tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Vlaňajší rok nám jasne ukázal, že nielen produkčné riziká, ale aj riziko poklesu cien je významným problémom, ktorý ohrozuje príjmy farmárov. V SR máme nástroje na krytie poistiteľných produkčných rizík, ktoré sú podporované čiastočne aj zo štátnej pomoci, no stále chýbajú nástroje pre krytie cenových rizík. Jedným z nich je burzový hedžing, ktorému sa v AGROMAGAZÍNe venujeme pomerne často. Tentoraz by sme ale chceli upriamiť pozornosť na iné možné nástroje, ktoré by dokázali zredukovať negatívne efekty cenových rizík – teda rizík, ktoré vplyvom poklesu cien vedú k poklesu príjmov farmárov. V USA takéto schémy fungujú, pričom sú do nich zainteresovaní poľnohospodári, poisťovne ako aj štát. V SR sa dlhodobo hovorí o vzniku rizikového fondu, no zatiaľ ostáva len pri slovách.

Skúsme sa teraz pozrieť na to, ako takýto program ochrany pred poklesom príjmu kombinovane buď vplyvom poklesu hektárového výnosu alebo poklesu ceny komodity funguje v USA. V USA sa tento program realizuje pod taktovkou Agentúry manažmentu rizík pod USDA a sú doň zainteresované poisťovne ako aj samotní farmári. Poľnohospodári tu majú možnosť participovať na dvoch programoch s podobnými charakteristikami, no rôznym manažmentom rizika. Prvým je program Revenue Protection (RP) a druhým Revenue Protection excluding harvesting price (RP – HPE). Tieto programy využívajú na ochranu pred poklesom príjmu pri pestovaní kukurice a sóje. Základnými vstupnými parametrami pre poistenie je určenie priemerného historického hektárového výnosu, ďalej stanovenie podielu krytia z tohto historického výnosu (hýbe sa medzi 50 až 75 %, v niektorých štátoch až 85 % z historického priemerného výnosu). Ďalšími parametrami sú (1) projektovaná cena plodiny, ktorú pre daný rok získame z priemernej ceny decembrového kontraktu kukurice, resp. novembrového kontraktu sóje obchodovaných na burze CBoT za mesiac február v danom roku a potom (2) žatevná cena, ktorú vypočítame ako priemernú cenu vyššie uvedených kontraktov za mesiac október príslušného roka. Z týchto parametrov sa vypočíta garantovaná cena na plochu (aker).

Príklad

Uvedieme reálny príklad za rok 2023: Farmár má historický výnos kukurice (APH) 200 bušelov na aker a zvolí si krytie vo výške 70 % historického výnosu (prvý riadok v tabuľke pre kukuricu). V roku 2023 priemerná cena decembrového kontraktu 2023 kukurice dosiahla za mesiac február (projektovaná cena) 5,91 USD za bušel a žatevná cena za mesiac október (žatevná cena) klesla na 4,88 USD/bušel. Garantovaná cena pre farmára sa tak vypočíta ako (priemerný výnos x % krytia x projektovaná cena = 200bu/ac. x 0,7 x 5,91 USD/bu = 827 USD/aker). Rozdiel medzi programom RP a PR-HPE je, že kým pri RP-HPE vstupuje do výpočtu garantovanej ceny vždy len projektovaná cena (priemerná cena za február), zatiaľ čo pri RP do výpočtu vstupuje vyššia z cien, teda buď projektovaná (priemer za február), resp. žatevná (priemer za október). Farmár si sám vyberá program a samozrejme, pri RP programe sú následne i vyššie sadzby poistného (závisí to aj od miery krytia historického výnosu).

Vieme, že v roku 2023 žatevná cena kukurice na CBoT oproti projektovanej (na začiatku poistenia) klesla o 17 % z 5,91 USD/bu na 4,88 USD/bušel. Predstavme si, že farmár ešte navyše nedosiahol svoj priemerný historický výnos (200 bušelov na aker), ale len 160 bušelov na aker. V tomto prípade získal 160 bpa x 4,91 USD/bušel (žatevná cena, priemerná cena za október na CBoT) = 786 USD/aker, čo znamená, že mu vzniká nárok na poistné plnenie do výšky jeho garantovanej sumy 827 USD/aker, čo je po prepočte 41 USD/aker (827 USD/aker – 786 USD/aker).

 

Celú analýzu vrátane grafiky scenárov poistných plnení Poistenia príjmu pre kukuricu a sóju za rok 2023 nájdete v AGROMAGAZÍNe 03-2024 na s. 31-33.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov