližšou destináciou pšenice je značka 218 EUR/t. Zhora zrejme nateraz pšenica ostane obmedzená 50 – dňovým priemerom (aktuálne 238 EUR/t), čiže môžeme najbližšie dva týždne očakávať cenový pohyb medzi 218 až 238 EUR/t. Aj susedný trh s kukuricou aktuálne naznačuje, že tlak na pokles cien obilnín bude pokračovať.

Kukurica

WASDE report vyznel pre kukuricu prorastovo, keď USDA v ňom zredukovalo odhad svetovej produkcie o viac ako 11 mil. ton. Tak ako sme predpokladali, USDA pokračovalo v poklese odhadu hektárového výnosu kukuríc v USA, ktorý medzimesačne zredukovalo o ďalších 0,18 t/ha na 10,98 t/ha a tým aj celkovú produkciu o viac ako 5 mil. ton na 383,8 mil. ton. Kukurica však zareagovala na report poklesom svojej ceny, keďže sa očakáva, že v USA klesne i dopyt po kukurici (hlavne na strane exportov), pretože na exportnom trhu momentálne potrebuje rýchlo predávať svoju rekordnú produkciu sóje Brazília.

USDA tiež navýšilo odhad produkcie na Ukrajine a to o 2,5 mil. ton na 27,5 mil. ton. Na druhej strane v EÚ bol kvôli letným horúčavám a zrážkovému deficitu v západnej Európe zredukovaný odhad produkcie o viac ako 3 mil. ton na 59,7 mil. ton. No ani to nepomohlo cenám kukurice na burze MATIF zastaviť cenovú korekciu. Tá sa zintenzívnila aj vďaka technickým výpredajom v dôsledku toho, že komodita znovu stratila svoju úroveň 50 – dňového priemeru, čím opäť obnovila poklesný trend.

Včera navyše USDA vo svojom reporte opäť navyšovalo kondíciu kukuríc v USA, keď do kategórie dobrej až excelentnej kondície zahrnulo celkovo 59 % všetkých porastov, čo je o 2 % viac ako pred týždňom. To dnes vyvolalo ďalší pokles cien na burze CBoT, kde kukurica klesla na nové minimá. MATIF nasleduje a kukurica v tomto momente rovnako „podliezla“ svoje májové minimá. Novým cenovým cieľom komodity je tak cenovka 198 EUR/t.

Obdobie žatvy vyvoláva tlaky na ceny obilnín a i preto sa zdá, že súčasný poklesný trend obilnín bude pokračovať. Naďalej ale platí, že geopolitické napätie na Ukrajine ostáva vysoké a i preto naďalej nevylučujeme možné krátkodobé výpady cien smerom nahor. Technicky však kukurica mieri k 200 EUR/t. Dnešné vytvorenie nového cenového minima je len potvrdením toho, že tento trend môže pokračovať.

Myslíme si však, že ceny 218 EUR/t pri pšenici a 198 EUR/t pri kukurici by mohli byť strednodobým minimom, od ktorého sa v 4. kvartáli odrazia ceny vyššie. Aspoň do času, kým nehrozí príchod recesie do USA.

Olejniny

Olejniny spomedzi plodín vykazujú najväčšiu rezistenciu voči poklesu cien, no aktuálny medvedí sentiment na trhu vytvára evidentný tlak na korekciu aj pri tejto skupine agrokomodít.

USDA vo svojom augustovom WASDE reporte ďalej redukovalo nadol odhad produkcie sóje v USA, keď znižovalo odhad priemerného celonárodného hektárového výnosu plodiny v dôsledku júnového sucha. Rovnako tak znížilo odhad svetovej produkcie repky, nakoľko kvôli suchu v provincii Saskatchewan v Kanade bola zredukovaná kanadská produkcia repky. Naproti tomu bilancia repky pre EÚ ostala medzimesačne nezmenená. Očakáva sa, že farmári toto leto zozbierali 20,2 mil. ton repky, pričom na pokrytie dopytu EÚ bude potrebné v aktuálnom ročníku importovať 5,1 mil. ton repky, čo je takmer o 3 mil. ton menej ako vlani. Zdá sa pritom, že môže prekvapiť produkcia Ukrajiny, keď tamojší farmári z nateraz zozbieraných 92 % výmer zožali už 3,7 mil. ton repky. Ukrajina tak môže byť v tejto sezóne hlavným dovozným partnerom EÚ, pričom zvyšný deficit hravo vykryje Kanada či Austrália. Ceny repky tak z tohto pohľadu nemajú prílišný potenciál pre ďalší cenový rast.

Pod tlak sa pritom môžu dostať i ceny slnečnice, keď Rusko ako i Ukrajina očakáva v priemere (sumárne) o 2,1 mil. ton vyššiu produkciu ako sa odhadovalo pred mesiacom. Na druhej strane USDA znížilo odhad produkcie EÚ medzimesačne o 0,6 mil. ton na 10,9 mil. ton.

Technicky sa repka obchoduje stále nad svojím 100 – dňovým priemerom, čo mohlo zabezpečovať cenovú stabilitu komodity. Sója na CBoT však evidentne stráca pôdu pod nohami, a zdá sa, že mieri k svojim májovým minimám 12,7 USD za bušel (466 USD/t). Momentálne sa obchoduje za 13,3 USD za bušel 484 USD/t).

Repka sa potrebuje udržať nad cenovkou 445 EUR/t, ak nie, ďalším cieľom je méta 418 EUR/t. Vzhľadom na momentálny sentiment na trhu nemožno vylúčiť ďalšiu korekciu aj na trhu s olejninami.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 34. týždňa 2023: pšenica 218 - 240 EUR/t, kukurica 198 – 230 EUR/t, repka 418 – 470 EUR/t.

 

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov